Kako napraviti upit na sajt, koji treba da racuna

slobodannick

Početnik
Poruka
25
interesuje me kako napraviti neku vrstu upita na sajtu koji na osnovu odabranih podataka na kraju pronalazi odredjeni podatak. da bih pokusao malo bolje da objasnim probacu to da "nacrtam"

FIAT ----- (Imamo nekakav excel ili acces fajl koji se zove FIAT i u koji u sebi sadrzi podatke o svim tipovima koje proizvodi ta fabrika, sadrzi podatak o svim kombinacijama motora - benzin dizel kubici kw, sadrzi podatke o jacini opreme i na kraju o njegovoj ceni)

upit bi recimo trebao da ide prvo da se odabere marka: Fiat
posle da se odabere koji model, npr : Punto
sledece je zapremina : 1200
snaga : 59
oprema : SX

Nakon ovako odabranih podataka treba da se dodje do njegove cene.

Ako ima neko da je voljan da pomogne ... kuckajte.
Unapred hvala

Treba ti baza podataka, moze mySQL mada to ti treba malo ozbiljnije programersko znanje ili JSON baza podataka.
Jednostavno baza podataka ti radi kao tabela u Excelu, cak imas i programe u kojima pravis bazu bas kao Excel tabelu.

Kako se tacno radi ne znam, radio sam nesto jednom davno cisto za potrebe vezbe.
U svakom slucaju ako ces mySQL tabelu da koristis trebace ti znanje PHP-a, sto je mozda malo slozenije, a ako ces JSON tabelu, treba ti znanje JavaScript-a ili jQuery-ja.
Mozes i sa XML bazom, to je mozda i najlakse resenje, ali opet ti treba jQuery da bi citao podatke iz baze.

Nazalost, ovo nije lak problem da se napise u 3 linije koda, vec treba malo vremena da se isprogramira i smisli.

Ukratko:
Popuniš bazu podata podacima o automobilu, zatim na stranici koji posećuje korisnik možeš imati običnu formu gde će se polja popunjavati podacima iz baze. Što se tiče korisničkog iskustva, najbolje je da napraviš JavaScript kod koji će ponuditi korisnicima podatke iz baze. Nešto na foru gugl pretrage, kada kucaš određeni termin, otvori se polje sa predlozima. Ti predlozi dolaze iz baze podataka. Ali za tako nešto moraš imati određeno znanje HTML-a, CSS-a, JavaScript-a i PHP-a.
Ukoliko već imaš materijal, možemo smisliti nešto na brzinu, radu ću ti pomoći, samo moram da se uskladim zbog posla :)

interesuje me kako napraviti neku vrstu upita na sajtu koji na osnovu odabranih podataka na kraju pronalazi odredjeni podatak. da bih pokusao malo bolje da objasnim probacu to da "nacrtam"

FIAT ----- (Imamo nekakav excel ili acces fajl koji se zove FIAT i u koji u sebi sadrzi podatke o svim tipovima koje proizvodi ta fabrika, sadrzi podatak o svim kombinacijama motora - benzin dizel kubici kw, sadrzi podatke o jacini opreme i na kraju o njegovoj ceni)

upit bi recimo trebao da ide prvo da se odabere marka: Fiat
posle da se odabere koji model, npr : Punto
sledece je zapremina : 1200
snaga : 59
oprema : SX

Nakon ovako odabranih podataka treba da se dodje do njegove cene.

Ako ima neko da je voljan da pomogne ... kuckajte.
Unapred hvala

Postoje gotove skripte o Atomobilima - zasto da pravis :aha: ?

Druže, to što ti hoćeš da praviš je gubljenje vremena i para. Pogledao sam onaj tvoj sajt što je u izradi, i to neće da ti fercera. To ti garantujem. Mislim, hoće, radiće to, ali će davati netačne kalkulacije, a evo i zašto:
Da bi se izračunala visina troškova uvoza, tu ulogu igraju i razni drugi faktori, a ne samo brojke, odnosno kataloške vrednosti, i carinske i poreske osnovice. Onaj najvaćniji faktor je ljudski faktor, a to ne može da se ugradi u kalkulator. Šta misliš, zašto ja odavno nisam napravio automatski kalkulator, a imam ga na mom sajtu već 5 godina?

Evo ti današnji primer, a primera ima mnogo i ne samo ove vrste, nego sa raznim drugim začkoljicama. Danas mi je stigao upit za VW Fox. Taj auto ne postoji u katalogu. Ja sam čoveku dao kalkulaciju, i stojim iza nje 100%, a kako će je dati tvoj automatski kalkulator?
Da ti ne kažem tek koliko ljudi popunjavajući moj upitnik za izračunavanje troškova lupetaju podatke počevši od kubika i kilovata, pa do oblika karoserije, broja vrata itd. itd.
Pa, onda koliko ga košta ako uđe sa ovim papirima, a koliko sa onim. I još masa drugih stvari. Ono što tebi treba da bi to ispravno radilo još ni NASSA nema. Zato ti je najbolje da se maneš ćorava posla. Drugarski savet.

neka "pocetna" faza je napravljena i postavljena na http://uvozautomobila.orgfree.com/ .

sajt je pravljen jer sam resio da pocnem da ucim web programiranje ali sam odabrao preambiciozan projekat za pocetak ali zahvaljujuci pomoci mnogo iskusnijih ljudi voljnih da pomognu eto dosao je u neku fazu gde bi se moglo reci da je 70% gotov. ima tu jos nekih elemenata koje planiram da ubacim da bi bio ono sto sam zamislio.

done mislim da ga nisi postavio pre 5 godina jer ni u "najcrnjim" snovima nije bio famozni katalog amss vec je bilo u upotrebi 4-5 drugih kataloga koji su bili sa totalno drugacijim nacinom obracuna a da ne spominjem sa drasticno manjim cenama. sto se tice dobijenih rezultata kao odgovor na upite sa sajta oni su tacni onoliko koliko tacno korisnik unese podatke i faktor lupetanja nije uzet u obzir pa tako koliko tacno se unesu podaci toliko se tacnan odgovor dobije. sto se tice papira i na koji nacin ce oni biti odradjeni pre ulaska u zemlju to nije tema sajta kao i ostali troskovi koji nastaju usled ne informisanosti pre upustanja u postupak uvoza (retki su oni koji se prvo raspitaju sta gde treba da urade pa onda tek krenu na put) a takodje nije uzet u obzir trosak drumarine, putarine, mita ,firmarine i ostalo.

sto se tice tog fox-a kojeg nema u katalogu to je problem poznat ljudima koji rade posao koji ti radis i znaju kako se to resava a posledica je opet famoznog "kataloga amss" i kvaliteta izrade istog pa se opet vracam na ono da se treba prvo raspitati pre polaska na put kod onih koji taj posao rade tako da se sve nedoumice rese pre nego sto se upadne u problem.

na samom sajtu je u vise navrata napomenuto da je napravljen kao informativan a to znaci da ne moze da se odstampa dobijeni rezultat i ode na carinu i kaze evo ja hocu ovoliko da platim ali moze da pruzi orijentacionu sliku koliko bi ti troskovi mogli biti prema drzavi za ostale obratite se svom zastupniku u procesu carinjenja.

Back