Kako osiromašeni uranijum ne izaziva rak.

Ne, varaš se, kod nas se to kontroliše i istražuje i tu nema pritiska politike. Mislim na radioaktivnost i njen uticaj na životnu sredinu.

Nisam ga hvalila, naproitiv. Dovodim u pitanje većinski stav da je ova grozota od tumora posledica u većoj meri od tioh bombi sa osiromašenim...
sam naslov teme ti je čista propaganda ...u naslovu tvrdiš da DU ne izaziva rak..a @Пилипенда te lepo pita da li nauka uopšte zna šta izaziva rak...ne znamo šta izaziva rak ali ti tvrdiš da to nikako nije osiromašeni uranijum...to je propaganda a ne nauka...

Umesto na bombe i kuknjavu s tim u vezi, mnogo je važnije da se bacimo na proteste kojim bismo pritisnuli vlast da recimo svi velki sistemi imaju dimnjake sa katalizatorima i da se oni redovno menjaju, što kod nas nije tako.

Мени све то иде у истом пакету, не бих одвајао. Ако је нешто прво на листи, ставио бих храну и воду, јер код нас баш и нема пуно индустрије.

Свакако. Храна, вода и ваздух су нам затровани. Материјали од којих се гради су упитни. Изолација, малтери, масе за равнање и кречење. Одећа коју носимо није природног састава, играчке и предмети ус од поластике која сигурно ослобађа неке хемикалије.
Zanimnljivo je, mada nije tema, i uticaj šećera u ishrani. Neki smatraju da je šećer glavni okidač za rak. Da se njime hrane sve izmenjene ćelije.

sam naslov teme ti je čista propaganda ...u naslovu tvrdiš da DU ne izaziva rak..a @Пилипенда te lepo pita da li nauka uopšte zna šta izaziva rak...ne znamo šta izaziva rak ali ti tvrdiš da to nikako nije osiromašeni uranijum...to je propaganda a ne nauka...
U pravu si. Ovo je forum a ne ozbiljna nauka. Naslov teme je provokatorski. Služi da namami ljude da čitaju i komentarišu. U pitanju je verovatnoća i procenti.

Nauka tek utvrđuje od čega je rak u porastu.. ima sigurno puno faktora.
U pitanju je samo šta je kod nas GLAVNI uzrok. Osiromašenog uranijuma ima vrlo malo, ne znam da li ga uopšte ima u lancu ishrane. Neka istraživanja do sada su pokazala da ga nema. Ali opet... u pitanju su procenti i zašto kod nas ima toliko raka. Tu osiromašeni uranijum ima promilni udeo... Bilo bi npr interesantno istraživati tkivo tumora i utvrditi koliko tu ima radioaktivnih supstanci. Ne znam da li to kod ans iko radi.

Dovodim u pitanje većinski stav da je ova grozota od tumora posledica u većoj meri od tioh bombi sa osiromašenim...
naravno da dominantno nije od toga u užoj Srbiji...DU je na teritoriji uže Srbije korišćen samo kod Preševa, Bujanovca i Vranja.,.samo tamo ima smisla povezivati veću incidencu kancera sa DU.....uzroke u užoj Srbiji treba tražiti u bombardovanju hemijske industrije i transfromatora sa piralenskim uljem...

naravno da dominantno nije od toga u užoj Srbiji...DU je na teritoriji Srbije korišćen samo kod Preševa, Bujanovca i Vranja.,.samo tamo ima smisla povezivati veću incidencu kancera sa DU.....uzroke u užoj Srbiji treba tražiti u bombardovanju hemijske industrije i transfromatora sa piralenskim uljem...
raspitaću se još kod kolega koji se bave zaštitom životne sredine u vezi sa bombardovanjem hemijske industrije... ZApravo, glavno pitanje je sad šta izaziva kancer u tolikoj meri? Da li su to klasični zagađivači ili nešto što ne mora biti otrovno a deo je hrane?

