Kako je tinejdžer izmislio bolji test za rak pankreasa

Sensei

Master
Moderator
Poruka
79.003
Motivisala me je smrt bliskog porodičnog prijatelja koji mi je bio kao ujak. Imao sam 13 godina kada je preminuo od raka pankreasa. Onda sam otišao na internet i otkrio da se 85 procenata svih karcinoma pankreasa dijagnostikuje kasno, [u trenutku] kada neko ima manje od 2 procenta šanse da preživi.

Zaista ne postoji način da se otkriju ovi karcinomi. Tako naoružan ovim znanjem, krenuo sam da promenim način na koji dijagnostikujemo rak. Upravo sam to smislio na času biologije u 8. razredu dok sam čitao naučni članak. - Jack Andraka, 15 godina star kada je izumeo test.

Pročitaj više ovde
1727127709798.png

Dva testa koji su se koristili su zasnovana na krvi. Razlika je u tome što novi test detektuje biomarker koji se zove mezotelin. To je kao opšta „lampica motora“ za bilo koji rak. Rak pankreasa, jajnika i pluća su veliki, ali takođe radi i za rak grlića materice i dojke. Ovom metodom može se otkriti i mnoštvo drugih karcinoma.

Trenutni test koristi drugačiji metod. Skupo je, glomazno, zahteva specijalizovanu opremu i netačno.

Jedna od kul stvari u vezi sa mojim testom je koliko je jeftin za pokretanje. Košta samo tri centa i traje pet minuta. Dakle, 168 puta je brži, preko 26.000 puta jeftiniji i preko 400 puta osetljiviji od konvencionalnog metoda detekcije. -- Jack Andraka
Kako sad to? Zar farmakomafija nema proceduru da takve poput njega eliminiše jer im stoji na putu ka dominaciji svetom, istrebljivanju populacije i otimanju para za dijagnoze i terapije? Kako to da njegov metod nisu "sakrili" kao auto na vodu, lek za rak, Teslin zrak smrti, itd?

Back