Kako najlakse nauciti strani jezik?

Kako najlakse nauciti strani jezik i koliko vam je trebalo da naucite neki jezik da dodjete na nivo za mogucu konverzaciju?
Првенствено слушањем и разговором с говорницима истог. Добро је имати континуитет, док се у неком тренутку нешто не "преломи", па човек почне да размишља на том језику.

Najjači uslov je da voliš taj jezik.
Pa onda da imaš metod koji ti odgovara.
Čitanje literature na jeziku je jako bitno.
Literarura je podizanje nivoa. Recimo sa B1 na C1...

Ali da, ako ga ne voliš nikad ti neće biti na nivou maternjeg. Iako će ti uvek biti drugi ili treći, ili sedmi...

Nulti svi imamo isti. Body language. Iako se razlikujemo i po njemu, i po prirodi i po sociološkim aspektima komunikacije...

Kako najlakse nauciti strani jezik i koliko vam je trebalo da naucite neki jezik da dodjete na nivo za mogucu konverzaciju?

Koji jezik zelis da vjezbamo,ja cu ti pomoci da jezik brzo naucis ako hoces

(Welche Sprache möchtest du üben, ich kann dir helfen um eine Sprache schnell zu lernen,wenn du willst)

(Que lengua quieres que practicemos,te puedo ayudar para que aprendas una lengua rapido,si quieres)

Bitno je da se svaki dan na forumu sa nekim prica o svakodnevnim temama kao sto su sport,ekonomija, politika, kultura, zdravlje,drustveni odnosi, itd...

(Es ist wichtig,dass mann jeden Tag mit jemandem über alltägliche Themen sprechen wie Kultur,Politik, Wirtschaft, Gesundheit,Sozialle Umgange,Sport und so weiter...)

(Es importante que todos los dias se habla con alguien sobre themas ordinarias como deporte, salud,politica, relaciones soziales,economia etc...)

Isto sam se i ja osecao prema nemackom pre 15-tak godina, ali kad sam igrom slucaja dosao da radim i zivim, kad sam upoznao bolje taj jezik - blokada je nestala i poceo sam da ga govorim, pa cak i da razmisljam na njemu sasvim opusteno. I sto vise ucim i govorim, sve mi je prirodniji i lepsi.
Najvise mi se svidja kod nemackog sto je jako bogat, sto jednu stvar mozes da kazes na trista nacina, i sto imaju to sklapanje jedne reci od dve ili vise reci, pa bukvalno mozes u glavi da se igras, izmislis neku slozenu rec, i slobodno da je upotrebljavas - svi ce da te lepo razumeju :)

Jos jedna zanimljiva stvar je da su mnoge slozene reci nastale na isti nacin kao u srpskom, npr. "Ausflug" znaci "Izlet" i nastala je spajanjem reci "Aus" sto znaci "Iz" i od reci "Flug" sto znaci "Let". Dakle iz+let=izlet.
I jos trista slicnih primera ima, ali ne samo to, bas ima dosta drugih logickih slicnosti sa slovenskim jezicima :)

Mada ja sam na severozapadu, gde se govori lep i cist dijalekt, tzv. hochdeutsch, gde ljudi pricaju polako, cisto i veoma razumljivo.
Ali kada odem u Austriju i to u Tirol ili Stajersku - kao da sam otisao na drugu planetu sto se tice jezika. Taj njihov dojalekt je toliko grub, tezak za razumevanje i ruzno zvuci, da ni ja nemam pojma da li bih mogao da se ikad naviknem.

Brze se uci jezik u inostrantvu,ako neko zivi ovdje onda treba posjecivati strane forume i dopisivati se sa strancima ,brzo se nauci jer prica se mnogim temama

(Man lernt schneller eine Sprache im Ausland.Wenn jemand wohnt hier ,dann soll man ausländische Forume besuchen und mit Ausländern chatten.Man lernt schneller eine Sprache, weil man über viele Themen sprechen kann)

(Se aprende mas rapido una lengua en estranjero ,si alguien vive aqui entonces ay que visitar forumes donde son estranjeros y chatear con los estranjeros.Asi se aprende una lengua rapidamente porque se discute sobre muchas temas)

Ok ,al zapitaj se kako dijete kod nas obicno prije nego sto podje u osnovnu skolu vec zna da prica gramaticki ispravno a ono ne zna ni sta su vremena u jeziku ni padezi itd,a nisu ga ni to roditelji naucili.Mozak je podsvjesno sam spontano naucio gramatiku,dijete ce to tek posle da osvjesti da postoji gramatika kad nauci u skoli.