raspitaću se još kod kolega koji se bave zaštitom životne sredine u vezi sa bombardovanjem hemijske industrije... ZApravo, glavno pitanje je sad šta izaziva kancer u tolikoj meri? Da li su to klasični zagađivači ili nešto što ne mora biti otrovno a deo je hrane?
pa s obzirom na sve aditive, herbicide, hormone i antibiotike koji se dodaju hrani i onome čime se hranimo i na sporedne efekte koji imaju lekovi pravo je čudo da se ne umire mnogo više od raka svuda u svetu...kod nas je specifično to što smo imali i bombardovanje koje je predstavljalo veliki stres i što su bombardovana hemijska postrojenja i transformatori kojom prilikom je u prirodnu okolinu oslobođeno mnogo štetnih supstanci

pa s obzirom na sve aditive, herbicide, hormone i antibiotike koji se dodaju hrani i onome čime se hranimo i na sporedne efekte koji imaju lekovi pravo je čudo da se ne umire mnogo više od raka svuda u svetu...kod nas je specifično to što smo imali i bombardovanje koje je predstavljalo veliki stres i što su bombardovana hemijska postrojenja i transformatori kojom prilikom je u prirodnu okolinu oslobođeno mnogo štetnih supstanci
I ja se pitam kako naše telo odoleva svemu tome.

čovek je mehanizam koji se prilagođava skoro svemu ako ima dovoljno vremena za adaptaciju i volje da živi...
osim ukoliko ga veće količine uranijuma u telu ne odvedu u grob :)

(ne šalim se, naravno da bi to bilo moguće, trovanje, prvo bi bubrezi stali itd)

Na žalost, razna hemijska jedinjenja ostaju u telu poduže, jednom kada se unesu. Ni u najboljoj volji, telo ne može da ih se otarasi. Zato je važno da nam od zemlje ne naprave hemijsko smetlište.

osim ukoliko ga veće količine uranijuma u telu ne odvedu u grob :)

(ne šalim se, naravno da bi to bilo moguće, trovanje, prvo bi bubrezi stali itd)

Na žalost, razna hemijska jedinjenja ostaju u telu poduže, jednom kada se unesu. Ni u najboljoj volji, telo ne može da ih se otarasi. Zato je važno da nam od zemlje ne naprave hemijsko smetlište.
pa to se žali ovim kolonijalnim upravncima što nam dovode prljavu industriju i što bi da dovedu Rio Tinto zarad 3% rudne rente..

Zanimnljivo je, mada nije tema, i uticaj šećera u ishrani. Neki smatraju da je šećer glavni okidač za rak. Da se njime hrane sve izmenjene ćelije.
nije šećer okidač za rak, ali ćelije tumora troše deset puta više šećera od normalnih ćelija...zato bi jedna od stavki u lečenju pa i prevenciji nastanka tumora trebalo da bude ograničavanje unosa šećera

Зар се сва жива бића не хране простим шећером, на ћелијском нивоу? Заборавио сам те циклусе и фотосинтезу..
Evo moje kolege koje se bave biohemijom sve nešto izbacuju ovaj beli šećer iz ishrane. Kažu da je dokazano da tumorske ćelije cvetaju sa njim. Razmnožavaju se ko lude. Kao i paraziti itd.. Znači, ko ima rak njemu je must da izbaci šećere. Ali da li su i okidač ne znam. Ali u našem telu uvek ima mali broj tih podivljalih ćelija nego ih naš imuni sistem ubija.

Evo moje kolege koje se bave biohemijom sve nešto izbacuju ovaj beli šećer iz ishrane. Kažu da je dokazano da tumorske ćelije cvetaju sa njim. Razmnožavaju se ko lude. Kao i paraziti itd.. Znači, ko ima rak njemu je must da izbaci šećere. Ali da li su i okidač ne znam. Ali u našem telu uvek ima mali broj tih podivljalih ćelija nego ih naš imuni sistem ubija.

