Kako ojačati tetive i ligamente i povećati njihovu elastičnost?

Kako ćeš zaključiti šta ti je tačno pomoglo ? Pasivan nisi sigurno bio za to vreme.
Istom metodom kao i u konvencionalnoj nauci (ili konvencionalnoj medicini...mada medicina i nije nauka).
Znaci, uz sve ostalo nepromenjeno (nacin zivota, ishrana...) pocnem da koristim 1 od suplemenata (a ne vise razlicitih) jedan odredjeni vremenski period i, ako je moguce izmerim odredjene bitne parametre NA POCETKU I NA KRAJU perioda koriscenja. Tako sam npr. nekad kad sam imao probleme sa jetrom na pocetku *isceliteljskog tretmana* suplementom uradio biohem. analizu iz krvi onih *jetrenih pokazatelja* (transaminaze, bilirubin...) i oni su imali povisene (nenormalne) vrednosti (a bilirubin i inace citavog zivota imam povisen - objasnili su mi da postoje takve osobe *genetski* a i jedva sam preziveo neki neinfektivni hepatitis kao beba pa verovatno i to ima uticaja na moj vecno poviseni bilirubin).
Koristio sam suplement ,standardizovani ekstrakt biljke koja se zove mlecni ckalj ili gujina trava (Silybium marianum) u dozi od 420 mg silimarina (aktivna supstanca u toj biljci) dnevno i to 6 nedelja. Na kraju tog perioda sam ponovo uradio iste one biohemijske analize i bilirubin mi je prvi put u zivotu bio u granicama normale - nije bio povisen a transaminaze su bile skoro u onim idealnim, srednjim vrednostima (ako je npr. referentna vrednost neke transaminaze bile 18-30 meni je tada, posle kure gujinom travom vrednost te transaminaze bila, recimo - 22. Slicno je bilo i sa onim drugim vrednostima...)
Eto, tako sam zakljucio da je standardizovani ekstrakt tacno te biljke tacno meni pomogao za tacno taj problem tada.
Istu tu logiku mozemo u principu da koristimo za proveru efektivnosti desetina (mozda i stotina) drugih biljaka, vitamina i sl. stvari kod razl. zdravstvenih tegoba ali ne ovako anegdotski (na 1 slucaju) kao sto radim ja vec sa pravim velikim uzorcima (eksperimentalna i kontrolna grupa, dvosruko slepe studije i sve po *pravilima zanata*) samo kad bi neko hteo.
A znamo i ti i ja da to nikad nece biti radjeno (da hoce vec bi to radili) i to iz jednostavnog razloga sto farmacija jeste industrija. Proizvodi te industrije jesu napravljeni da pomazu bolesnima ali, kao i svakoj industriji, to je *uzgred* a primarni cilj je maksimiziranje profita. A sa utvrdjivanjem da neka biljka zaista moze da pomogne kod odredjenih bolesti onaj ko je to dokazao (i potrosio znacajna novcana sredstva na to istrazivanje - kako sam gore opisao) nece moci da MONOPOLISE (zastiti patentom na odredjeni period) tu biljku i da SAMO ON ubira profit na tom sredstvu. Ne mozes da zastitis patentom obican cicak koji raste svuda (sto pomenuta gujina trava jeste). Mozes kao farmaceutska kuca da registrujes odredjeni proizvod od neke biljke kao lek (kao npr. *tanakan* - ekstrakt ginkgo bilobe ili *prostamol uno* - koncentrat testeraste palme i da te sve takse, dozvole i sertifikati kostaju kao *sv. Petra kajgana*) ali time nisi sprecio DESETINE i STOTINE poluneregulisanih proizvodjaca suplemenata da ti prave konkurenciju i da te *ubiju* damping cenama prodajuci zapravo isto ono sto i ti ali po mnogo nizoj ceni od tebe (jer nemaju sve one troskove koje si ti imao da bi registrovao biljni ekstrakt kao lek).
Eto, u tome je sva poenta (novac kao i obicno)... Ali, to i dalje ne znaci da bolesnim ljudima treba uskratiti informaciju da medju *alternativnim* sredstvima, suplementima, nekim *isceljujucim* procedurama ima itekako vrednih i blagotvornih stvari... i govoriti bolesnima da sve to *ne vredi nista*samo zato sto nema sertifikaciju (a nema je ne zato sto je sve to bezvredno vec, kako napisah, zato sto niko ne nalazi *racunicu* da bi ih iz *sive zone* preveo na *glavnu pozornicu*).
Imam poznanicu koja je odlican lekar (dr sci a ne samo *dr* sa osn. studijama) i ona uvek svojim pacijentima ponudi obe mogucnosti - kaze im da ce im, naravno, prepisati lekove zvanicne medicine ali da (ako zele) mogu da pokusaju i sa necim sto nije *hemija* sto ce ih, naravno, kostati dodatnih para (i ponekad muka sa nabavkom te *alternative* iz inostranstva, cekanjem da stigne itd.) pa neka odluce sami. I, cesto naidje na osobe koje prihvate ovo drugo i budu joj vrlo zahvalne (ako lecenje bude uspesno). I, cene je njeni pacijenti vise od njenih kolega koje im samo stancuju standardne recepte. Ali, znam i koliko ona noci ne spava da bi *bila u toku* i sa najnovijim otkricima u *alternativi* - ona zivi prakticno 2 lekarska zivota (doktorirala je u *zvanicnoj* medicini a zeli da na vrhunskom nivou bude i u *alternativi*, da ne bude *baba travarka* sa nekom literaturom od pre 100 godina). E, ona je za mene pravi lekar

Back