Kako ocitati health status na RAID?

filipenko

Obećava
Banovan
Poruka
80
Kojim alatom mogu da vidim zdravlje diskova bilo da su u RAID 0 ili 1 na popularnim kontrolerima (amd, intel, lsi, adaptec...)? HD sentinel ne vidi statuse kad su diskovi vezani u niz. Koji je program iz Windows 2003/2008 najbolji za proveru BB na disku?

Da li postoji neki paket softvera koji moze da ocitava hardverske parametre (napone, obrtaje ventialtora, temperture, SMART diskova...) na IBM i HP serverima koji rade pod Windowsom?

Hvala mnogo
 
Ne mozes da "vidis" zasebno diskove koji stoje iza RAID kontrolera, a u RAID nizu, jer sam kontroler prijavljuje jedan virtuelni disk.
Ali mozes da vidis uz pomoc drivera za doticni RAID kontroler i konfiguracionog softvera koji obavezno ide uz iste. AMD ima RAID Expert, html alatku, a kod Intel je bese nesto tipa Disk Menager ili tako nekako, dobijes ga obavezno za Intel chipsetove i iz njega konfigurises i RAID, ako je isti podrzan od strane datog kontrolera. Mozes ukljuciti periodicnu proveru SMART-a na diskovima, tako da ce te softver obavestiti, ako neki od parametara predje dozvoljene granice.
 

Back
Top