Kako najlakse nauciti strani jezik?

I pricom na forumu sa strancima,konverzacija svakodnevna ali svaki dan nebitno 2 minuta ili sat vremena dnevno svaki dan ili sa nekim kao ja prica meni to dodje kao trening
Да, ако имамо прилике и разговор, као што сам написао, али најбитније је да слушамо језик и да разговарамо уживо (може и преко интернета). Писање преко форума, долази касније, јер ако немамо звука, гласа не можемо да научимо.

Да, ако имамо прилике и разговор, као што сам написао, али најбитније је да слушамо језик и да разговарамо уживо (може и преко интернета). Писање преко форума, долази касније, јер ако немамо звука, гласа не можемо да научимо.

Ja cu te nauciti da tecno pricas spanski brze nego bilo koji kurs,ne zato sto ga znam najbolje vec zato sto znam najprirodniji nacin da ti ga pribilizim da se smijes dok pisemo postove plus more naucis.Meni je to trening takodje dobar,ja vec godinama forumasim sa spancima,njemcima,italijanima

Takve sam gluposti pisao na tim jezicima na pocetku pravio more gresaka al briga me bilo zabava,sada ih vec pricam lagano, tecno

Prelako je u sustini

Ja cu te nauciti da tecno pricas spanski brze nego bilo koji kurs,ne zato sto ga znam najbolje vec zato sto znam najprirodniji nacin da ti ga pribilizim da se smijes dok pisemo postove plus more naucis.Meni je to trening takodje dobar,ja vec godinama forumasim sa spancima,njemcima,italijanima

Takve sam gluposti pisao na tim jezicima na pocetku pravio more gresaka al briga me bilo zabava,sada ih vec pricam lagano, tecno

Prelako je u sustini
¿Es eso verdad? :)

Gledanje serija,filmova itd je zabluda ,koliko god puno slusali vi tu ne ucestvujete u konverzaciji
Слушање је први корак, основа. Кроз конверзацију вежбаш говор. Управо кроз гледање серија, филмова, емисија и предавања сам научио неупоредиво више него током школовања.

Pues tu sabes hablar espanol jajajjajaja eres un farsante,no me esperaba de eso.Has vivido en Espana o que ?
Un poco. Не знам да ли овде можемо да пишемо на шпанском, није по правилима форума. Учио сам неколико месеци, али прошле су године од тада. Нисам га дуго писао, али разумем ту и тамо, сналазим се.

Слушање је први корак, основа. Кроз конверзацију вежбаш говор. Управо кроз гледање серија, филмова, емисија и предавања сам научио неупоредиво више него током школовања.

Prvo je fora da naucis 50 osnovnih glagola na A1 i sve imenice sa A1 i odma krenes na forume njihove i sajtove i forumasis od teme do teme snalazis se,samo aktivna konverzacija posle toga radi sta hoces gledaj i seriju na spanskom al bez ovoga nista

Un poco. Не знам да ли овде можемо да пишемо на шпанском, није по правилима форума. Учио сам неколико месеци, али прошле су године од тада. Нисам га дуго писао, али разумем ту и тамо, сналазим се.

Vidi ako oces na private chat,za par mjeseci ga pricas savrseno

Prvo je fora da naucis 50 osnovnih glagola na A1 i sve imenice sa A1 i odma krenes na forume njihove i sajtove i forumasis od teme do teme snalazis se,samo aktivna konverzacija posle toga radi sta hoces gledaj i seriju na spanskom al bez ovoga nista
Научићеш да пишеш, али не да говориш. Потребно је да чујеш како се речи изговарају да би научио како да их изговараш. Значи слушање је први корак.

Сваки нови језик се учи тако. Као што учимо и први језик - прво слушамо и имитирамо говор, касније учимо да читамо и пишемо.

Ako si u skoli oni ce ovako da te uce ,da koristis sablon odnosno logicki dio uma a ne imaginativni ili kreativni koji lezi u carobnom podsvjesnom umu.

Npr nauce te na pocetku da kazes licne zamjenice i da tako pocinjes konverzaciju

Tipa Ja sam....

Ti si....

A recenicu mozes na milion kreativnih nacina da pocnes a da ne pocinjes sa to j sam ili ja mislim ili on misli ili oni su... Itd

Nego kazes neko misli,mnogi misle,poneki misle,taj pojedinac misli

Ili ne kazes ja mislim nego kazes,misljenja sam...

