Kako nastaje dusa?

Dusa se inkubira kao i tjelo i tokom inkubacije grade se prazne astroloski kuce. Kada se rodis i udahnes prvi dah, dusa se astroloski oformi i pocne da zivi i razvija se astroloski i u zavisnosti od okruzenja. Tolko znamo jer je natalna karta bitna.

Po bibliji zivotinjske duse su vec postojale u zemlji prije nego je zemlja oformljena, tako da ne znamo odakle. Covjekova dusa je udahnuta u prvostvorenog covjeka Adama. Takodje vec su postojali duhovi, Bozji sinovi u Bibliji koji su imali djecu sa zenama, ljudima. Tako da i odatle dolazi vjerovatno, po Bibliji.

To ne implicira da čovjek mora posjedovati svo znanje.
ali ne treba ni sve da prihvata sto mu se kaze jer je izvor nepouzdan.

koliko postoji tumacenja biblije?
koliko je uopste prevod biblije tacan?
da li je podmetnut?
mozem o ovome do sutra..
radi se o tome da covek mora da misli svojom glavom

ja sam se u vise navrata izjasnjavao i moj stav nije tajna..ja licno verujem u Boga ali ne prihvatam sta mi sve serviraju popovi jer smatram da oni samo iskoriscavaju veru zarad sopstveneog lepog zivota... to su samo diplomirani veroucitelji a kao svaki diplomci neki su zavrsili sa desetkama a neki sa sestricama i ne poseduje svaki znanje i tumacenje.

ja volim da nelogicnosti servirane vere dovodim na preispitivanje i strasno je kako nekad ljudi kazu "prihvatamo tako, bez objasnjenja"
sve mora da bude pojasnjeno jer sustina vere i jeste da je prihvatis jer ti je jasno sta je... kako mozes verovati u nesto sta ni sam ne znas sta je i kako je ?

Ima dosta tema o dusi i malopre je jedna otvorena..ali...

Kako se dusa ubacuje u coveka ?

Svi pricate o besmrtnosti duse, ali niko se ne osvrce na pitanje kako dusa nastaje jer da bi mogla da bude besmrtna, mora i da postoji a da bi postojala mora i da nastane Tako da je pra pitanje svih pitanja o dusi, kako ona nastaje?
Odgovoreno vec 27 puta ali nisi citao.

Po bibliji dusa nije besmrtna.
I dusa je spoj tela i daha zivota.

Dah zivota hebrejski ruah je slicno kao elektricna struja i kompjuter.
Bez elektricne struje nema slika, tona i funkcije.
A samo struja bez materije opet nema nista.
Spoj struje i kompjutera = slika, funkcija.
Razdvojiti to dvoje nema nista.

Tako i kod coveka.

Spoj daha zivota i tela= funkcija, dusa ziva.
Odvojiti, nema nista.
Dah zivota bez tela je nista.
Telo bez daha zivota je nista.

Dah zivota hebrejski ruah nije dusa.
Vec je to dah zivota, energija.
Spoj daha zivota ruaha, i tela su zajedno dusa.

Ruah dah zivota dolazi iz svemira od Boga.
I spaja se sa fetusom.

Kada se to dvoje rastave nastaje smrt.
Dah zivota se vraca u svemir Bogu a telo ide u prah od koga je i nastalo.

Posle smrti nema zivota vec cekanje vaskrsenja.
Ponovo dpajanje daha zivota i praha zemaljskog.

ali ne treba ni sve da prihvata sto mu se kaze jer je izvor nepouzdan.

koliko postoji tumacenja biblije?
koliko je uopste prevod biblije tacan?
da li je podmetnut?
mozem o ovome do sutra..
radi se o tome da covek mora da misli svojom glavom

Мислиш својом главом све док не елиминишеш све фалсификате и подметачине... после мислиш туђом и паметнијом од своје празне

ja sam se u vise navrata izjasnjavao i moj stav nije tajna..ja licno verujem u Boga ali ne prihvatam sta mi sve serviraju popovi jer smatram da oni samo iskoriscavaju veru zarad sopstveneog lepog zivota... to su samo diplomirani veroucitelji a kao svaki diplomci neki su zavrsili sa desetkama a neki sa sestricama i ne poseduje svaki znanje i tumacenje.