Dijete sa 6 godina nema strah da napravi gresku u govoru,jer nije opterecen tim da nauci jezik,i logicno da nesvjesno ga nauci super brzo.Roditelji ga uce samo da izgovori par rijeci ne nauce ga tone rijeci
Kljucna stvar je mozda sto je...dijete.🙂
Djetetov mozak i mozak odraslog covjeka nije isti.Dijete jezik usvaja spontano...i maternji i strani,ali odraslima ide malo teze.

Bitno je da se svaki dan na forumu sa nekim prica o svakodnevnim temama kao sto su sport,ekonomija, politika, kultura, zdravlje,drustveni odnosi, itd...

(Es ist wichtig,dass mann jeden Tag mit jemandem über alltägliche Themen sprechen wie Kultur,Politik, Wirtschaft, Gesundheit,Sozialle Umgange,Sport und so weiter...)

(Es importante que todos los dias se habla con alguien sobre themas ordinarias como deporte, salud,politica, relaciones soziales,economia etc...)
Kako da pricamo,ako ne znamo rijeci? 🙂
Meni je spanski,spansko selo.😀
Mozda znam tri rijeci ukupno.
Licno,ne znam kako se uopste moze nauciti strani jezik,na nivou maternjeg.
I da li moze?Da li covjek moze razmisljati na dva jezika?

Djetetov mozak i mozak odraslog covjeka nije isti.Dijete jezik usvaja spontano...i maternji i strani,ali odraslima ide malo teze.

Ne radi se o tome mozak svih je spontan,al ti obrazovni sistem stvara vjestacki nacin ucenja koji opterecuje mozak i stvara podsvjesni strah od greske,pa sta ako pogrijesim ,pa pogrijesi prvi put i hiljaditi put al milioniti put ne griesis,al odraslome nametnu strah a djetetu ne

Nametnu posle i djetetu kroz skolu,umjesto da mu unaprijede podsvjesno prirodno ucenje oni mu to sakate i tjeraju ga svjesno mehanicki da uci jezik kao npr matematicke formule

Poslednja izmena:
Mnogi ljudi koji godinama uce jedan jezik nemaju ga u pidsvjesnom nego svjesnom umu, posebno ako se radi o nekom tezem jeziku tipa njemacki, srpski, japanski i to je bas tuzno

Mi sada pricamo podsvjesno na srpskom,al svjesno pricamo o nekim temama idejama itd.Sto ne znaci da ne pravimo greske naravno da pravimo iako je to nas jezik

Voznju bicikla ce iz svjesnog djela u nesvjesni dio prije prenijeti osoba koja nema strah da padne sa bicikla od one koja ima,brze ce i prirodnije nauciti.Ti padnes pa se smijes sebi prirodan opusten,a ono mehanicko uceno dijete padne pa gleda se posramljen ili gleda u oca koji ga kritikuje il mu galami i sakati njegov podsvjesni potencijal da nauci da vozi biciklo dok kazes keks

Skole stvaraju najgore opstukcije u mozgu jedne osobe a vremenom stvore i fobije,emotivno nasilje

Znam likove koji godinama uce neki jezik i jos ga podsvjesno ne pricaju jos nisu oslobodili svoj govorni aparat,neki te i pitaju jesam li ovo pravilno rekao ,a to je da zaplaces,ma nek lik prica sta hoce,ja cu ga razumjeti svakako vremenom ce njegov mozak usvojiti i pravilan govor,da ovaj to nece ni znati

