Kako je tekao proces mumifikacije kod Starih Egipćana

Lada

Legenda
Moderator
Poruka
51.421
proces-mumifikacije-kod-starih-egipcana-sp.jpg


Ukoliko se još uvek pitate kako se vršila mumifikacija koju su izvodili Stari Egipćani, donosimo vam sve ono što želite da pročitate.

Mumifikacija je jedan od najpoznatijih načina sahranjivanja i bila je rasprostranjena najviše u Starom Egiptu, mada je zabeleženo da su još neki narodi na ovaj način vršili prezervaciju tela nakon smrti. Egipatski pogrebnici primenjivali su različite metode mumifikacije u različitim razdobljima, a mi ćemo ovde pomenuti klasični metod koji je primenjen kod Tutankamona.
Telo pokojnika se ubrzo nakon smrti odnosi kod pogrebnika, gde se skida i postavlja na sto, a zatim pere u sonom rastvoru koji služi i kao sapun i kao konzervans. Nakon toga sledi vađenje organa koji se stavljaju u posebne posude i sahranjuju se kasnije sa pokojnikom. Posebno je interesantan način na koji se vadi mozak koji se odstranjivao isključivo kroz nosnu duplju šiljatim predmetima i žicama. Telo se nakon toga smeštalo u natrijum karbonat gde je provodilo 40 dana dok se potpuno ne osuši, a zatim je tako dehidrirano oprano i mazano balzamima koji su sprečavali raspadanje.
Poslednji korak prezervacije tela bio je umotavanje u platno što je bio prilično komplikovan proces. Pogrebnik je koristio razne jastučiće, zavoje, veliko platno i slično kako bi pokojniku povratio pređašnji oblik, budući da je telo potpuno isušeno. Tako umotanoj mumiji se konačno stavlja maska sa ljudskim likom i spušta se u sarkofag. Zanimljivo je pomenuti da je srce pokojnika uvek ostajalo u telu jer se verovalo da on nakon smrti svoje srce stavlja na vagu pred božanskim sudom koji odlučuje da li je pravedan i dostojan večnog života. Kao protivteg srcu na vagi se nalazi Maat, egipatska boginja pravde, istine i kosmičkog reda koja je u ovom slučaju predstavljena kao pero. Ukoliko pero prevagne, pokojnik ne dobija prolaz u zagrobni život.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.