Kako krpelji izazivaju bolesti, a da ni ne primetimo

Nervirator

Džomba
VIP
Poruka
101.241
Krpelji ugrađuju svoje delove usta (helicere) u ljudsku kožu i mogu ostati zakačeni danima, tiho se hraneći dok suzbijaju bol i imunitet. Ovo stvara idealne uslove za bolesti koje prenose krpelji, poput Lajmske bolesti, da neprimećeno uspostave infekciju.

Istraživanja pokazuju da pljuvačka krpelja reprogramira imunske ćelije kože, posebno Langerhansove ćelije, prebacujući ih u tolerantno stanje koje slabi upalu, usporava aktivaciju T ćelija i odlaže detekciju patogena.

Pljuvačka krpelja brzo onemogućava signale bola, zgrušavanje krvi i sužavanje krvnih sudova, stvarajući tihu, stabilnu zonu hranjenja koja omogućava produženo vezivanje i poboljšava preživljavanje i prenos patogena.

Sastav pljuvačke se menja tokom hranjenja, pri čemu rani molekuli pomažu vezivanju i suzbijanju imuniteta, dok kasnije komponente podržavaju kontinuirano hranjenje i čak ih modifikuju patogeni kako bi se povećala efikasnost prenosa.

1773090718331.png

„Činjenica da pljuvačka krpelja poseduje imunosupresivne funkcije specifične za T ćelije zahteva dalja istraživanja upotrebe komponenti pljuvačke krpelja kao terapijskih sredstava za inflamatorne bolesti sa preuveličanim odgovorima efektorskih T ćelija.

Protolerogeni uticaj proteina pljuvačke krpelja na transkripcione faktore LC mogao bi biti pojačan kako bi se postigla tolerancija kod inflamatornih bolesti.“

studija

Neću da baksuziram, ali mislim da mi se nikada nije nakačio krpelj. A i ako jeste, ja sam to sklonio bez da trepnem, te onda ni ne pamtim

Iz nekog razloga mene krpelji ne vole tj.nece da me grizu cak sam ih pustao da mi mile po kozi i nista.
Imam poznanika koji kako zakoraci u sumu odamah krpelj,pravo je cudo kako do sada nije fasovao neku bolest.

Back