Kako lečiti kapitalizam?

Objasni na narodnom jeziku sefe

Kapitalizam je sistem trgovine i otvorene razmjene globalnih kapitala usluga

Komunizam je sistem zatvorenog komuna - zajednice, dje jedan vodja svakom daje jednako i svi moraju radit u dobrobit zajednice/komuna.
Opet on ubacuje definicju komunizma.
I to poredi tako sto napise nepotpunu definicju kapitalizma fazon: slobodno radi sta hoces weeee
a onda namracenim tonom napise: dok tamo oni zli komunisti imaju vodju koji sve krade i daje im mrvice hleba.
Pa ti vidi, cije ti se vise svidja.

Dakle hajde da redefinisemo kapitalizam onda:
"Kapitalizam je sistem ekonomskog uredjenja koji ne bi postojao ni u kakvom obliku da ne pljuje po komunizmu kao po dezurnom iskrivljenom antagonizmu. I tako u krug. Kad god se primeti neregularnost u kapitalizmu, ti okreni stranu sa komunizmom. Podseca dosta na religiju i plasenje paklom ako narod ne radi sta pop kaze."

Западни је отег`о папцима 2008 а ви се сад сјетили да га лијечите?
Остале, незападне варијанте су прилично живахне и за сад им не треба хећим.

Mislim da je svima jasno da se ovakav neobuzdani kapitalizam pokazao kao loše rešenje, a opet kapitalizam pokazao se boljim u odnosu na komunizam jer daje legitimitet menadžmentu od strane vlasnika kapitala što u komunizmu nije bilo moguće jer uvek su direktori komunističkih preduzeća optuživani da su dovedeni na položaje po partijskoj liniji. Tako da mislim da na kapitalizam treba da se posmatra kao na neku vrstu "nužne bolesti", nešto sa čim ljudsko društvo jednostavno mora da se nosi. Ali kojim "lekovima" tretirati tu bolest koja se zove kapitalizam?

Pogledajte prilog 1659586
Za razliku od od komunizma gde su direktori postavljani po partijskoj liniji i po iskustvu (nije se moglo biti direktor u Beogradu odmah prvo si morao da menadžeriš pogon po pičkovcima) dotle je u kapitalizmu sve jednostavno:

ako si mali kapitalista prelješiće te lokalna ulična banda u saradnji sa inspktorima ili opštinari (dnevni ili smenski pazar)
a ako si srednji ili veći kapitalista e onda ćete pelješiti aktuelna vlast inače će ti biti otežan plasman proizvoda i nabavka opreme i potrošnog materijala
američki liberalni fazon

takjo da okreni obrni ako malo zrelije razmisliš i u kapitalizmu moraš da budeš član partije ali nemaš nikakve garancije oko profita kao u komunizmu gde bi ti se manjak refundirao uz moralnu obavezu da i ti uletiš drugoj firmi
ajd ćao!
:bye:

Иде, али тебе боли истина.

А истина је да сваки радник поседује велики капитал, а то су златне радничке руке и знање.

И не само то. Сваки радник може да буде и капиталиста у финансијском смислу, ако уредно отвори своје предузеће или предузетничку радњу или купи акције на берзи или уложи у неки од инвестиционих, пензионих или сличних фондова, те да увећава временом своје богатство и богатство своје породице.
Ti si poznat radnik , od radnog iskustva imaš polomio kurtzu rebra

Izvorni komunizam a i neizvorni je najveca glupost!
apsolutno neprirodna dogma, ljudska psiha ne funkcioniše na taj način baš kao i ono kad ti se nameće bratstvo i jedinstvo država po Evropi koje su ceo svoj vek ratovale medjusobno pa se sad kao držimo za rukice i pevamo tata-ta-tira...

a mi još da im se priključimo, kao nismo ratovali sa tim gownima, nego samo da ispunimo još milijardu uslova :lol:

Demokrate su htele tamo početkom 2000-ih da namagarče narod forama o "porodičnom biznisu"
Prevara se sastoji u tome da kao pokreneš svoj biznis a oni će ti dati subvencije kad im pošalješ Projekat Izvodljivosti
Subvencije nisu dovoljne jer ti je potreban realan kredit a ako je ideja dobra onda ti je ukradu i sjebu partijski.
Ti možeš da se ubiješ ko siroče a neradnik bez ideje zaradi.
Sve po zakonu

Zato i jeste ovolika navala na Krstinu politiku da nam pojedini objasne kako je DS + ogranci "super stranka" jer su dobili zaposlenje na državne jasle kao leva smetala u vidu zvanja kancelarijski pacov.
Propašće država ako takvi ne dodju na posao...
Mada propada i kad doju, malo brže...
Ne znaš sa takvima šta je gore? :kafa:

Mislim da je svima jasno da se ovakav neobuzdani kapitalizam pokazao kao loše rešenje, a opet kapitalizam pokazao se boljim u odnosu na komunizam jer daje legitimitet menadžmentu od strane vlasnika kapitala što u komunizmu nije bilo moguće jer uvek su direktori komunističkih preduzeća optuživani da su dovedeni na položaje po partijskoj liniji. Tako da mislim da na kapitalizam treba da se posmatra kao na neku vrstu "nužne bolesti", nešto sa čim ljudsko društvo jednostavno mora da se nosi. Ali kojim "lekovima" tretirati tu bolest koja se zove kapitalizam?

komunizam - drzava je (nepromenljiv) kapitalista

kapitalizam postaje sve efikasniji - razmak izmedju kriza je sve kraci dok ne bude ukinut jer nece biti profita - bez profita nema kapitalizma

Nejasnoće
Komunizam: direktor za kadrovska pitanja
Kapitalizam: Resource Manager

(tako sam ja u jednoj firmi tražio kadrovskog a oni meni sa visine da li sam mislio na menadžera za resurse, kada sam potvrdio pitali su šta hoću a ja im odgovorio da je došao resurs da mu da otkaz)

dalje
Komunizam: SOUR - Složena Organizacija Udruženog Rada
KApitalizam - Inc. Incorporation

Dakle nešto ovde smrdlja...