Што не читаш свето оце православне - доказне и ауторитарне духовне познаваце вере у Бога?

ja volim da nelogicnosti servirane vere dovodim na preispitivanje i strasno je kako nekad ljudi kazu "prihvatamo tako, bez objasnjenja"
sve mora da bude pojasnjeno jer sustina vere i jeste da je prihvatis jer ti je jasno sta je... kako mozes verovati u nesto sta ni sam ne znas sta je i kako je ?

Добра је та твоја предострожност несисања весала, али не можеш кроз веру без древног православног поимања свега што има везе са духовним

Svi pricate o besmrtnosti duse, ali niko se ne osvrce na pitanje kako dusa nastaje jer da bi mogla da bude besmrtna, mora i da postoji a da bi postojala mora i da nastane Tako da je pra pitanje svih pitanja o dusi, kako ona nastaje?
Pa imaš u stvaranju kako bog 6. dana stvori čoveka po uzoru na sliku svoju. Ta božja slika je duša koja se materijalizuje u telu čoveka i to telo oživljava.
U Gnosticizmu se stvaranje duše u čoveku pripisuje Sofiji, Eonu koji je najniži u hijerarhiji Eona (najviši je Logos. On je primarni izraz Istinskog Boga, on daje oblik bezobličnom, telo bestelesnom, lice nevidljivom, reč neizrecivom, misao nepojmljivom...), a najniži je u smislu da je najbliži materijalnom svetu.
Naime, Sofija je mogla da oponaša stvaranje zato jer je bila najbliža stvorenom, ispoljenom svetu, materiji, Prakrti, ogledalu Božanskog.
Zbog blizine materijalnog sveta ona je prekoračila njegovu granicu i reprodukovala se u materijalnom svetu, slično kao što je to prvobitno učinio i najviši Istinski Bog. Učinila je to sama i nezavisno od ostalih Bogova, Eona. Mogla je da oplodi samu sebe jer je kao Eon bila androgina.
Zato što je sebično oponašala Stvaraoca iz nje je izašla nesavršena, nakazna stvar: Demijurg, "stvaralac" u materijalnom svetu, Jaldabaot ("kopile" "dete haosa"). Naziva se i Saklas ("budala") i Samael ("slepi"). To je starozavetni Jehova. Gnostici ga tako nazivaju (slepom budalom) jer je po Starom zavetu govorio da je on jedini najveći Bog i da nema drugog Boga osim njega, iako je iznad njega cela plejada mnogo viših bogova, Eona, i da je tek iznad njih najviši Istinski Bog. On je i obmanjivač ljudi jer tako obmanjuje ljude da ne znaju istinu da on nije Istinski Bog.
Taj Demijurg će stvoriti ovaj svet na kome živimo i njegove zle vladare, Arhonte ("pale anđele" demone i đavole; neorganska bića). Arhonti služe Demijurgu tako što vrše prinudu i pritisak na čovečanstvo u sprečavanju njegovog punog potencijala i samospoznaje duše kao samospoznaje Najvišeg Boga. Oni drže čoveka uspavanog i potčinjenog, izazivaju strah i patnju jer se na taj način hrane vibracijama negativne energije.

Kada je spoznala šta je napravila Sofija je odlučila da ispravi grešku i pomogne čoveku tako što će mu podariti nešto što ima osobine božanskog. Tako mu je dala dušu koja je besmrtna i koja će uvek pronaći sebi novo telo prilikom rođenja u koje će se useliti. Zadatak čoveka u njegovom životu je da spozna u sebi dušu kako bi osetio blagoslov božji.