Мислиш само на сахарозу, или и на воће, мед, полисахариде?

Мислиш само на сахарозу, или и на воће, мед, полисахариде?
Ne znam tačno hemijski. Nemam sad neki link ili dokaz. Zato je bolje da ne nastavljam o tome. Osim što sam i ja jer sam čula za to svela šećere na najmanju meru. Deluje mi ok ne da izbacim za sad banane, ali da da stavljam kašičicu šećera u čaj, nema potrebe da pojačavam ukus. Ne treba telo bombardovati time.

Postoji veliko neznanje u vezi sa osiromašenim uranijumom i priča kako je on odgovoran za izazivanje raka.

Ja bih uputila na link
https://www.svetnauke.org/17987-kako-osiromaseni-uran-ne-izaziva-rak
u kojem malko detaljnije piše ono što ću sad navesti.

Dakle, uranijum kao atom zrači alfa zračenje. Alfa čestice su teške i zaustavljaju se listom papira ili kožom. One dakle ne prodiru u telo. Jedini problem može nastati ako progutate hranu u kojoj se nalazi uranijum. Svaki atom uranijuma je radioaktivan, bilo tzv obogaćeni ili osiromašeni. To je zbog prirode jezgra tih atoma, jednostavno postoji neka sila u jezgrima koja ih tera da izbacuju alfa čestice spontano.

U prirodi je oko 99% uranijuma U238, on nije tako opasan jer se jako dugo raspada. Praktično ako se unese u telo ostaće doživotno, jer mu je vreme poluraspada oko 4.5 milijarde godina :D . Sa druge strane U235 je opasniji jer mu je vreme poluraspada "samo" oko 700 miliona godina :D. Znači, pravi nešto više alfa čestica. Šta je obogaćeni uranijum? Materijal koji ima više procenata U235 nego u prirodi. I pogodan je za nuklearne elektrane. Kada se U235 potroši u elektranama nastaje osiromašeni, to je onaj sličan kao u prirodi. On je jako slabo radioaktivan.

Osiromašeni uranijum može nauditi telu samo ako se velike količine unesu kroz hranu, vodu ili vazduh. U TELO. Dakle, alfa čestice ne lete kroz vazduh, ne prolaze kroz kožu, ne napadaju nas iz vazduha ako prolazimo pored bombe koja ima osiromašeni U. One tek par cm mogu preći vazduh i onda bup, padaju. Iz njih nastaju atomi helijuma kada prikupe 2 elektrona. A helijum je... hm, pa helijum je bezopasan.

Dragi moji, nešto drugo izaziva toliko tumora u savremeno doba. Kod nas. Jasno je da to nije osiromašeni uranijum u NATO bombama. One su ubijale ljude, ali pričati o radioaktivnosti na onaj način kako se priča je hm.. naučno pogrešno.

Pogledajte prilog 1355170
Објасни то оболелим италијанским војницима од рака на КиМ. Која је сврха ове теме? Да је НАТО мање агресор на нас него што јесте?

Објасни то оболелим италијанским војницима од рака на КиМ. Која је сврха ове теме? Да је НАТО мање агресор на нас него што јесте?
Nije politička. Nego da ljudi budu svesni šta jeste zračenje osiromašenog uranijuma a šta nije.
A neko je pre tebe već stavio link vezano za to što pominješ. Sigurno je tu bilo dokaznog postupka, ali nisam upućena u to. Ne znam ni da li je neki naučni rad iz toga proistekao.

Postoji veliko neznanje u vezi sa osiromašenim uranijumom i priča kako je on odgovoran za izazivanje raka.

Ja bih uputila na link
https://www.svetnauke.org/17987-kako-osiromaseni-uran-ne-izaziva-rak
u kojem malko detaljnije piše ono što ću sad navesti.

