Kako muzika oblikuje naše emocije i mentalno zdravlje?

Poruka
3.798
Muzika ima neverovatnu moć da probudi uspomene, pokrene emocije i utiče na naše mentalno stanje. Jedna pesma može nas vratiti u prošlost, podići iz teških trenutaka ili nas povezati sa delovima sebe koje retko dodirujemo. U vremenu kada se sve više govori o mentalnom zdravlju, važno je razumeti kako muzika utiče na naš mozak, raspoloženje i način na koji se nosimo sa životnim izazovima jer sve više istraživanja pokazuje da muzika može biti i oblik terapije, način da izrazimo ili osetimo duboke emocije, smanjimo stres i pronađemo unutrašnju ravnotežu.

Ova tema je poziv da zajedno podelimo lična iskustva- kako muzika utiče na naše emocije i mentalno zdravlje i sve ono što se događa na relaciji- emocije, sećanja i zvuk.

Pitanja za diskusiju
(ova pitanja su tu da vam olakšaju da započnete razgovor — ne da odgovarate kao na ispitu)

Koje pesme u vama najjače bude uspomene i kakve emocije pokreće?

Da li ste ikada osetili da vas muzika “izvlači“ iz teškog raspoloženja ili vam pomaže da se smirite ili da prebrodite melanholične periode?

Kako birate muziku i koju vrstu muzike slušate u različitim emotivnim stanjima?

Mislite li da muzika može biti oblik terapije i da li ste je koristili kao neku vrstu terapije?

Poslednja izmena:
Muzika oblikuje naš život.

" Muzikoterapija je zdravstvena usluga koja obuhvata skup metoda koje koriste zvuk koji može i ne mora biti muzika, a koje se koriste u cilju dijagnostike, prevencije, terapije, rehabilitacije i podsticanja telesnog i duševnog zdravlja i duhovnog razvoja.

Pod okriljem muzikoterapije se razvija niz različitih tehnika i metoda tako da se muzikoterapija može primenjivati kod svih osoba nezavisno od njihovih verbalnih, telesnih i intelektualnih kapaciteta i stepena muzikalnosti. "

Preneto sa sajta- https://www.muzikoterapija.org.rs/sta-je-muzikoterapija/

Muziku slušamo kada smo srećni i zadovoljni, na svadbama ili na nekim drugim slavljima.

Poneka pesma nas vraća u prošlost i podseća na neke drage osobe. Trudim se da ne slušam stalno takve pesme.

Zbog takvih pesama jedno vreme uopšte nisam slušala muziku. Jedna pesma me podseća na emotivnog partnera koji je preminuo.

Kada sam nervozna slušam pesmu " Nemoj da se nerviraš ", obožavam tu divnu pesmu koja me opušta.

Klasičnu muziku slušam dok pišem tekstove na blogu. Jako mi prija Mocartov " Turski marš".

Muzikoterapija mi pomaže, posebno melodije za opuštanje.

Muzika je deo života. Više pomaže nego što odmaže.

Muzika oblikuje naš život.
Pitanje je kako oblikuje zivot vas, kolega s foruma? Poenta je da diskutujemo, ako je to jos moguce na ovom forumu?
Sta slusate kad trenirate? Da li slusate muziku i djuskate po kuci ili dok pravite veceru?
Koja muzika vas spusta, a koja dize i kako pravite izbor- koja vrsta muzike vam “legne” u razlicitim situacijama?

Ne slušam muziku koja " diže ", jer mi ne prija osećaj hiperaktivnosti. Takozvana muzika za đuskanje ( svadbe, rođendani ) me, blago rečeno, užasava.
Nešto umirujuće je ono šta tražim u njoj. Za mene je to cilj. Rasterećenje. Instrumentali znaju biti izuzetno lekoviti. Naročito kada sam sama. Isključi me, budu svet za sebe.
Takođe, keltska muzika, nešto fantastično.

Postoji muzika koja me rastuži, uvek je vezana za prošlost i neke ljude. Izdvojila bih " Tren " ( Boro Dugić ). Specijalno mesto u mom srcu. Mogla bih je satima slušati.

Dodatak: osim mirisa ( koji je najjači pokretač uspomena ), muzika zauzima drugo mesto.

Šta radiš kada moraš da odeš na neku svadbu ili proslavu? Da li ih izbegavaš, zbog muzike koja se tamo pušta?
Izbegavam koliko mogu. Ako je to nemoguće, gledam da se zadržim što kraće.
Ili koristim priliku da izađem van prostorije.

Postoji muzika koja umiruje, čak pomaže da čovek zađe duboko u sebe, kristalizuje nejasne emocije.
Muzika za veselje ne spada u tu kategoriju. Izuzetno je ( za mene ) iritantna.

