Kako na osnovu kubikaže odrediti maksimalnu brzinu motora ili auta?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
_Milanche_:

c014.gif

chika_doktor:
eeee momak znam da si mlad ali to ne znaci da morash da budes glup...
I agree!

Da malo pojasnim... hmmmm... kako bih mogao... evo jednog primera...

Imas Moskvic 2.0 koji ima 70KS benzinac i koji moze da ide do nekih 120 eventualno 130 nizbrdo i recimo yuga 1.1 sa 55-60KS koji moze da nagura i do 140-150 nizbrdo...
Kao sto vidis Yugo ima manju kubikazu i manju konjazu a brzi je i startniji. E sad to je posledica razlike u kilazi i odatle :arrow: da ne mozes NIKAKO na osnovu kubikaze i konjaze da odredis max brzinu ;)

Nemoguce je odrediti snagu automobila samo po kubikazi. Pre rata su su automobili imali i po 7 - 8000 kubika i jako malo snage za danasnje pojmove. Ista zapremina cilindra moze imati razlicite odnose kompresije, razlicitu duzinu hoda klipa i samim time drugacije performanse motora odnosno - oblik radilice i kompresionog prostora. Velike razlike postoje i nacinu punjena cilindra gorivom odnosno - karburaciji. Velika je tu filozofija, mogli bi danima da raspravljamo. Podatak o snazi mosez naci na Google - u ili ako je mator auto kod nekog cilagera koji ima isti ili ga je imao nekada.

Dovla:
I agree!

Da malo pojasnim... hmmmm... kako bih mogao... evo jednog primera...

Imas Moskvic 2.0 koji ima 70KS benzinac i koji moze da ide do nekih 120 eventualno 130 nizbrdo i recimo yuga 1.1 sa 55-60KS koji moze da nagura i do 140-150 nizbrdo...
Kao sto vidis Yugo ima manju kubikazu i manju konjazu a brzi je i startniji. E sad to je posledica razlike u kilazi i odatle :arrow: da ne mozes NIKAKO na osnovu kubikaze i konjaze da odredis max brzinu ;)
To o cemu govoris je KS/ Kg, konjska snaga po kilogramu i veoma je bitan podatak, mozda cak i bitniji od same konjaze koju obicno cujemo. Inace, obrtni moment je takodje bitan podatak pored snage i cesto moze biti odgovoran za startnost vozila.

68Charger440:
Velicina motora nema veze sa ukupnom brzinom. Moj Mustang sa 3.8L motorom ima brzinu 120 mph dok ima dosta auta sa duplo manjim motorom pa idu 140 mph ili 160 mph.

To je naravno broj koji pise na satu, top speed sigurno nije toliki.
Zato tvoj Mustang ima veliki obrtni moment, vise cilindara od klasicnih motora ( 4 cilindra ), manji broj obrtaja sto znaci - mirniji rad, dobro povlacenje i dugovecnost motora. TIpicna Americka koncepcija.

I moze da dobro potegne kad god ti to zazelis. Prede na malim obrtajima ali kad se doda gas... Ameri su uspeli da ocuvaju tradiciju motora velike zapremine i umerenog broja obrtaja. To sa malolitraznim automobilima je dovelo dotle da sam imao duge rasprave sa ljudima kojima sam isto tvrdio kao sto si rekao - da mora da nasvirava obrtaje da bi nesto dobio tako da mali auto sa malo kubika pada u vodu osim na registraciji. Recimo, moj Opel omega 2.0 u umerenoj voznji trosi isto kao Subaru Justy od 1000 ccm mog ujaka koji pumpa obrtaje samo tako. Omega sasvim lepo ide sa 2000 o/min. Sa 4000 ide 170 kmh. KOliko god imao kubika, moras nesto upumpati u cilindar da bi isao, nema druge.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back