Kako mediji pod uticajem Bosanaca i Juznosrbijanaca menjaju srpski govor

Da li vam smeta previše dakanja i neprirodna akcentuacija koja se namece?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lex et Honor

Primećen član
Poruka
748
Provodio sam vikend čitajući dokumenta pisana na srpskom iz 18. i 19. veka u tadasnjoj (okupiranoj) Srbiji i AU (Vojvodini). Način na koji se tada pričalo i pisalo (razumemo sve 100%, ali govorim o formi) deluje otmenije, draze, poentira suštinu i nekako je prirodniji uhu. Glavna razlika koja mi je upala za oko je da nema toliko "DAKANJA". Danas, pod uticajem bosansko-juznosrbijanske medijske propagande, dakanja na sve strane. Ako rečcu "da" ne ubaciš sto puta u rečenicu, optuzicete da pričaš kao Hrvat. Ovu primedbu je od profesora sa fakulteta dobila moja drugarica na usmenom ispitu, iako je Šumadinka koja nikada nije ni bila u Hrv ili u bilo kakvom dodiru sa Hrv.

Tu je još i tipično RTS proseravanje koje je isto strano za većinsku Srbiju (šumadijsko-gornjopomoravsko-macvansko-vojvodjansku). Primeri:
JugOslavija (umesto JugoslAvija)
VatrOgasaca (umesto vatrogAsaca)
JUventus (umesto JuvEntus)
DinAra (umesto dInara)
PsIholog (umesto PsihOlog)
Odelenje (umesto odeLJenje) - ovo je najtipicnije bosansko nametanje (Dodik i Seselj ovako izgovaraju)
BEograd (umesto BeOgrad)
KUlinar (umesto kulInar)

Da li vam smeta bosanski i juznosrbijanski nacin izgovaranja reci i forme recenica koji se kroz medije i obrazovani sistem namece vecinskoj Srbiji?

Poslednja izmena:
Malo pojašnjenje nakon zatvaranja teme:

Šta podrazumevaš pod "Dakanjem"?Taj deo nisam shvatio
DAKANJE.

To je tipično vezano za srpski jezik.
To je ono kad da bi se nekako izrazio treba da ubacuješ što je moguće više "da" u reč izbegavajući infinitiv.
"Treba da idemo da vidimo da li se može učiniti nešto da se pokrenula akcija da se preduzmu nove mere da se sanira šteta da bi proizvođači imali više koristi.

"Pokušavam da izbegnem" VS "Pokušavam izbeći"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back