Kako nešto što vredi oko 13 milijardi dolara prodati za dosta manje?

Odgovorio sam u predhodnom postu.

У реду је то, али нам у данашњем времену фали резултат.

У Србији постоји потенцијал да се копа што-шта, копало се, постоји традиција, али данас имамо ситуацију да је скоро па свака домаћа фирма која се бавила рударењем завршила у стечају. Узмеш за пример Фармаком МБ, који такође има рудник злата (Леце), па је то све заједнио једна неславна и жалосна прича, од које, осим за пар лопова, нема никакве користи ни за државу ни за становнике Србије, ни за оне који су ту радили, или раде..

https://n1info.rs/biznis/bivsi-vlasnik-rudnika-zlata-lece-najbolje-resenje-je-da-drzava-kupi-rudnik/

Kako nešto što vredi oko 13 milijardi dolara prodati za dosta manje? Srbija je stranoj kompaniji prodala rudnik zlata, čije su procenjene rezerve zlata 170 tona (gram zlata vredi oko 80 dolara) kod Novog Pazara za 37 miliona dolara. 80×1000×1000×170 = 13 600 000 000 (13.6 milijardi dolara). Kako je to moguće?

https://www.blic.rs/biznis/privreda...nasla-novo-nalaziste-zlata-na-rogozni/331p6k5
procenjeno i realno moze mnogo da se razlikuje, ali eto i da je tolika kolicina zlata, prvo treba otvoriti rudnik, angazovati velike masinerije, puno radnika, administraciju i raditi to godinama
Troskovi i pre nego sto pocne stvarno da se vadi zlata ce se meriti u desetcima milijuna eura
kad pocne da se vadi zavisi od kolicine zlata u toni iskopane rude, nekad mogu da pogode zilu i da bude tu dosta i rade sa profitom, nekad to ne moze ni da pokrije troskove iskopa
niti je jednostavno niti jeftino rudariti zlato

У реду је то, али нам у данашњем времену фали резултат.

У Србији постоји потенцијал да се копа што-шта, копало се, постоји традиција, али данас имамо ситуацију да је скоро па свака домаћа фирма која се бавила рударењем завршила у стечају. Узмеш за пример Фармаком МБ, који такође има рудник злата (Леце), па је то све заједнио једна неславна и жалосна прича, од које, осим за пар лопова, нема никакве користи ни за државу ни за становнике Србије, ни за оне који су ту радили, или раде..

https://n1info.rs/biznis/bivsi-vlasnik-rudnika-zlata-lece-najbolje-resenje-je-da-drzava-kupi-rudnik/
Tuga.
Tajkuni lome zube oko naseg zlata a nama prodaju pricu kako to puno kosta i kako mi neumemo...
Jasno je da ce ovde morati da radi metla i to ona najveca...

Tuga.
Tajkuni lome zube oko naseg zlata a nama prodaju pricu kako to puno kosta i kako mi neumemo...
Jasno je da ce ovde morati da radi metla i to ona najveca...

Тачно. Мислим за ово ломњење зуба.

Него, једно логично питање: Зар не мислиш да би се нашим тајкунима више исплатило да то злато експлоатишу, и на томе дебело зарађују, него што ломе зубе? Мислим, ако ми знамо како се то ради, могу то да организују, зар не?

procenjeno i realno moze mnogo da se razlikuje, ali eto i da je tolika kolicina zlata, prvo treba otvoriti rudnik, angazovati velike masinerije, puno radnika, administraciju i raditi to godinama
Troskovi i pre nego sto pocne stvarno da se vadi zlata ce se meriti u desetcima milijuna eura
kad pocne da se vadi zavisi od kolicine zlata u toni iskopane rude, nekad mogu da pogode zilu i da bude tu dosta i rade sa profitom, nekad to ne moze ni da pokrije troskove iskopa
niti je jednostavno niti jeftino rudariti zlato

Мериће се у стотинама милиона, и то без цене знања. И, наравно, кад продаш концесију, тај ризик свега тога сноси неко други.