Zato postoji Crkva sa svojim tumačenjima na koje se možemo pouzdati.
i sad otvaras novu pandorinu kutiju
a koja crkva?
imas spc, zilote, nazarene, jehove, adventiste i to je ono sta mi je prvo palo na pamet a ima ih sigurnio jos..i to pricam o odobrenim verskim zajednicama

i na kraju..sta bi se desilo da si se rodio u nekoj arapskoj zemlji?
onda bi isto ovako govorio kako je Alah svemocan i propagirao islam.

i sad otvaras novu pandorinu kutiju
a koja crkva?
imas spc, zilote, nazarene, jehove, adventiste i to je ono sta mi je prvo palo na pamet a ima ih sigurnio jos..i to pricam o odobrenim verskim zajednicama
Pravoslavna.

i na kraju..sta bise desilo da si se rodio u nekoj arapskoj zemlji?
onda bi isto ovako govorio kako je Alah svemocan i propagirao islam.
Možda ali to ne bi činilo tu moju hipotetičku tvrdnju išta tačnijom.

Duša je verovatno kao signal koja non stop kruzi i postoji i bez nas, tela.
I radio signal postoji bez obzira što bez adekvatnog prijemnika ne umemo da ga čujemo. Od toga on postoji.
Tako da bi bilo logično da je naše telo privremeni prijemnik određenog signala tj. u ovom slučaju duše. :think:
Pitanje je samo gde je predajnik i šta je predajnik :think:

I gdje ti tu vidiš postupak stvaranja duše? Tu se kaže ono što sam ja već rekao da tijelo i duša nastaju u isto vrijeme.
Zar ne rekoh da ti to ne smes da vidis a kamoli priznas.
Jer crkva neda.
Protivi se njenom ucenju.
Plus indoktrinacija.

Spoj ruaha i tela je nastanak duse.
Ruah je zivotna sila koja izlazi iz Boga.
Kada se ona vrati Bogu, nema vise duse.
Ali ovo je skroz protivno ucenju crkve.
I zato da te rezu neces ovo priznati.

Psalam 104,29Odvratiš lice svoje, žaloste se; uzmeš im ruah ginu, i u prah svoj povraćaju se.
Psalam 104,30Pošlješ ruah svoj, postaju, i ponavljaš lice zemlji.

Pa imaš u stvaranju kako bog 6. dana stvori čoveka po uzoru na sliku svoju. Ta božja slika je duša koja se materijalizuje u telu čoveka i to telo oživljava.
U Gnosticizmu se stvaranje duše u čoveku pripisuje Sofiji, Eonu koji je najniži u hijerarhiji Eona (najviši je Logos. On je primarni izraz Istinskog Boga, on daje oblik bezobličnom, telo bestelesnom, lice nevidljivom, reč neizrecivom, misao nepojmljivom...), a najniži je u smislu da je najbliži materijalnom svetu.
Naime, Sofija je mogla da oponaša stvaranje zato jer je bila najbliža stvorenom, ispoljenom svetu, materiji, Prakrti, ogledalu Božanskog.
Zbog blizine materijalnog sveta ona je prekoračila njegovu granicu i reprodukovala se u materijalnom svetu, slično kao što je to prvobitno učinio i najviši Istinski Bog. Učinila je to sama i nezavisno od ostalih Bogova, Eona. Mogla je da oplodi samu sebe jer je kao Eon bila androgina.
Zato što je sebično oponašala Stvaraoca iz nje je izašla nesavršena, nakazna stvar: Demijurg, "stvaralac" u materijalnom svetu, Jaldabaot ("kopile" "dete haosa"). Naziva se i Saklas ("budala") i Samael ("slepi"). To je starozavetni Jehova. Gnostici ga tako nazivaju (slepom budalom) jer je po Starom zavetu govorio da je on jedini najveći Bog i da nema drugog Boga osim njega, iako je iznad njega cela plejada mnogo viših bogova, Eona, i da je tek iznad njih najviši Istinski Bog. On je i obmanjivač ljudi jer tako obmanjuje ljude da ne znaju istinu da on nije Istinski Bog.
Taj Demijurg će stvoriti ovaj svet na kome živimo i njegove zle vladare, Arhonte ("pale anđele" demone i đavole; neorganska bića). Arhonti služe Demijurgu tako što vrše prinudu i pritisak na čovečanstvo u sprečavanju njegovog punog potencijala i samospoznaje duše kao samospoznaje Najvišeg Boga. Oni drže čoveka uspavanog i potčinjenog, izazivaju strah i patnju jer se na taj način hrane vibracijama negativne energije.