Ne slušam muziku koja " diže ", jer mi ne prija osećaj hiperaktivnosti.
Ne mogu te ni zamisliti uz neku hiperaktivnu osobu, uvek te zamisljam kao Ludovico Einaudi tip osobe.
Dodatak: osim mirisa ( koji je najjači pokretač uspomena ), muzika zauzima drugo mesto.
Meni su filmovi i serije, crtani filmovi i sl. veliki pokretac uspomena i nostalgije- no efekat je vrlo kratkotrajan, i s muzikom je slicno- no opet muzika ima neku svoj uticaj na emocije i raspolozenje koji ne nestaje. Muzika moze boje da opise neke stvari nego reci, nekad cujes nesto i jednostavno osetis kako ti emocije govore nesto.

nekad cujes nesto i jednostavno osetis kako ti emocije govore nesto.

Slažem se. Kada sam sama i slušam jednu pesmu, pokušavam da ne plačem. Osećam samo beskrajnu tugu i prazninu.

Sa druge strane zaista mi pomaže ona pesma "Nemoj da se nerviraš" Dok je slušam opuštam se i stvarno mi problemi izgledaju manji nego što jesu.

Starogradska muzika me podseća na jednog stomatologa koji je tom muzikom ubio moj strah od zubara.

Svi muzički žanrovi nose u sebi nešto što deluje na nas.

Jedino ne razumem rep muziku, ona me nervira.

Muzika moze boje da opise neke stvari nego reci, nekad cujes nesto i jednostavno osetis kako ti emocije govore nesto.
Čitav svet, koji doživljavamo na drugom nivou.
Fascinantno kako melodija dopre do same srži, pusti ono šta se nakupilo, oslobodi osećaj koji, ponekad, bude " zaleđen ".

Slažem se i za filmove. Sećam se tvog komentara o " Poslednjoj oazi ". Baš upečatljiv.

Slažem se. Kada sam sama i slušam jednu pesmu, pokušavam da ne plačem. Osećam samo beskrajnu tugu i prazninu.
Ne treba se suzdrzavati da ne places- mislim da jedna od snage muzike je upravo sto ponekad donosi katarzu, a samim time i olaksanje.
Mozda u vanjskom svetu covek mora hodati "cvrsto stisnutih zuba"- ali u svojoj intimi i uz muziku se mozes prepustiti osecanjima i dozvoliti da muzika bude tvoje osobodjenje, da uz dobre zvuke, makar na kratko skines okove sa sebe.

Fascinantno kako melodija dopre do same srži, pusti ono šta se nakupilo, oslobodi osećaj koji, ponekad, bude " zaleđen ".
Da, gledano s "filozofske strane"- same reci su dosta neprecizne i vrlo subjektivne- i kad nekom govorimo uo emocijama- pokusavamo da nadjemo reci kje su najblize tome sto osecamo tj trazimo nacin da prenesemo iskustvo, a reci su kao neki posrednik- kod muzike je stvar direktna- jednostavno osetimo neke stvari direktno i emocije same odgovoraju.
Citav vanjski svet vidimo kroz filtere i nikad nemamo pristup pravoj "realnosti"- muzike dozivljavamo direktno, bez filtera- i mislim da je zato muzika toliko mocna.

IMG_0457.jpeg

Efekat tuzne i vesele muzike na mozak- aktivira neke iste, ali i neke razlici delove mozga i definitivno je dobar za kogniciju i aktivira deo mozga koji je zaduzen za sisteme nagradjivanja (i vesela i tuzna).
Tuzna, melanholicna muzika vise aktivira delove mozga koji se bave introspekcijom, dok vesela muzika i zestok ritam vise lezi osobama kada su usredsredjeni na vanjski svet.

Poslednja izmena:
Da li za vas postoji poseban muzički instrumet, čiji vas zvuk dotiče?
Doticu me mnogi, ne bih mogao izabrati samo jedan- npr kod orkestra i filharmonije volim zvuk violoncela- imam osecaj kao da me dizu- no opet sama violoncela bez ostalih instrumenata su nekako… nedorecena.
Okisao sam se s nekim instrumentima- no nisam se nasao s njima, jos uvek imam zelju da se oprobam s bubnjevima.

