Moj motiv za ovom temom je dvojak:
Kao zvaničan datum nastanka psihologije kao samostalne naučne discipline uzima se dan osnivanja prve psihološke laboratorije na Univerzitetu u Lajpcigu ne baš tako davne 1879. godine. Osnivač laboratorije bio je Vilhelm Vunt, začetnik jednog od prvih psiholoških pravaca – strukturalizma.
https://www.psihoverzum.com/kako-je-sve-pocelo/
Nakon nastanka strukturalizma, ubrzo je došlo do pojave novih pravaca, oslanjajući se na postojeće ili u potpunoj suprotnosti sa njima. Raznolikost pristupa, osnovnih pretpostavki, metoda i modela proučavanja ostala je očuvana do današnjih dana.
Strukturalizam i funkcionalizam su suprotstavljene, ali ključne škole mišljenja u psihologiji: Strukturalizam (Wundt, Titchener) želeo je razbiti svest na temeljne elemente (strukturu) pomoću introspekcije, dok se Funkcionalizam (James, Dewey) fokusirao na funkciju uma, kako on pomaže adaptaciji na okolinu (procesi, ne elementi). Ukratko, strukturalisti su pitali "Šta je um?", a funkcionalisti "Kako um radi/služi svrsi?".
Strukturalizam
- ovo su osnove i sam nastanak psihologije, trebalo bi da naucimo
- mislim da je psihologija odlutala od svog zacetka, tj, da je struktuisanje skrajnuto zarad funkcionalnosti, da se vise ne bavimo strukturom, vec funkcijom, dakle NEMAM strukturu, IMAM funkciju; zadovoljili smo se samo funcionisanjem, a zanemarili strukturu od koje je sve pocelo, pa citiram dalje sa linkova...
Kao zvaničan datum nastanka psihologije kao samostalne naučne discipline uzima se dan osnivanja prve psihološke laboratorije na Univerzitetu u Lajpcigu ne baš tako davne 1879. godine. Osnivač laboratorije bio je Vilhelm Vunt, začetnik jednog od prvih psiholoških pravaca – strukturalizma.
https://www.psihoverzum.com/kako-je-sve-pocelo/
Nakon nastanka strukturalizma, ubrzo je došlo do pojave novih pravaca, oslanjajući se na postojeće ili u potpunoj suprotnosti sa njima. Raznolikost pristupa, osnovnih pretpostavki, metoda i modela proučavanja ostala je očuvana do današnjih dana.
Funkcionalizam ~ svest o svesti
potom imate lepo objasnjeno na linku, i ostali pravci su se pojavljivali i razvijali, ali je ovo postavka, znaci, kako je sve zapocelo, sto bi trebalo sve da nas zanima, ako smo na ovom forumu, a teme koje sam pretrazio 10-ak godine stare, nisam mogao da odaberem neku bas dobru...
ima na netu dosta da se nadje na ovu temu, npr.:
ima na netu dosta da se nadje na ovu temu, npr.:
da vidimo i AI sta ima da kaze, za ovaj uvodni post?СТРУКТУРАЛИЗАМ И ФУНКЦИОНАЛИЗАМ. Структурализам. Психологија се као посебна наука издвојила 1879. године када је Вилхем Вунт основао првуRead more
Strukturalizam i funkcionalizam su suprotstavljene, ali ključne škole mišljenja u psihologiji: Strukturalizam (Wundt, Titchener) želeo je razbiti svest na temeljne elemente (strukturu) pomoću introspekcije, dok se Funkcionalizam (James, Dewey) fokusirao na funkciju uma, kako on pomaže adaptaciji na okolinu (procesi, ne elementi). Ukratko, strukturalisti su pitali "Šta je um?", a funkcionalisti "Kako um radi/služi svrsi?".
Strukturalizam
- Fokus: Proučavanje elementarnih jedinica svesti (senzacije, slike, osećaji).
- Metoda: Introspekcija (samoposmatranje).
- Cilj: Razumeti "građu" uma.
- Ključne ličnosti: Wilhelm Wundt, Edward Titchener.
- Fokus: Proučavanje funkcija uma i ponašanja, kako pomažu pojedincu da se prilagodi okolini.
- Metoda: Raznovrsne, uključujući posmatranje, testiranje (uključujući životinje).
- Cilj: Razumeti svrhu mentalnih procesa (mišljenje, učenje, pamćenje).
- Ključne ličnosti: William James, John Dewey, James Rowland Angell.
- Strukturalizam je analitički (razlaže na delove), dok je funkcionalizam holistički i pragmatičan (gleda na procese i svrhu). Strukturalisti su bili poput nekoga ko rastavlja radio da vidi delove, dok su funkcionalisti hteli da znaju kako radio svira i služi svrsi.

) upravo o ovome što si napisao.