Tipa kazes na spanskom

Yo soy de Croazia y vivo aqui muchos anos
Yo vengo de Serbia

A mozes da kreiras van sablona i kazes

Aqui delante de ustedes es un chico croata que vive en Espana desde su infancia

Soy serbio de piez a la cabeza

Tako te ne uce na kursu,da u duhu jezika pricas,ili kreativno slatko ili ti daju vjezbu koliko verbalno mozes da budes kreativan tek bi tu upoznao ljepotu jednog jezika,svako bi uzivao

Nego te mehanicki sablonski zatupljuju,tipa pricaj koji su tvoji hobiji,sta radis u slobodno vrijeme i imas koncept po kom pricas,sto je glupo i neprirodno

Poslednja izmena:
Научићеш да пишеш, али не да говориш. Потребно је да чујеш како се речи изговарају да би научио како да их изговараш. Значи слушање је први корак.

Сваки нови језик се учи тако. Као што учимо и први језик - прво слушамо и имитирамо говор, касније учимо да читамо и пишемо.

Gledaj sta je kreativnost tipa ucis spanski a ne znas ga savrseno ucis njemacki ne znas ga dobro ili italijanski itd... Pocnes kreativno da ga pricas

Primjer

Everyday hablo mit Strani placenik koji je my dobar amigo aber sometimes debatujemo o mnogim temama.Aunque on tiene cudan avatar i ein bisschen smijesan

Ovo je miks vise jezika u jednoj recenici komicno i nesto naucis,razonoda.E sada eksperimentises na milion nacina to je sloboda

Primjer posta na spanskom za pocetnika

Zdravo, odakle si.Djelujes mi poznato

(Hola,de donde eres.Me pareces conocido)

Parecer- djelovati
Conocer- upoznati
Conocido - poznat
Hola- Zdravo

I sad mi odgovori na srpskom ako ne znas na spanskom ili pola na srpskom pola na spanskom neka bude i komicno samo da odgovoris lagano
Mogu da ti odgovorim na srpskom jer na spanskom,rekoh,ne znam ama bas nista.🙂
Nemam fond ni od pet rijeci.
Razumijem ja tebe sta hoces da kazes.I sama sam o tome razmisljala.
Npr.mi svi govorimo srpski i razumijemo ga,a sad da pitas vecinu,nema pojma ni koji su padezi,ni koje je vrijeme...zapravo ne razmisljas o tome.
Ja se uvijek cudim strancima koji nauce srpski,jer ako razmisljaju o padezima ili vremenima,nema sanse da nauce.🙂
Mi smo na taj,pogresan nacin,u skoli ucili ruski.
Tupili smo gramatiku i mijenjanje imenica,pridjeva i brojeva po padezima,nekakve deklinacije glagola kojih ima milion,umjesti da smo ucili po sluhu.
Ruski je veoma tezak,iako slican srpskom...
Cak je i citanje tesko jer se npr.slovo "o" nekad cita kao o,nekad kao a,zavisno od akcenta.
Samim tim i kad slusas za diktat,tesko je razluciti,ako pratis pravila,a ne ucis po sluhu.
Ja sam taj dio bas znala jer nikad nisam ucila,nego nekako pamtila po sluhu Naravno,bude gresaka,ali manje.
Ali mislim da ipak ima veze i "mladost" tj.sa koliko godina pocnes da ucis.
Sve sto sam ucila kad sam bila dijete ili mladja sam zaboravila jer ne koristim.Ali kad bih se aktivirala,mislim da bi se to izvuklo negdje iz podsvijesti.🙂
A npr.prije par godina sam ucila njemacki na nekom kursu i solidno sam znala za taj nivo tada.
Od tada nisam nikad nigdje koristila i ama bas sve sam zaboravila,cak i osnovne stvari,da ne pricam o gramatici.
Zapravo,za jezik je bitno da si "u toku" ,da ti treba i da ga svakodnevno koristis.
Sve ostalo se,prije ili kasnije,zaboravlja.

Nema lakog načina. Kad se samo setim kako su se pojedine škole stranih jezika reklamirale u fazonu ''naučite engleski za 7/30 dana'' itd. Neki opšteprihvaćeni standard za engleski je 7 godina da se dođe do nekog tečnog nivoa, ali da baš možeš da razumeš sve i svakoga bez problema, da čitaš opširne knjige, novine, da razumeš sleng, možda i neke arhaične izraze... računaj da ti treba i više od tih sedam.

Mislim da bi za pocetni nivo trebao nekì kurs,a preko raznih aplikacija tek kasnije,jer ipak mislim da je pocetniku u ucenju jezika bitno objasnjenje"uživo".
Moguce da si u pravu ali kao pocela sam sad pa da vidim kako ce da ide. Jedna profesorka engleskog mi rece da je Duolingo vrlo solidno napravljen za nemack (ona je isto nesto malo ucila nemacki tako) jedino sto je tempo sporiji. Zasniva se na modernim metodama ucenja kroz igru i konstatnog ponavljanja, a manje bubacenja pravila.

Back