@Alter_Ego_ drugar možeš ti meni glupom da objasniš nešto?

U komunizmu firmu dotirala država pa nije mogla da propadne ako je u gubitku trenutno jel tako a u kapitalizmu imamo General Motors u Americi...
Ebala Mara bumbara ako je meni išta jasno
Recimo ako Privatnik ima rizik poslovanja, tj koliko je sposoban toliko će da zaradi onda na koju foru Zeptter dobija MMF kredit preko srbije gde stanovništvo otplaćuje te kredite a Milan Janković tebe može da isprska kolima dok šetaš mokrom ulicom iako mu otplaćuješ dug kao poreski obveznik?
Zeptter je uzet kao primer, do skora je tu bio i MK Group, pa onda imamo Victoria Group pa...
Koliko beše Srbija zadužena kod MMF-a?
Koji je onda rizik "poslovanja" koji može i moja baba bez škole samo kad bi joj neko dao tudje pare?

Fale Vi unapred

Znači gašenjem banaka konkretno onih investicionih i kreditnih dobili smo zapravo model da je narod kreditor jer otplaćuje "MMF ulaganje"
Jako lep primer kapitalizma
Beše ŽUTI gasili banke?
A posle se ljutite kad napišem: "čega god se rukom dohvatite to se osuši, savet nemojte da masturbirate"

Nuklearnim bombama. :mafijas:

Како ћеш да платиш фризеру кад те ошиша?

Како ћеш пекару да платиш хлеб, млекару млеко? Фармеру јаја?

Како ћеш да купиш кафетин кад те боли глава?

Чиме ћеш да купиш кафу?

Како ћеш доћи до капута за зиму?

А струју, како ћеш да платиш?

Сломљен прозор? заувек ћеш живети са сломљеним прозором?
Куповали смо хлеб, млеко, јаја, кафетин, кафу, капуте и у социјализму.

На тачкице и бонове?
Било је бонова неколико месеци 1983 године, и тачкице су биле 1945 године(тада је рационализована куповина хране била и у УК), а преосталих 44 године социјализма смо уобичајено куповали храну и друге намирнице јер је хране било у изобиљу.СР Србија је у социјализму производила 5 пута више хране него данашња капиталистичка Србија.Било 3-4 пута више грла стоке него данас.
Данас просечан Србин једе 40% мање меса, млека, и јаја него пре 35 година, а има више гојазних него у социјализму.

Rešenje je u porezu na luksuz. Svako ko ima više automobila i nekretnina, jahte i privatne avione (ne mislim na hotele, već samo na nekretnine za stanovanje) treba biti extra oporezovan. Takođe treba oporezovati i iznošenje kapitala iz zemlje osim u slučajevima kada su pitanju investicije i to samo ako se proceni da takva investicija odgovara ekonomskim interesima zemlje. Na primer neko preduzeće želi da otvori pogon u inostranstvu jer nema dovoljno radne snage u svojoj matičnoj zemlji. Na ovaj način bi se sprečilo da kapitalisti troše novac na luksuz u drugim zemljama gde taj porez ne postoji.

Da, to je jedno od rešenja, ali ja bih otišao korak dalje. Kompletna zabrana luksuza. Deluje radikalno ali je ispravno. Luksuz je najveći uništitelj kapitalizma i nešto što pravi disbalans. Na kraju će sve da eksplodira zbog toga. Nažalost, elita koja se pita o svemu je ujedno i elita koja uživa u luksuzu, tako da se oni toga neće odreći, bar ne dobrovoljno. Zato će morati da se desi neki rat da se stvari resetuju pa sve ispočetka.

Da, to je jedno od rešenja, ali ja bih otišao korak dalje. Kompletna zabrana luksuza. Deluje radikalno ali je ispravno. Luksuz je najveći uništitelj kapitalizma i nešto što pravi disbalans. Na kraju će sve da eksplodira zbog toga. Nažalost, elita koja se pita o svemu je ujedno i elita koja uživa u luksuzu, tako da se oni toga neće odreći, bar ne dobrovoljno. Zato će morati da se desi neki rat da se stvari resetuju pa sve ispočetka.
Ne možeš zabraniti slobodnu volju, ali možeš oporezivati luksuziranje.

Вештачка интелигенција да преузме управљање свим пословима. Елиминише се корупција, регулише се неконтролисани раст и експолатација, повећава се ефикасност рада на 100 процената. Наравно, у том случају роботи преузимају сав рад. Чак и забавну индустрију преузима вештачка интелигенција. Људима само преостаје да уживају у животу и пију Ривотрил.

Back