Kako kod kuće napraviti najbolje kokice?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
425.250
Najbolji metod za pripremu kokica je klasična priprema u loncu sa poklopcem. Tako kokice ispadaju hrskave, ravnomerno pečene i imaju mnogo bogatiji ukus od onih iz mikrotalasne. Potrebno je zagrejati malo ulja na srednjoj vatri, dodati zrna kukuruza i pokriti lonac. Kada počnu da pucaju, lagano protresite lonac svakih nekoliko sekundi kako ništa ne bi zagorelo. Čim pucanje prestane, sklonite lonac sa vatre,

shutterstock_1902753079-e1778762544402-1000x560.jpg

Ako želite dodatno da pojačate ukus, možete dodati malo dimljene paprike, parmezana, belog luka u prahu ili čili pahuljica.
Ljubitelji slatkih verzija mogu ih preliti karamelom ili posuti cimetom i šećerom. Važno je dodati začine dok su kokice još tople kako bi se bolje zalepile.

Još jedan trik za savršene kokice je da ne pretrpate lonac. Zrncima je potrebno dovoljno prostora da puknu, inače će neka ostati neispucana.
Takođe, nemojte podizati poklopac tokom kuvanja jer para pomaže da kokice budu lagane i prozračne.

Slika i recept uzeti sa neta

Najbolji metod za pripremu kokica je klasična priprema u loncu sa poklopcem. Tako kokice ispadaju hrskave, ravnomerno pečene i imaju mnogo bogatiji ukus od onih iz mikrotalasne. Potrebno je zagrejati malo ulja na srednjoj vatri, dodati zrna kukuruza i pokriti lonac. Kada počnu da pucaju, lagano protresite lonac svakih nekoliko sekundi kako ništa ne bi zagorelo. Čim pucanje prestane, sklonite lonac sa vatre,
Znam da su moja deca volela sa odusevljenjem,kada im ja iskokam kokice.

da bi bile kako treba, ulja treba staviti da taman prekrije kukuruz. ne manje :tajna:

najbolje su sa puterom
Ne znam baš, nisam ljubitelj kad su kokice u pitanju.
Probao sam i maslinovo ulje, i svinjsku mast, i puter naravno, i posle puter, samo da se rastopi, i magrgarin, i sta sve ne, neutralna ulja tiča suncokret, avokado, grozdjane kostice, uljana repica (kanola), itd zakon , koristim su suncokretovo.
A vazds nije to to, ne znamkakav puter koriste u onima za mikrotalasnu americkim, koje navodno imaju puter, al to nije ukus putera.

Sto se tice trikova za kokice, serpa sa debelim dnom, ravnomernije rasporedjuje toplotu, i teze zagori. Ne prejaka vatra da sve uspeju da se iskokaju, ja ne zagrevam ulje dodam kokice da pokrijedno, i preko toga stavim ulja taman da se sve zamaste, i direkt na sporet. Povremeno otvorim ds izadje para, navodno tako budu vazdušastije.

Na mahove kokam kokice, i imam svoj recept, zato sto tu ima nekoliko varijabila od kojih mnogo zavisi krajnji rezultat. A ja sam inzenjerskog tipa - 1000 pokusaja dok ne odredis tacno kako treba,

Ali u poslednje vreme ne mogu da ih spremam klasicno (iako su takve najbolje), zato uglavnom kokam mikrotalasne. Koje, uzgred budi receno, nisu isto tako naivne da se ubode prava mera vreme/jacina. Previse vremena - izgore, premalo vremena - ne iskokaju se sve. Imao sam jednu americku mikrotalasnu koja je imala program za kokice - turis kokice u kesi, pritisnes na kokice i .... ne znam koju je magiju imala ta mikrotalasna ali rezultat je uvek bio savrsen sa max 4 zrna neiskokana (takoreci svaki put iskoka do poslednje). Ta nije nikad bila nadmasena u kokanju. Naravno, zavisi i od proizvodjaca - ima boljih i losijih cak i u tom domenu.

Moja pokojna baka je govorila kad sam bio dete da kokice dobro se kokaju kod onih koji lažu. Ako osoba ne laže onda treba da govori "ću pilići, ću kokići" dok treseš lonac i da će dobro uspevati. Ja to činim svaki put kad pravim kokice i dobro uspevaju. Pri kraju kad prestanu puckati, smanjim vatru, skinem poklopac i ostavim tako desetak sekundi da para izvetri i budu hrskavije.

Back