И, наравно, он и зарађује, кад до зараде дође.

Наравно, преко девичанских острва, уз не поштовање одредаба закона о рударењу и животној средини са минимумом услова за рударе-мигранте.
Ти верујеш бизнисменима који су на нелегалан начин постали"успешни"?

Контра питање,
Да којим случајем рудник вреди 130 милијарди долара, да ли би било другачије?

Наравно, преко девичанских острва, уз не поштовање одредаба закона о рударењу и животној средини са минимумом услова за рударе-мигранте.

Контра питање,
Prodali bi ga za 130 miliona dolara. :)

Контра питање,

Било би исто, јер рудник толико вреди тек ако га има.

А нема га.

Што се "бизнисмена" тиче, то је посао државе да се брине о легалности њиховог пословања.

А друго питање је ко би у име "нас" вршио експлоатацију тих 13 или 130 милијарди? Држава?

Па, ако држава није у стању да исконтролише неке наше бизнисмене (а делује ми као да ти не верујеш да јесте), како онда мислиш да би била у стању да организује и води тај посао?

Pa isto vi, može se neka rikverc varijanta smisliti.
Nije valjda da proviziju dobivate samo od stranaca
Pa nema pouzdanih da neće pričati a i domaće firme se povezuju sa sumljivim bisnismenima i tajkunima. Ovako kad vidiš naslov "Firma NRKD.inc kupila rudnik" deluje svetski jer navodno stranci ne učestvuju u korupciji, oni se time ne bave. To kod njih nije mito ili korupcija nego posrednička provizija.

Било би исто, јер рудник толико вреди тек ако га има.

А нема га.

Што се "бизнисмена" тиче, то је посао државе да се брине о легалности њиховог пословања.

А друго питање је ко би у име "нас" вршио експлоатацију тих 13 или 130 милијарди? Држава?

Па, ако држава није у стању да исконтролише неке наше бизнисмене (а делује ми као да ти не верујеш да јесте), како онда мислиш да би била у стању да организује и води тај посао?
Са другим бизнисменима.
Лојалним, правим...уз контролу института и струке, сам факултет.
Транспарентно.

Или мислиш да све то може један "способан" српски привредник?

Рио Тинто од 2001 до данас испитује и " појма нема" на колико литијум јадарита "леже" Недељице...важи.

Та лојалност његовог пословања нам је свима позната.

Са другим бизнисменима.
Лојалним, правим...уз контролу института и струке, сам факултет.
Транспарентно.

Добро, имаш неки конкретан предлог, неко име, неколико имена?

С тим да ваља имати у виду да ту процену вредности тог рудника злата није дала држава (јер није ни истраживала, па самим ти и појма нема шта је ту) већ неко коме је дато право на истраживање, и ко је у то уложио стручност, време и новац.

Добро, имаш неки конкретан предлог, неко име, неколико имена?

С тим да ваља имати у виду да ту процену вредности тог рудника злата није дала држава (јер није ни истраживала, па самим ти и појма нема шта је ту) већ неко коме је дато право на истраживање, и ко је у то уложио стручност, време и новац.
Јеси ли питао у институту или САНУ?

Такође, треба имати на уму да је потенцијални рудник на државној земљи.

А да је рударским компанијама у опису посла да најпре истражују а затим, уз сагласност правног субјекта, у овом случају Србије и експлоатишу.

Јеси ли питао у институту или САНУ?

Такође, треба имати на уму да је потенцијални рудник на државној земљи.

А да је рударским компанијама у опису посла да најпре истражују а затим, уз сагласност правног субјекта, у овом случају Србије и експлоатишу.

Шта да питам САНУ, да ли знају неког доброг бизнисмена? :lol:

Бољи би савет по том питању добио од Цркве.