Dakle, uranijum kao atom zrači alfa zračenje. Alfa čestice su teške i zaustavljaju se listom papira ili kožom. One dakle ne prodiru u telo. Jedini problem može nastati ako progutate hranu u kojoj se nalazi uranijum. Svaki atom uranijuma je radioaktivan, bilo tzv obogaćeni ili osiromašeni. To je zbog prirode jezgra tih atoma, jednostavno postoji neka sila u jezgrima koja ih tera da izbacuju alfa čestice spontano.

U prirodi je oko 99% uranijuma U238, on nije tako opasan jer se jako dugo raspada. Praktično ako se unese u telo ostaće doživotno, jer mu je vreme poluraspada oko 4.5 milijarde godina :D . Sa druge strane U235 je opasniji jer mu je vreme poluraspada "samo" oko 700 miliona godina :D. Znači, pravi nešto više alfa čestica. Šta je obogaćeni uranijum? Materijal koji ima više procenata U235 nego u prirodi. I pogodan je za nuklearne elektrane. Kada se U235 potroši u elektranama nastaje osiromašeni, to je onaj sličan kao u prirodi. On je jako slabo radioaktivan.

Osiromašeni uranijum može nauditi telu samo ako se velike količine unesu kroz hranu, vodu ili vazduh. U TELO. Dakle, alfa čestice ne lete kroz vazduh, ne prolaze kroz kožu, ne napadaju nas iz vazduha ako prolazimo pored bombe koja ima osiromašeni U. One tek par cm mogu preći vazduh i onda bup, padaju. Iz njih nastaju atomi helijuma kada prikupe 2 elektrona. A helijum je... hm, pa helijum je bezopasan.

Dragi moji, nešto drugo izaziva toliko tumora u savremeno doba. Kod nas. Jasno je da to nije osiromašeni uranijum u NATO bombama. One su ubijale ljude, ali pričati o radioaktivnosti na onaj način kako se priča je hm.. naučno pogrešno.

BEOGRAD -
Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr MIlan Jovanović- Batut" pokazali su da je u poslednjih desetak godina broj obolelih od leukemija i limfoma povećan za 110 odsto, dok je broj umrlih od ovih bolesti povećan za 180 odsto.
Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka profesor Slobodan Čikarić kaže da ga ovaj podatak ne čudi, jer je na Srbiju tokom NATO bombardovanja bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, koji je i najmanjim količinama izuzetno kancerogen - izaziva rak, ali dovodi i do genske mutacije - rađanje potomaka sa psihofizičkim deformacijama.

