Quantcast

Kako je tekao proces mumifikacije kod Starih Egipćana

Lada

Elita
Moderator
Poruka
22.850


Ukoliko se još uvek pitate kako se vršila mumifikacija koju su izvodili Stari Egipćani, donosimo vam sve ono što želite da pročitate.

Mumifikacija je jedan od najpoznatijih načina sahranjivanja i bila je rasprostranjena najviše u Starom Egiptu, mada je zabeleženo da su još neki narodi na ovaj način vršili prezervaciju tela nakon smrti. Egipatski pogrebnici primenjivali su različite metode mumifikacije u različitim razdobljima, a mi ćemo ovde pomenuti klasični metod koji je primenjen kod Tutankamona.
Telo pokojnika se ubrzo nakon smrti odnosi kod pogrebnika, gde se skida i postavlja na sto, a zatim pere u sonom rastvoru koji služi i kao sapun i kao konzervans. Nakon toga sledi vađenje organa koji se stavljaju u posebne posude i sahranjuju se kasnije sa pokojnikom. Posebno je interesantan način na koji se vadi mozak koji se odstranjivao isključivo kroz nosnu duplju šiljatim predmetima i žicama. Telo se nakon toga smeštalo u natrijum karbonat gde je provodilo 40 dana dok se potpuno ne osuši, a zatim je tako dehidrirano oprano i mazano balzamima koji su sprečavali raspadanje.
Poslednji korak prezervacije tela bio je umotavanje u platno što je bio prilično komplikovan proces. Pogrebnik je koristio razne jastučiće, zavoje, veliko platno i slično kako bi pokojniku povratio pređašnji oblik, budući da je telo potpuno isušeno. Tako umotanoj mumiji se konačno stavlja maska sa ljudskim likom i spušta se u sarkofag. Zanimljivo je pomenuti da je srce pokojnika uvek ostajalo u telu jer se verovalo da on nakon smrti svoje srce stavlja na vagu pred božanskim sudom koji odlučuje da li je pravedan i dostojan večnog života. Kao protivteg srcu na vagi se nalazi Maat, egipatska boginja pravde, istine i kosmičkog reda koja je u ovom slučaju predstavljena kao pero. Ukoliko pero prevagne, pokojnik ne dobija prolaz u zagrobni život.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.