А ово за рударске компаније је тачно. Дошла је нека рударска компанија, радила истраживања, открила потенцијални ресурс, проценила могућности и своје истраживање потенцијалног ресурса продала некој другој рударској компанији (пази, овде се не ради о томе да је Србија неком нешто продала).

И сад кад је неко други открио и проценио ресурс, Срби су одједном паметни, па се питају зашто то неко да експлоатише, а не ми?

Па оно...што га нисмо ми открили, и проценили? Где су нам били Институти, и САНУ?

Нешто сам скептичан по питању тога "ми умемо".

Наиме, то наше знање се у пракси врло често не показује.

Рецимо, ова држава је својим изузетно успешним управљањем постигла да Златара Мајданпек оде у стечај, и престане да буде.

Држава која има злато, успела је да упропасти фабрику златног накита, и ковницу златника.

То је заиста успех.

И сад треба претпоставити да та држава, тј "Ми" нешто умемо.
Garantujem ti da kad se hoce Mi nikad nece uspeti......to je zlatno pravilo od prelaska iz socijalizma u kapitalizam..

Jos uvek traje....nema toga sto mi umemo , najvise ko ume su politicari na vlasti , a svi ostali laprdaju i nemaju pojma..
Niti im se sme dati da nesto rade i urade....to bi stvorilo cudne ideje u ovoj zemlji i ovom narodu...

I tako imamo poprilican broj onih koji znaju da urade posao a da ne rade ili rade nesto deseto..
Moje kolege etf otisli u praksu , prave inkubatore i kontrolu tj pecenjare i peci za pecenje keramike...
Elektrotehnicari drze industriju pecenja i pilica...a curke su teze za gajenje, pa tu postoji monopol, samo jedan to radi...

Ja se uzasavam kad me pitaju u Srbiji sta znas da radis...ima mnogo pravila, prvo , ne smes da znas nesto sto onaj ko te prima, neki sefic ne zna....drugo ne smes da znas nesto gde ce da ti iscede krv...trece ne smes mnogo ni da znas, da te ne bi koristili kao univerzalca....cetvrto ne smes da znas ni zbog ili najvise zbog onog ko te prima da ti ne kaze, jeste ako tebe primim , posle za 3 meseca cu ja da trazim posao...
I na kraju ne smes ni da radis posteno nego pametno , jer ako radis posteno ucinices se suvisnim, to moze da radi i neka vezara , rodjak, pa ces biti sutnut a pre toga ces dobiti instrukcije da poducis malog sta tu ima da se odradi...

Garantujem ti da kad se hoce Mi nikad nece uspeti......to je zlatno pravilo od prelaska iz socijalizma u kapitalizam..

Jos uvek traje....nema toga sto mi umemo , najvise ko ume su politicari na vlasti , a svi ostali laprdaju i nemaju pojma..
Niti im se sme dati da nesto rade i urade....to bi stvorilo cudne ideje u ovoj zemlji i ovom narodu...

I tako imamo poprilican broj onih koji znaju da urade posao a da ne rade ili rade nesto deseto..
Moje kolege etf otisli u praksu , prave inkubatore i kontrolu tj pecenjare i peci za pecenje keramike...
Elektrotehnicari drze industriju pecenja i pilica...a curke su teze za gajenje, pa tu postoji monopol, samo jedan to radi...

Ja se uzasavam kad me pitaju u Srbiji sta znas da radis...ima mnogo pravila, prvo , ne smes da znas nesto sto onaj ko te prima, neki sefic ne zna....drugo ne smes da znas nesto gde ce da ti iscede krv...trece ne smes mnogo ni da znas, da te ne bi koristili kao univerzalca....cetvrto ne smes da znas ni zbog ili najvise zbog onog ko te prima da ti ne kaze, jeste ako tebe primim , posle za 3 meseca cu ja da trazim posao...
I na kraju ne smes ni da radis posteno nego pametno , jer ako radis posteno ucinices se suvisnim, to moze da radi i neka vezara , rodjak, pa ces biti sutnut a pre toga ces dobiti instrukcije da poducis malog sta tu ima da se odradi...

