Kako Održati Motivaciju za Trening?

Milan/SD/92

Početnik
Poruka
20
Motivacija za trening je ključna za postizanje vaših fitnes ciljeva. Bez obzira da li ste početnik ili iskusni vežbač, svi se suočavamo sa periodima kada je teško pronaći motivaciju za trening. U ovom postu ćemo diskutovati o strategijama koje vam mogu pomoći da ostanete motivisani i dosledni u svom vežbanju.

1. Postavite Realne Ciljeve:

• Kratkoročni i dugoročni ciljevi: Postavljanje ciljeva koji su ostvarivi u kratkom vremenskom periodu može vam pružiti osećaj postignuća i motivisati vas da nastavite. Dugoročni ciljevi će vam pomoći da imate jasan pravac i svrhu.​
  • Specifični ciljevi: Umesto opšteg cilja "želim biti fit," postavite specifične ciljeve poput "želim da izgubim 5 kg za 3 meseca" ili "želim da trčim 5 km bez prestanka."​
2. Pronađite Trening koji Volite:

• Različiti tipovi vežbanja: Isprobajte različite vrste vežbanja kao što su trčanje, plivanje, joga, ples ili teretana, kako biste pronašli ono što vam najviše odgovara.​
  • Grupe i klase: Pridružite se grupnim treninzima ili fitnes klasama. Treniranje sa drugima može biti zabavnije i motivišuće.​
3. Napravite Raspored:

• Planiranje: Uključite treninge u svoj dnevni raspored kao što to radite sa drugim obavezama. Kada je trening planiran, manja je verovatnoća da ćete ga preskočiti.​
  • Doslednost: Održavajte redovan raspored treninga kako bi vam postao navika.​
4. Pratite Napredak:

• Dnevnici i aplikacije: Vodite dnevnik treninga ili koristite aplikacije za praćenje napretka. Beleženje vaših rezultata može vam pomoći da vidite napredak i ostanete motivisani.​
  • Fotografije: Redovno pravite fotografije kako biste vizuelno pratili promene na svom telu.​
5. Nagradite Sebe:

• Nagrade: Postavite nagrade za postignute ciljeve. To može biti nova sportska oprema, masaža, omiljeni obrok ili bilo šta drugo što vas motiviše.​
  • Proslava: Proslavite svoje uspehe, bez obzira koliko mali bili. Svaki korak napred je važan.​
6. Pronađite Inspiraciju:

• Motivacioni citati i priče: Čitajte motivacione citate, knjige ili gledajte video zapise koji vas inspirišu.​
  • Idoli: Pratite ljude koje cenite i koji vas inspirišu u fitnes zajednici. Njihova posvećenost i rezultati mogu biti odlična motivacija.​
7. Ostanite Pozitivni:

• Samopouzdanje: Verujte u svoje sposobnosti i nemojte se obeshrabriti ako ne vidite rezultate odmah. Postizanje ciljeva zahteva vreme i trud.​
Zaključak:Motivacija za trening može varirati, ali sa pravim strategijama možete održati doslednost i postići svoje fitnes ciljeve. Ključ je u postavljanju realnih ciljeva, uživanju u procesu, praćenju napretka i ostajanju pozitivnim. Podelite svoje iskustvo i savete sa drugima na forumu kako biste se međusobno motivisali i podržavali.

Pitanja za diskusiju:

• Koje tehnike vama pomažu da ostanete motivisani za trening?​
  • Da li imate omiljeni motivacioni citat ili priču koju želite da podelite?​
  • Kako se nosite sa padovima u motivaciji i kako ih prevazilazite?​
Vaši komentari i iskustva su dobrodošli!
Više o motivaciji možete pronaći ovde, od stručnog lica(Psiholog).

Ja aktivno treniram streetworkout svaki dan poslednjih 7-8 godina. Pravim pauzu dan dva sedmicno, retko kad duže. Najteže mi je kada dodjem sa posla i legnem prvo da se opružim malo umesto odmah da odradim trening. Nemam neke tehnike, jednostavno ustanem jer to moram da uradim. Pogledam nekad trening video Alexey Voevoda-e i odma mi se posle toga vežba. Muzika utiče, nekad pustim dragon ball AMW ili klip od nekog vežbača koji uz muziku cepa.
Nekad sam i teretanu mixovao sa streetworkoutom ali mi generalno teretana ne odgovara, tamo sam vidjao dosta novih lica i 90% njih je brzo odustajalo.
Pogledaj oko sebe na ulici, retko koji muškarac vežba, tj. da je muskulaturan.
Desi se i meni da nemam motivaciju da vežbam uopšte, ali retko se dešava i taj dan preskočim.

Meni je mnogo bitno naprimer muzika da me podize, i vrsti vezbi koje cu da radim su takodje isto od bitnog znacaja kod mene barem.
jer kada treba da radim nesto sto ne volim i smara me izgubim motivaciju bar za 40 posto, ali opet nateram sebe da uradim. Ne onako kako bih zeleo ali ipak se nateram. Ili sto ti kazes i preskocim ponekad.

ISkreno za mladje mislim da nisu imali od koga da vide, a stariji su prezauzeti zbog sve vise zapadnog sistema koji poprimamo samo kuca, posao racuni, a mi kao nacija nismo navikli na taj sistem i tesko se prilagodjavamo promenama. Ali polako mislim da ljudi postaju sve vise svesni svog tela i zdravlja, ali trebace jos vremena da se aktivira jos dosta njih.
Jer u ovakvom brzom vremenu kakvo je trenutno samo trening moze da izvlaci nabolje iz ljudskog bica.

Back