Kako ljudi na - 50 u idu u toalet, kupaju se i porađaju?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
85.095
1736808250781.png

Šta mislite?

Kako bi vi?

P.S: Inspirtacija dolazi od članka u novostima

Tuširanje, kupanje, pranje

Da bi dobili vodu za kupanje, ljudi koji žive u sibirskim tundrama - tope sneg. Na ulazu u šatore nalaze se primitivni umivaonici, a ljudi se najčešće iza zavese peru iz kante, polivajući se vodom pomoću krigle ili čaše. Većinom se peru samo pojedini delovi tela, a retko celo telo.

Postoji i tehnika kupanja bez vode. To podrazumeva mazanje jelenskim salom. Sednete pored šporeta i nakon što se dobro zagrejete izbrišete sa tela i salo i prljavštinu.

Prljave stvari se okače pored šatora, a mraz i sneg odrade svoje - to je jedina dezinfekcija i "pranje" veša.

Porođaj

Postoje babice koje dođu u šator kod porodilje pa je uz pomoć muža porode. Danas se porođaji ne odvijaju u tundrama, pa se porodilje transportuju do prvog grada ili naselja.

Porodice stočara koji čuvaju irvase danas imaju satelitske telefone kojima u svakom momentu mogu da pozovu pomoć u slučaju povrede, porođaja ili neke treće stvari.

Danas će ti isti stočari uvek dođi bliže civilizovanom naselju kako bi mogli da se operu, pojedu nešto kuvano i odu kod lekara, pa zatim nastavljaju dalje svoj posao.

Stil

Nikad necu shvatiti zasto ljudi ostaju da zive u tako surovim uslovima.

Oni su navikli na te uslove života.

Jedan moj rođak godinama živi i radi u Rusiji. Jedno vreme je radio i u Sibiru. Vremenom se navikao na te uslove, na tu hladnu klimu.

Jedne zime je sa ženom i malom bebom posetio porodicu u Srbiji. Bila je hladna zima, ali beba je..toplo obučena spavala napolju, u krevetiću.

Neću ni ja, ali koliko god nama bilo neshvatljivo, njima je normalno jer su tako naučeni. Oni ne bi mogli da podnesu vrelinu da ih smestiš negde u tropske krajeve.
Prilagodi se covek, ja sam bio navikao na -25C ...jeste ti muka desetak i malo vise dana , nije zgodno kad sa hladnog pocnes u vrucem da zivis...za mlad organizam nije zgodno....vruce ti , a nije ti vruce,a jeste ti vruce, pluca su drugacija radila, na hladnom, gusi te...ozbiljan savet je da spavas bar u hladnom , ono na 5C ili kod nas je to 13C ako se ne greje a bas je hladna soba...
Prodje za 15 dana...

Nikad necu shvatiti zasto ljudi ostaju da zive u tako surovim uslovima.
Jedno je sto moras, drugo je sto kad se priviknes, to uopste nije lose....
Npr , mi u Srbiji nemamo muva ni komaraca ni buba kad je temperatura oko 8C

To je totalno drugaciji nacin zivota npr u ishrani , hrana traje mnogo duze... iako nije smrznuta...
Ne menja se frizider nije frizider...to godi i hrani...

Kretanje je ok...utaban sneg je mnogo lepsi i laksi za hod nego led ili BG bljuzga..

Pogledajte prilog 1671226

Šta mislite?

Kako bi vi?

P.S: Inspirtacija dolazi od članka u novostima
Ми смо имали предвиђено место за то.
Знам када су ми домородци рекли пар корисних савета на екстремним минусима:
- ако си дуже од 30 минута на екстремној хладноћи немој да се чешаш.
- немој брзо да се крећеш на таквом минусу,
- купи ваљенке обавезно.

Све сам их послушао.

Back