Кад се код нас каже "Ми" ту се обично мисли на Државу. Тај неки моћни безлични ентитет који се изненада појављује и решава ствар.

А то колико је то ефикасан и оптимистичан приступ, па оно...и не треба много објашњавати.

Пре неку годину је најмоћнија државна фирма блатом ложила термоелектране, па то што смо урадили "Ми" а нисам ја, а мислим да ниси ни ти, све нас кошта и даље дебеле паре које смо дали за увоз струје...

Pravicemo ga od blata je bio samo test ......
Ima gorih stvari , kad su namerno izazivali male poplave one godine kad su bile poplave....
Ili kad su dozvoljavali da preliva preko brane....sto je nedozvoljena stvar...

Nego mi se neda da o tome govorim, jer ce naravno doci njih 20 i reci da nemam pojma i onda se bez veze blamiras i konfrontiras sa znalcima....koji znaju sve....
i imaju patente na sve...

Ali je strahota to namerno izazivanje malih poplava, pa negde ne bejahu male...
jos gora stvar je ono oko usmeravanja i odabira nekih ciljeva za vreme bombardovanja 1999...
Da tvoja vlast koordinise sa napadacem koji ciljevi da se gadjaju od civilnih , u vojne se nisu mesali....

To su neslucene i mnogima nezamislive razmere saradnje tj samodestrukcije..

Ustvari uzmimo koncept drzavne bezbednosti koji je sad ostavljen na nivo drzavne policije, to cak nije vise ni sluzba bezbednosti , tj kazu da jeste, ali ukinuta je javna bezbednost, mnoge stvari ne funkcionisu, kadar je kao da je pao sa marsa, osim tehnickog dela koji ima svoje definisane zadatke..

Nije bruka ako nasa BIA ne zna sta se desava oko radoicica i banjskoj, a za vucica im dojavljuju nemacka i francuska i britanska bezbednost...
Ako je uopste neko hteo da ga upuca, dojavice mu milo oni su ortaci u biznisu...

Шта да питам САНУ, да ли знају неког доброг бизнисмена? :lol:

Бољи би савет по том питању добио од Цркве.

А ово за рударске компаније је тачно. Дошла је нека рударска компанија, радила истраживања, открила потенцијални ресурс, проценила могућности и своје истраживање потенцијалног ресурса продала некој другој рударској компанији (пази, овде се не ради о томе да је Србија неком нешто продала).

И сад кад је неко други открио и проценио ресурс, Срби су одједном паметни, па се питају зашто то неко да експлоатише, а не ми?

Па оно...што га нисмо ми открили, и проценили? Где су нам били Институти, и САНУ?
Ок је ако се уздаш у наше доказане привреднике ... твоја ствар.

Онда екклузивно право на копање има она рударска компанија која је проценила да ту има толико и толико руде?
Ко други?
Такорећи ризик пословања не постоји.
Од 13 милијарди ће да плати некој тамо држави 390 милиона на рате а они ће за истраживање и саму експлоатацију, без икаквог надзира, уз кобајаги поштовање еколошких стандарда да ставе у џеп 12 610 000 000 € ?
Неш копат!

Ок је ако се уздаш у наше доказане привреднике ... твоја ствар.

Онда екклузивно право на копање има она рударска компанија која је проценила да ту има толико и толико руде?
Ко други?
Такорећи ризик пословања не постоји.
Од 13 милијарди ће да плати некој тамо држави 390 милиона на рате а они ће за истраживање и саму експлоатацију, без икаквог надзира, уз кобајаги поштовање еколошких стандарда да ставе у џеп 12 610 000 000 € ?
Неш копат!

