Kako je Vranje dobilo ime

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.088
Nekad bilo Golubinje, Vranja, Viran, Vrajna

Vranje se, prema podacima iz pisanih dokumenata, prvi put pominje još u 11. veku, 1093. godine, ali se kroz stoleća ime ovog grada menjalo više puta.
Nejasno je da li je ime dobilo od Grka, Rimljana, Slovena ili Tračana jer, kako je napisao novinar Miodrag Pešić u svojoj monografiji „Vranje“,
koren reči ovog grada „vr“ i osnova „vranj“ mogu se naći i kod Grka, i kod Slovena, i kod Rimljana.

Mnogi su se složili da je bilo nejasnoća oko toga kako je Vranje dobilo ime neposredno posle oslobađanja od Turaka.
Za razliku od naseljenog mesta Vranje, koje se pod tim nazivom javlja od Stefana Dečanskog a čije su ime Vranjanci,
u nominativu, uvek izgovarali Vranje, ovdašnja srednjovekovna župa zvala se Vranja (nominativ).

To je unosilo pometnju, osobito u drugoj polovini 19. veka, kada je i ozvaničeno – o čemu je i Pešić pisao u svojoj knjizi – da se današnje Vranje zvalo Vranja.
U srednjovekovnim spisima i drugim dokumentima, Vranja je – u zavisnosti od toga ko je i na kojem jeziku pisao – zvana i Viran, Vrajna, Vrania, Vranija i Viranja.
Nisu bili dosledni prilikom pisanja narečenog grada ni putopisci koji su pod Turcima obitavali u ovom kraju.

„Dr Jovan Hadživasiljević je primetio da Turci najlakše izgovaraju imenice ženskog, pa muškog roda. Zbog toga su menjali mnoga topografska imena,
pa im je, tako, bilo najlakše da Vranje, iz srednjeg, jednostavno ‘prevedu’ u ženski rod – u Vranja“, piše Pešić.

Postoji legenda o tome kako je Vranje pod Osmanlijama prozvano Viran. Turci su, navodno, kada su zauzeli Vranje, ovde zatekli pustoš.
Vranje je, dakle, bilo pusto, a ta se reč na turskom izgovara „viran“.

Pri tome se, kako kaže legenda, iz vida gube dve jako bitne činjenice: Turci su Vranje zauzeli 1455, dok se ono pominje mnogo ranije, još 1093,
pa ta legenda, navodi se u dokumentima, nema utemeljenje.

„Ima i pomena, ali ne i argumenata, da se Vranje zvalo i Golubinje. Navodno, prema predanju, u Markovom kaletu nekada je živeo vojvoda Golub, Goluban ili Golubić, mada naša nacionalna istorija za takvog vlastelina ne zna. Govorilo se da je vojvoda Golubić poginuo na Kosovu, posle čega je njegova žena, koja se zvala Vrana, svoje ime nadenula ovom mestu, današnjem Vranju. Tako je, prema legendi, ovo mesto, od nekadašnjeg Golubinja, postalo Vrana, a potom se to menjalo evolucijom dok nije dobijen današnji oblik“, piše Miodrag Pešić.
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...ime-nekad-bilo-golubinje-vranja-viran-vrajna/
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.088
Ono što je sigurno je da u Vranje nema laganje :lol:

Nekada davno nekom strancu na jugu Srbije zapala za oko nesrazmera između zaklanih svinja i ono što je od njih ispalo u svinjokolju.
Tako je verovatno nastala čuvena izreka „U Vranje nema laganje, 100 kila svinja, 200 kila mast, a plus čvarci“.

Vranje traje i opstaje 913 leta, a žitelje u Srbiji uvek asocira na Koštanu, Mitketa, Sofku, na trubače, meraklijske pesme, čočeke i karasevdah. Borini potomci drže do svog autohtonog maternjeg jezika, pa 'zbog racionalnosti' koriste svega dva padeža, izuzetno tri. Pojedini boemi i lakrdijaši u birtiji 'Vikaj turu' znaju pod uticajem maligana da pevuše: 'Mi pojemo, mi igramo, na padeži ne mislimo.'

Prepoznatljivo je Vranje i po nadimcima, koji ne samo što se nose od rođenja već su bez njih nezamislive i čitulje. Nadimak je u Vranju kao akademska titula. Bez nadimka, čovek u Vranju je anonimus totalikus. Vranjanci su za humor bez premca u Srbiji. Vranje je prestonica jedine humorističke države u Srbiji. I ne samo to. Jedina socijalistička varoš u Evropi ima kralja i careve. Kralj vica je Čedomir Stošić Motka, a svetski carevi laži glumac Nenad Nedeljković Nece i novinar Dragan Živković Durge.

Zaštitni znaci Vranja su kulturno-istorijski spomenici. Beli most je izgrađen 1844. godine i postao je sastavni deo grba grada Vranja. Tu su još Markovo kale (14. vek), tursko kupatilo Hamam (17. vek), Pašin konak (18. vek), Zgrada načelstva, Muzej kuća Borisava Stankovića, česma Đerenka i tako redom.

Više od 100 godina postoji teatar, koji je osnovao negdašnji gimnazijski profesor u Vranju Radoje Domanović. Jedan od brendova juga Srbije zasigurno je truba, jer grad ima bar desetak vrsnih bleh orkestara. Najpoznatiji i najtrofejniji je orkestar Nenada Mladenovića, a ozbiljno mu konkuriše i družina Demirana Ćerimovića.
(novosti)
 

Top