Poslednja izmena:
Ovdje upravo imamo sliku koja pokazuje sve jasno,skolski sistem ucenja sakati podsvjesne potencijale za ucenje jezika,oni uce djecu da uce jezik kao neki zanat ili matematiku na svjesnoj bazi,ako gusite podsvjesno ucenje onda gusite i kreaciju kod djeteta i intuiciju a onda kao posledica prevelikog svjesnog razmisljanja kritickog i logickog dobijate kao posledicu podsvjesni strah koji blokira sve procese prirodne u ljudskom tijelu.Zato vam uvijek kazu obratite paznju na pravila,smanjite greske na minimum a mozak podsvjesno eliminise greske,bez toga da nam neko to kaze i optereceuje nas time i pravi ti limite i opterecenja.Dijete treba da kaze bilo kome dok slobodno prica na stranom jeziku nebitno koliko gresaka pravio ne prekidajte me dok pricam onako ljutito.Ne moze neko da ga gusi i ustavlja zbog greske i kritikuje ga kad je to prirodni proces,koji ce mozak sam prepoznati i sam ispraviti greske.Mi svi tako smo naucili srpski nesvjesno

Prilozi

• 1574022156650.png
    1574022156650.png
    758,9 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Kako da pricamo,ako ne znamo rijeci? 🙂
Meni je spanski,spansko selo.😀
Mozda znam tri rijeci ukupno.
Licno,ne znam kako se uopste moze nauciti strani jezik,na nivou maternjeg.
I da li moze?Da li covjek moze razmisljati na dva jezika?

Ja cu te nauciti vidi svaki kratki post ti saljem i dam ti fore da mi odgovoris na spanskom na svaki post al nijedan post nece biti duzi od 2 reda jer si pocetnik.Al da mi odgovoris ako si zeljan da ga naucis za par mjeseci napravicu od tebe majstora za spanski mozes da grijesis do mile volje

E sada ti si cijeli zivot bio spontano okruzen ljudima koji gramaticki pricaju nepravilno
Не, него људима који говоре дијалектом чија се граматика разликује од граматике стандардизованог књижевног језика. То није неправилно, такав је падежни систем у његовом дијалекту.

Не, него људима који говоре дијалектом чија се граматика разликује од граматике стандардизованог књижевног језика. То није неправилно, такав је падежни систем у његовом дијалекту.

Pa vidi meni je bitno da ja razumijem to sto prica

Pa vidi meni je bitno da ja razumijem to sto prica
Сваки говорник српскохрватског може да разуме сваки дијалект српскохрватског. Онај који каже да не може, кeња ко грлица и изиграва опанчарицу Фему. Граматичке дијалектичке разлике уопште нису толико екстремне.

Primjer posta na spanskom za pocetnika

Zdravo, odakle si.Djelujes mi poznato

(Hola,de donde eres.Me pareces conocido)

Parecer- djelovati
Conocer- upoznati
Conocido - poznat
Hola- Zdravo

I sad mi odgovori na srpskom ako ne znas na spanskom ili pola na srpskom pola na spanskom neka bude i komicno samo da odgovoris lagano

Заправо, ту и јесте одговор, али не тако како је дат.
Није поента у томе што мозак детета и одраслог човека није исти, већ што дете спонтано усваја језик, слушајући га од родитеља, баба, деда, околине. Зато сам и написао:
Првенствено слушањем и разговором с говорницима истог.
Дакле, страни језик треба учити, онако како смо учили матерњи, пре свега слушањем, усвајањем речи (израза, реченица).

Заправо, ту и јесте одговор, али не тако како је дат.
Није поента у томе што мозак детета и одраслог човека није исти, већ што дете спонтано усваја језик, слушајући га од родитеља, баба, деда, околине. Зато сам и написао:

Дакле, страни језик треба учити, онако како смо учили матерњи, пре свега слушањем, усвајањем речи (израза, реченица).

I pricom na forumu sa strancima,konverzacija svakodnevna ali svaki dan nebitno 2 minuta ili sat vremena dnevno svaki dan ili sa nekim kao ja prica meni to dodje kao trening

Ko uci spanski moji savjeti

-Neka ide na spansku Quoru i forumasite

- Neka se registruje na sajtove Marca i As i komentarise sportske vijesti sa Spancima

- Neka se dopisuje sa mnom na spanskom ili sa bilo kim od nasih forumasa ko prica spanski

Gledanje serija,filmova itd je zabluda ,koliko god puno slusali vi tu ne ucestvujete u konverzaciji

Back