Kako naplatiti izradu Web prezentacija?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Imam jedno pitanje, recimo ako se ja bavim freelance web dizajnom i napravim sajt nekom klijentu koji je iz nekog drugog grada kojim putem da mu naplatim to, a da to nije na ruke?
Tu je MoneyBookers, ali sta recimo ako klijent ne koristi MoneyBookers?
Da li je moguce srediti nesto putem tekuceg racuna, i da li ste vi imali iskustva sa time?
Naravno, zanima me i da li tu postoje nekakvi legalni faktori, tipa porez, prijava zarade ili sta vec?

Poslednja izmena:
pa kao prvo ne možeš nikako sa firminog računa platiti fizičko lice. mora postojati nekakav radni odnos, bilo da je to po projektu tj delu ili privremeni radni odnos.

opcije su ti da
a) radiš na ugovor o delu, poslodavac plaća porez i doprinose
b) zasnujete nekakav radni odnos dok radiš na projektu, poslodavac plaća porez i doprinose
c) otvoriš agenciju i ti plaćaš porez i doprinose
d) primiš pare na ruke i zaboraviš državu, poreze i doprinose :)
e) primiš pare preko nečije firme i oni ti daju pare na ruke i zaborave državu, poreze i doprinose :)
f) ima sigurno još neki način, ali mi ne pada u prvi mah na pamet

Hvala na detaljnom objasnjenju :)
A da li to tako funckionise i sa tekucim dinarskim i deviznim racunima ili ima neke razlike?
Sta ako mi je klijent recimo iz ex-yu, kako onda?
Mislim da su tu banke strozije pri prijemu novca u devizama, i da se placa naknada ~40 eur.
Mada tu je uvek Western Union ;)

Strožije za plaćanje iz inostranstva na firmu jeste pošto moraš da primiš pare na devizni, konvertuješ u dinare po kursu banke i prebaciš ih na dinarski račun. Mi imamo i problem sa "carinom" toga pošto su nam zakoni zastareli.

To obićno ide dosta laganije sa fizičkim licima, pošto dosta ljudi radi napolju a šalje pare u zemlju porodici i slično. Zavisi od zemlje do zemlje. Stranci generalno nemaju ograničenja tog tipa i puštaju pare sa računa dosta lakše.

Ako primaš pare spolja, Western Union i Moneybookers ti ipak jesu najlakša rešenja.

Meni banca intesa na cifre od oko 1500 USD skida 5 USD, nisam zaista siguran da li je to na konto toga na koji način se vrši isplata, nisam ulazio u detalje.

Na isplate koje idu kao wire transfer na firmu, na sitnije hosting cifre od oko 50 EUR uzimaju proviziju od oko 15 EUR...

Poslednja izmena:
5 USD ti skidaju kao fizickom licu ili kao preduzecu?
Mozes li mi objasniti, posto sam ja u istoj banci, na koji nacin ti se salje novac? Zanima me da li ti salje firma ili fiz lice i da li novac primas kao firma ili fiz lice, kao i iz koje drzave se salje novac.
Naravno mozes mi poslati i PM, da ne idemo ovde u offtopic.

Back