Kada je spoznala šta je napravila Sofija je odlučila da ispravi grešku i pomogne čoveku tako što će mu podariti nešto što ima osobine božanskog. Tako mu je dala dušu koja je besmrtna i koja će uvek pronaći sebi novo telo prilikom rođenja u koje će se useliti. Zadatak čoveka u njegovom životu je da spozna u sebi dušu kako bi osetio blagoslov božji.
Ako Tab sve ove redove pročita, ja ću da se samobanujem. :kafa:

Duša je verovatno kao signal koja non stop kruzi i postoji i bez nas, tela.

Човек није тело, него душа са телом... кад умре, човек без тела се назива мртвац, леш и видимо да тај човек ''фали'' у телу

I radio signal postoji bez obzira što bez adekvatnog prijemnika ne umemo da ga čujemo. Od toga on postoji.
Tako da bi bilo logično da je naše telo privremeni prijemnik određenog signala tj. u ovom slučaju duše. :think:
Pitanje je samo gde je predajnik i šta je predajnik :think:
Фали ти у спознају човека тројединост човека:

• Дух
  • Душа
  • Тело
Пријемник онога што је човек (човечијег јестетства, есенције - Духа) је душа, која живот преноси на тело...

Релеј за одаслање и прекид сигнала је Бог, Који након краткотрајне музике архивира добре и лоше садржаје у своје категорије и до давања њима своје вечите оцене и вечитог изгледа...

A ti nisi indoktriniran niti predstavljaš nečije učenje ovdje jel?
Nisam niti predstavljam necije ucenje.
Kao sto si vidio citirao sam samo bibliju.
Nicije ucenje.

Svaka verska organizacija koja indoktrinira clanove je teska i opasna sekta.
Zato treba bezati iz takvih.
Prava Hristova vera dozvoljava slobodu misljenja.
Ona cini vernika samostalnim,nezavisnim od organizacije.

A jel smiješ odbaciti spise Elen Vajt?
Kakve veze sada ima EGW sa temom?
Hteo bi da skreces sa teme.
Ako nije u skladu sa biblijom sve se odbacuje.
Niko me ne pita za moj stav o EGW niti to k8ga zanima.
I sama EGW kaze, da ko dobro proucava bibliju ne treba njene spise.
Ima dobovjno motivacije u njoj.
Ali mnogi su lenji.
Pa im je potrebno premoscavanje.

Kakve veze sada ima EGW sa temom?
Hteo bi da skreces sa teme.
Ako nije u skladu sa biblijom sve se odbacuje.
Niko me ne pita za moj stav o EGW niti to k8ga zanima.
I sama EGW kaze, da ko dobro proucava bibliju ne treba njene spise.
Ima dobovjno motivacije u njoj.
Ali mnogi su lenji.
Pa im je potrebno premoscavanje.
Ti si prvi iznio tvrdnju da prava vjera dozvoljava slobodu mišljenja. Pa eto ja te pitam imaš li slobodu odbaciti spise Elen Vajt.

Meni ovaj deo nije jasan. Kako on može da stvara? Da je rečeno da je preuzeo,
preoteo i zavladao, to bih razumela.

Ti si prvi iznio tvrdnju da prava vjera dozvoljava slobodu mišljenja. Pa eto ja te pitam imaš li slobodu odbaciti spise Elen Vajt.
Evo drugi put.
Naravno.
Niti moram da ih prihvatim.

Sve se pusta kroz sito i reseto.
Bibliju.

Ti nemas slobodu.
Moras da mislis kako crkva kaze.
Crkva te ne cini nezavisnim vec totalnim ovisnikom od nje.
Ja samo Bogu polazem racune.

A sada se drzi teme.

Речју Божијом...

И душа се не убацује у човека, већ је човек душа, коју Бог својом заповешћу ''убацује'' тј. везује са телом у мајчиној утроби...

Буквално, човек је оно што се не види, јер је и Божанство такво...

Она не настаје, већ предпостоји у Богу... и једина квака што не видиш је - да у Богу већ све ПОСТОЈИ у вечности, а да настаје у времену, тај временско-вечносни прелаз ти фали за закључак

Poslednja izmena:

Back