Kako je univerzalno biračko pravo uticalo na društveni razvoj?

Pa, zamisao je da se moć Razmaže na sve ljude.

Ako je centralizovana pa samo Sadam Ehsein i Kim Džong Mentally Ill imaju svu moć, to zovemo nedemokratijom.

Znači kažeš da od sad svi imaju istu količinu političke moći, a to je jedan čovek jedan stas.
Mhm, a smatraš da je to dobro? Davanje moći svima bez bilo kakve provere, testa, minimalnih kvalifikacija?

To je nekako neizbežno, jer u suprotnom imaš Kim Myong-chol.

Ali u stvarnosti to ne daje moć običnom čoveku, jer ga mi sposobni prejebemo.
Čekaj, autokratija je nesmenjiva vlast. To nije tema. Vlast mora da bude smenjiva. Pitanje je ko i na osnovu kojih kvalifikacija smenjuje/bira vlast.

демократија је успешна у мери у којој је осујећена. врло је опасно препустити плебсу да одлучује о битним стварима. то значи да један озбиљан и стабилан политички систем мора да развије суптилне механизме одлучивања који ће плебс ставити пред избор имеђу две најмање лоше могућности.

Pravo glasa je ljudsko pravo.
I neko poludebilan mora da ima pravo glasa, samo pogledaj ovaj forum. Uskracivanje istog je slippery slope.
Zašto slippery slope? Pojasni.

U operacionoj sali nema demokratije. U restoranskoj kuhinji nema demokratije. U porodici. U školi. U bankarstvu. Čega god se funkcionalnog dohvatiš na ovom svetu, primetan je nedostatak demokratije.

Zašto slippery slope? Pojasni.

U operacionoj sali nema demokratije. U restoranskoj kuhinji nema demokratije. U porodici. U školi. U bankarstvu. Čega god se funkcionalnog dohvatiš na ovom svetu, primetan je nedostatak demokratije.
Da, ali to je samo formalnost koja je ponuđena jer je nemoguće reći: "Vi ste mali ljudi. Šta god vi radili, Baba Nevenka će da ima 1 milijardu eura."

Da, ali to je samo formalnost koja je ponuđena jer je nemoguće reći: "Vi ste mali ljudi. Šta god vi radili, Baba Nevenka će da ima 1 milijardu eura."
Moguće je reći: “Gospodine, niste kvalifikovani za poziciju neurohirurga”.

Ali je nemoguće klošaru oduzeti pravo glasa?

Zanimljivo viđenje društva, da se blago izrazim.

Dobro, ali interesi i potrebe određenih grupa su u direktnom sukobu sa dosadašnjim iskustvom.

Kako objašnjavaš toleranciju istih?

Zajedničkim interesima , recimo na primeru Trampa ,njega su podržali (postavili i birali ) neke oprečne društvene grupe , na primer neki krupni industrijalci , delovi patriotske administracije ali i radnici unutrašnje zemlje koji su se osetili obespravljeni.

Moguće je reći: “Gospodine, niste kvalifikovani za poziciju neurohirurga”.

Ali je nemoguće klošaru oduzeti pravo glasa?

Zanimljivo viđenje društva, da se blago izrazim.
Pa evo recimo kad bi ti rekao: "Rolo Tomasi! Ovim proglašavam da ja imam 2 glasa a ti 0, jer sam pametniji."

To bi dovelo do socijalne adhezije.

Zajedničkim interesima , recimo na primeru Trampa ,njega su podržali (postavili i birali ) neke oprečne društvene grupe , na primer neki krupni industrijalci , delovi patriotske administracije ali i radnici unutrašnje zemlje koji su se osetili obespravljeni.
Uglavnom KGB kiber-napadi su ga izabrali.

Sada će to biti ispravljeno, a budžet Rusije za 2020 biće minus milijardu rubalja po barelu.

Jasno. Sve sam ispratio.

Do one tačke gde preglašavanjem odlučujemo o tome čiji se interesi kose sa iskustvom, logikom i podacima.

To bi dovelo do socijalne adhezije.
Stoga trpimo ad populum zapakovan kao “ljudsko pravo”?

Preslatko.

1587511038445.jpeg

To je nekako neizbežno, jer u suprotnom imaš Kim Myong-chol.

Ali u stvarnosti to ne daje moć običnom čoveku, jer ga mi sposobni prejebemo.
Не треба свако да има бирачко право.....политиком треба да се баве:
1.заинтересовани
2.способни
3.радно активни
Када би само они гласали смањила би се могућност да неко некога прејебе.....

Ako bi se biračko pravo oduzelo nekoj većoj masi stanovništva pre ili kasnije bi podivljali i sproveli neku revoluciju. Možda dobro zvuči da postoji neki imovinski i novčani cenz da bi mogao birati i biti izabran ali to je moglo samo u prošlosti. Kako se približavao 20 vek to je postalo teško sprovodivo. Danas kada bi se uvelo revolucija zagarantovana i onda još gore stanje.

Ako bi se biračko pravo oduzelo nekoj većoj masi stanovništva pre ili kasnije bi podivljali i sproveli neku revoluciju. Možda dobro zvuči da postoji neki imovinski i novčani cenz da bi mogao birati i biti izabran ali to je moglo samo u prošlosti. Kako se približavao 20 vek to je postalo teško sprovodivo. Danas kada bi se uvelo revolucija zagarantovana i onda još gore stanje.
Da.

A ne vidim šta gubimo univerzalnim pravom glasa.

Stojkov Menidjer glasa za smradikale, a ja i Džef Bezos i dalje imamo milione.

Back