Ок. Не уздамо се у наше привреднике, не уздамо се у стране. Сви хоће да нас опљачкају. Не уздамо се у државу, јер не зна.
Тврдимо да знају ови са факултета и САНУ, једино се нешто нису показали. Оно, ако знаш неки рударски пројект у свету данас који су осмислили и спровели стручњаци са наших института или САНУ, демантуј ме, прихватам да грешим.

Ко остаје? Ти? Ја? Ми?

Вршимо процену вредности "нашег богатства" на основу мишњења стране фирме. Откуд знаш да тамо има 13 милијарди нечега? Откуд знаш да нису лагали, да би подигли вредност акција своје компаније и слично? Откуд знаш да тамо уопште има злата? Или, откуд знаш да тамо није не 13, него 130 милијарди?

У суштини, не знаш ништа, али знаш да хоћеш свој део.

Е, па, једино што ми у Србији знамо је то: "Хоћу свој део, нећете да ме преварите"...

И, зато тако и пролазимо.

Poslednja izmena:
pitanje je kao ono "kako se Kinezima isplati a nasi imali gubitke?"

Па кад смо ми управљали, нормално да имамо губитке.

Продали НИС за багателу Русима. НИС пре тога годинама у губитку, финансирамо њихове дебеле плате из буџета. Краде се на ангро.

Продали Бор за багателу Кинезима. Бор пре тога десетинама година у губитку, одржава се парама из буџета. Исто се краде на ангро. Саградили ми нову топионицу, скркала држава 250 милиона у њу, дошли Кинези, видели шта је, срушили је и направили нову од темеља...

Данас, и последњих неколико година, НИС и Бор су напрофитабилније фирме у Србији.

Али, *******, дали смо за багателу, а види колико ови пара зарађују... :aaa:

Ок. Не уздамо се у наше привреднике, не уздамо се у стране. Сви хоће да нас опљачкају. Не уздамо се у државу, јер не зна.
Тврдимо да знају ови са факултета и САНУ, једино се нешто нису показали. Оно, ако знаш неки рударски пројект у свету данас који су осмислили и спровели стручњаци са наших института или САНУ, демантуј ме, прихватам да грешим.

Ко остаје? Ти? Ја? Ми?

Вршимо процену вредности "нашег богатства" на основу мишњења стране фирме. Откуд знаш да тамо има 13 милијарди нечега? Откуд знаш да нису лагали, да би подигли вредност акција своје компаније и слично? Откуд знаш да тамо уопште има злата? Или, откуд знаш да тамо није не 13, него 130 милијарди?

У суштини, не знаш ништа, али знаш да хоћеш свој део.

Е, па, једино што ми у Србији знамо је то: "Хоћу свој део, нећете да ме преварите"...

И, зато тако и пролазимо.
Изгледа ми да је 12 година
"ми не знамо"
"ми не можемо"
узело маха код неких људи.
Јел ти пало на памет да не желе да учествују у непочинствима кумова и буразера?
И те како имамо врсне стручњаке, који су учествовали у мега рударским пројектима широм света, одличне познаваоце геологије, технологије, инжињере рударства, па напоменуо сам ти да РФ има традицију од 130 година?
Ко је похађао, ко је предавао?

Мега пројекти су усложени, не деле се групе стручњака по националној линији, па да можемо закључити да су срби урадили то и то...

А техничка питања, попут претпоставке количине лигнита, раде тимови (РТ 23 године), у сарадњи са републичком комисијом.
Дакле, нема лажи нема преваре.
24/7 је присутан, по барем један, државни инспектор у смени.

Мислим да смо већ мало прешли у основе пословања...

И да, хоћемо свој део, поштено.
Хоћемо ли га добити ако извесни Јовановић преузме власништво над рудником?
Тешко.

Слажем се са тобом да наши проблеми, коруптивне природе, тек почињу добијањем нашег дела.
Али и то се да исправити.

Poslednja izmena:

Back