lg.php

Osiromašeni uranijum ostaje večno
On je objasnio da će osiromašeni uranijum, koji je bačen na Kosovu i Metohiji i po rubovima Pčinjskog okruga ostati na ovom terenu večno, jer je njegovo vreme raspadanja četiri i po milijarde godina.
Međutim, nisu samo stanovnici Srbije ugroženi njegovim dejstvom, jer nošena vetrom prašina osiromašenog uranijuma je stizala u mnoge evropske zemlje.
Dokle je sve osiromašeni uranijum mogao da stigne u Evropi i kakve posledice ostavlja na zdravlje ljudi zanimalo je i delegaciju nemačkog Bundestaga, koja je ovih dana posetila Društvo Srbije za borbu protiv raka.
"Taj uranijum se prvo pretvarao u prašinu koja je nošena vetrom po celoj Srbiji, ali i po celom Balkanu, čak je stizala i u Avijano, odakle avioni nosili bombe. Nakon toga čestice prašine su se taložile na zemlju i tako dospevale u površinske vode, biljke i životinje i ulazile u lanac ishrane", objasnio je prof. Čikarić.
On je dodao da se bolest ne javlja odmah po dejstvu kancerogene materije, već da mora da prođe određeni latentni period, koji za leukemije i limfome iznosi u proseku sedam i po godina, dok je za solidne tumore- karcinom dojke, grlića materice, pluća, debelog creva.. taj latentni period u proseku iznosi petnaest godina.
Čikarić napominje da je latentni period za leukemije i limfome prošao i da je najveći broj obolelih zabeležen posle osme godine od bombardovanja.
"Pratili smo kretanje malignih tumora od 2001. godine do 2010. godine i uočili da je pojava malignih leukemija i limfoma povećana za 110 odsto, dok je učestalost pojave svih tumora zajedno i leukemija i solidnih tumora povećana za 20 posto", kazao je Čikarić.
Očekuje se eksploziju solidnih malignih tumora
On je dodao da sledeće godine očekuje eksploziju solidnih malignih tumora, jer je to godina njihove kliničke manifestacije od dejstva osiromašenog uranijuma.
"Naša istraživanja su pokazala da se od 2001. do 2008. godine broj novoobolelih od raka povećavao za dva posto, da bi 2009. godine u odnosu na 2008. bio povećan za šest odsto, a 2010. u odnosu na 2008. deset posto. To nam je znak da iduće godine možemo očekivati eksploziju solidnih malignih tumora, kao što se desilo 2006. godine sa leukemijama i limfomima”, naglasio je Čikarić.
Prevedeno u brojeve 2001. godine u Srbije je otkriveno 30.744 novoobolelih od raka, dok je 2010. godine otkriveno 37.412 novoobolelih.
Umreće više od 20.000 ljudi
Kako procenjuje profesor Čikarić samo u ovoj godini u Srbiji će biti otkriveno 40.000 novoregistrovanih malignih tumora, dok će od malignih tumora umreti 22.000 do 23.000 ljudi.
Nuklearni fizičar Vladimir Ajdačić dodaje da su već na jugu Srbije, u područjima gde je bačeno najviše osiromašenog uranijuma, uočene genske mutacije na životinjama.
"Te promene se prvo uočavaju kod životinja koje su puno kreću, lisice, psi, mačke, jer bilo je mesta gde je municija sa osiromašenim uranijumom bačena u velikim količinama", naglasio je Ajdačić.
On je podsetio da je najviše ove municije bačeno na Irak i da su istraživanja koja su kasnije rađena pokazala da su potomci američkih vojnika koji su boravili u Iraku u 67 odsto slučajeva imali genske deformacije.
Ugroženi i vojnici
Štetne posledice osiromašenog uranijuma nisu osetili samo građani Srbije, već i strani vojnici koji su učestvovali u mirovnim misijama na Kosovu.

Tužilaštvo u Italiji nedavno je pokrenuli istragu zbog sve većeg broja obolelih od raka posle učešća u mirovnim misijama uključujući i Kosovo.
Italijanski vojnici već godinama bezuspešno pokušavaju da dokažu vezu između njihovog narušenog zdravlja i osiromašenog uranijuma.
Prema podacima Udruženja žrtava osiromašenog uranijuma, preko 300 vojnika, koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, dominantno limfnih žlezda, dok je preko 3.600 obolelo.
Međutim, pretpostavlja se da je broj obolelih znatno veći, jer se bolest ne javlja odmah, a u raznim mirovnim misijama, u Bosni i Hercegovini, na Kosmetu, u Iraku, Avganistanu bilo je više od 70.000 italijanskih vojnika.

pametno je i ograničiti unos hrane životinjskog porekla...zanimljivo je da ćelije tumora u odnosu na normalne ćelije imaju znatno veći procenat Neu5Gc šećerskog molekula koga unosimo samo preko hrane koja potiče od crvenog mesa (mi pravimo srodan ali različit Neu5Ac molekul koji ima važnu funkciju u organizmu)

Taj uranijum se prvo pretvarao u prašinu koja je nošena vetrom po celoj Srbiji, ali i po celom Balkanu, čak je stizala i u Avijano, odakle avioni nosili bombe. Nakon toga čestice prašine su se taložile na zemlju i tako dospevale u površinske vode, biljke i životinje i ulazile u lanac ishrane", objasnio je prof. Čikarić.

Контаминирано земљиште и загађен ваздух

Back