Ne treba se suzdrzavati da ne places- mislim da jedna od snage muzike je upravo sto ponekad donosi katarzu, a samim time i olaksanje.
Mozda u vanjskom svetu covek mora hodati "cvrsto stisnutih zuba"- ali u svojoj intimi i uz muziku se mozes prepustiti osecanjima i dozvoliti da muzika bude tvoje osobodjenje, da uz dobre zvuke, makar na kratko skines okove sa sebe.
Ovo je tako istinito i poželjno kao terapija koju pratikujem ceo život
Postoje zvuci kao i instrumenti koji na mene deluju posebno , vanvremenski i van ovog sveta . Ima muzike i melodija koje slušam decenijama samo za mene koju slušam u osma i kad želim da pročistim dušu i misli
Pored bluza , narodne keltske muzike ima dosta instrumentala od jako kvalitetnih izvodjača koji su pretočili dušu u instrument koji sviraju
Pamtiću ceo život dok sam tako slušao jednu od tako meni dragih i lekovitih muzika da mi je prišla čerkica koja je tada imala 5 godina počela da sluša i rasplakala se iako teksta nema samo muzika . Kad sam je pitao zašto plače rekla je zbog muzike . Koju moć ima muzika !
Naime radi se o stvari

Kako ne ! Violina,violončelo, klarinet,pan frula, okarina,havajska gitara ....
Uglavnom su to svi žičani i duvački instrumenti

Poslednja izmena:
“Primavera”, Ludovico Einaudi je dobar primer sta mi se svidja kod violoncela iako je u pozadini- Primavera znaci prolece- kompozicija pocinje s klvairom- divni, pomalo melanholicni zvuci- kraj zime, kroz samu melodiju osecamo kraj zime, polako priroda pocinje da se budi, zavrsava se jedan, pocinje novi ciklus…
Zatim ascendo+ crescendo- melodija se ubrzava, ton se pojacava- u mnostvu drugih instrumenata se “osete” violoncela-
Prelaz i efekat je za mene neverovatan- vidim i osetim kako se naglo oslobadja energija prirode- gleceri su popucali, novi zivot se raste i razvija neverovatnom brzinom…
Taj prelaz me naprosto digne- od blage melanholije do osecanja snage prirode, kosa mi se digne… Nekad se znam i razmahati rukama…

Njegova " Experience " mi je favorit.
Neverovatno šta čovek može da stvori.
Interesuje me kako ti dozivljavas prelaz u “Primaveri”?
Namece mi se utisak da je tvoj centralni nervni sistem treba daleko manje stimulacije nego kod prosecne osobe, drugim recima tvoj centralni nervni sistem cesto bude preopterecen i osecas se preplavljemo, premoreno, prenatrpano?

Interesuje me kako ti dozivljavas prelaz u “Primaveri”?
Eksplozija boja i mirisa. Otvaranje novog sveta.
Ili prastarog, kojem sam pripadala. Povratak sebi.
Pročišćenje duše.
Namece mi se utisak da je tvoj centralni nervni sistem treba daleko manje stimulacije nego kod prosecne osobe, drugim recima tvoj centralni nervni sistem cesto bude preopterecen i osecas se preplavljemo, premoreno, prenatrpano?
Ne znam za druge. Mene kada muzika dotakne, nestaje sve drugo, makar na kratko. Isključim se.
Emocije same dolaze i odlaze. Kao plima i oseka.

Nemam talenat za muziku, ali zvuci klavira utiču na mene. I zvuci gitare..

Klasična muzika budi u meni mnoštvo emocija, od tuge do smirenja, sve zavisi od melodije.

Kad sam je pitao zašto plače rekla je zbog muzike . Koju moć ima muzika !

Muzika u spojleru je predivna.. Video spot je probudio u meni tugu i prazninu. Sećanje, bol...

Poslednja izmena:
Ne znam za druge. Mene kada muzika dotakne, nestaje sve drugo, makar na kratko
Kad slusam muziku i “uzivim se”- uglavnom se desava da kao da gledam film unutar glave, inace mi sposobnost vizualizacije nije narocito izrazena- no kad slusam muziku onda to bude mnogo jasnije, nekad to koristim za razmisljanje- tj uobicajeni nacin razmisljanja mi je unutrasnji narativ- no uz muziku mogu da razmisljam uz pomoc vizualizacije- mogu da svaki situaciju sagledam iz niz uglova, i vise scenarija- nekad se desi da uopste vise i ne cujem muziku.

Meni muzika pomaže da ne razmišljam ( o svakodnevnim stvarima ). Bukvalno skida teret, kako si rekao " preplavljenost ".
I još jedna stavka, bitno mi je da sam sama. Bez prisustva drugih ljudi.
Idealno u noćnim satima, kada se sve stiša.
Da, naravno- ipak je potreban mir da bi se covek opustio- narocito ako je centralni nervni sistem preopterecen- onda treba citav proces da se situacija razresi.
Razmisljam da bi ti mozda malo meditacije ili dobra tehnika opustanja pre slusamja muzike pomoglo da se ubrza proces?

Back