Kako je preživeo kapitalizam

HEFESTOS 1

Buduća legenda
Poruka
28.860
»Samo jedna, jedina, ideja je dobra – moja …«
Неколико је начина да човек са идејом стекне подршку и да га други следе; први- да му је идеја зрела и остварива, и да он уме да је објасни.
Други- да има силу или помоћ уза се...
Трећи је. чини ми се твој- да људима буде јасно оно што ни теби самом баш и није; без увреде...
Не љути се на мене што ти ово рекох; нема ту зле намере.
Проблем са твојом начином је што је он потпуно стерилан и осим пуке интелектуалне забаве никаквог резултата не даје, осим неколико збуњених "следбеника", који мисле да је оно што им је нејасно- нејасно зато што је веома мудро.
Ко води, мора да зна; ко следи- следи, јер не зна...

bezimeni1

Primećen član
Poruka
592
Kapitalizam je nehuman sistem jer je i ono sto cini golu egzistenciju podlozno zakonu trzista i sam zivot nije garantovan. Ono sto potpuno nedostaje trzistu a dosta je bitna stvar to je sigurnost, epes slobode ako nemas malo sigurnosti.

Nije ni posten jer kad neko svojevoljno pozeli da zavrsi sa zivotom da ne bi bio deo trzista ili da mu ne bi bio ugrozen zivot, satanizuju ga i govore kako je to pogresno, kako je bolestan ili su ga spopali demoni, valjda jer je nekima potrebna raja koja bi bogatijima stvarala profit, ili kako je neko smeo da se drzne da svojim postupkom ukaze na nesavrsenosti te svete krave. Cesto su bas vernici pobornici kapitalizma. Apsurdno je to sprecavati ako je vec mnogim ljudima u takvom sistemu ugrozen zivot, ljudi moraju da imaju alternativu da izadju iz bede.

Zasto bi neko morao da trpi bahatog gazdu ili ako ode od njega da naidje na drugog, treceg, cetvrtog istog gazdu?

Ako se postavi kao osnovno nacelo da je zivot svetinja onda kapitalizam jeste nehuman sve dok se trziste tice i osnovnog zivota, a ako zivot nije svetinja onda mora da postoji mogucnost za eutanaziju siromasnih ako neko od njih to zeli a ne da to bude tabu. Nemam stav kako bi trebalo da bude od te dve opcije ali odlicno vidim nesklad.

I siguran sam da ce da izumre populacija za jedno pola milenijuma jer, u kapitalizmu koji je pomesan sa individualizmom u kojem se potencira sut deteta iz kuce posle 18 godina, ko je lud vise da pravi vise od jednog ili dvoje deteta ako nema nikakvu sigurnost u egzistenciji. I treba, jer su ljudi verovali u neke preterano izreklamirane bajke i ugusili se u sopstvenoj apsurdnosti.

Pa na osnovu čega tvrdiš da je neko vredan 1000 evra ako mu se najviše nudi 300.

Zašto ne bi konkurent tad rekao: "Imam ideju ponudiću 301."
Male su sanse da ce neki drugi gazda da radnika vuce za rukav da mu ponudi vise. Mene niko drugi jos nije pozvao da mi ponudi vecu platu za isti posao, dok su prilicno zadovoljni na sadasnjem mestu mojim radom gde radim, i spadam u vrednije radnike, niko to nije prepoznao sa strane i odvukao me. Radnici inace gazdama proizvode vecu vrednost nego sto dobijaju inace ih ne bi ni zaposljavali.

Poslednja izmena:

KPCTAHK

Poznat
Poruka
7.058
Ja sam #1 ekonomistkinja svih vremena
I? Da li si pročitala, makar, Platona i Aristotela da bi znala bilo šta o uređenju države? Za Hegela, on je bio komunista, te ne pitam, jer je vidljivo da za njega nisi ni čula, a ako već jesi onda mi odgovori na pitanje - Zašto je Hegel tvrdio da je komunizmu najveći neprijatelj socijalizam? Znaš li razliku između komunizma i socijalizma?

Tvin Konza

Elita
Banovan
Poruka
18.999
I? Da li si pročitala makar Platona i Aristotela da bi znala bilo šta o uređenju države? Za Hegela, on je bio komunista, te ne pitam, jer je vidljivo da za njega nisi ni čula, a ako već jesi onda mi odgovori na pitanje - Zašto je Hegel tvrdio da je komunizmu najveći neprijatelj socijalizam? Znaš li razliku između komunizma i socijalizma?
Nema razlike, to je isti pojam.

Samo se na nekim jezicima kaže Komuna (društvo) a na nekim Socjiala (opet društvo)

bezimeni1

Primećen član
Poruka
592
Pa već nije garantovan. To je bilo stanje stvari oduvek.

Recimo ti si dijabetičar od 15 godina i treba ti špric insulina.

To sve mora prvo da se izumi, proizvede, ne nalazi se besplatno u šumi
Lebac je izumljen pre 7~8 hiljada godina, plodovi i meso odvajkada. I te kako moze da se to obezbedi da su sistem i zaposljavanje bolje uredjeni, ali bitnija je gu*ica nekog bogatasa kojem treba jos dodavati nego neciji zivot.

bezimeni1

Primećen član
Poruka
592
Zamisli ti se baviš izradom hleba i ceo dan ti puca kičma dok vekne stavljaš u peć.

Kad na kraju dana ti upadnu ljudi i odnesu sve. Njihov izgovor je: "Drugi ljudi imaju osnovno ljudsko pravo na hleb."

Zar to nije u stvari čista krađa tvog rada
Taj koji krade njegov rad to je njegov gazda, kako on to sme?

Jednostavno se sve moze obezbediti pristupacnijim i dostojanstvenijim zaposlenjem, a posto porez postoji cak i u kapitalizmu koji svi placaju, moze se obezbedi i iz osiguranja za slucaj nezaposlenosti, bolesti ili nesposobnosti. Zasto onda postoji porez i drzavna policija u kapitalizmu?

Moze i svima da se obezbedi zemljiste da mogu sami da imaju lebac. Svako privatno zemljiste je ionako nastalo iz opsteg, a prvi vlasnik nije platio svima za to sto je postao vlasnik vec je stekao svojinu samim koriscenjem zemljista i to se potom nasledjivalo.

bezimeni1

Primećen član
Poruka
592
Ne, ti koji su mu u mom primeru ukrali hleb, imali su natpis "DRŽAVA" na kabanicama.

Izgovor im je bio da žele da podele hleb gladnima. Ali zar ne vidiš da to ostavlja tog opustošenog pekara u nefer položaju
A ne smeta mu to sto koristi puteve, sto njegovu imovinu stiti policija? A sto sve i ti gladni finansiraju. Zasto se iz poreza finansira zastita imovine bogatih ako vec ne treba da se finansira lebac gladnima?

bezimeni1

Primećen član
Poruka
592
Imaš neke ideologe koji misle da 100% države treba ukinuti.

Ali moj profesor libertarijanizma Peter Schiff kaže: "To nije dobra ideja, jer taj vakuum može popuniti neka socijalistička budala. Zato je bolje što više oslabiti državu, a ne ukidati."
Ja se slazem da treba da postoji drzava. Ali beneficije njenog finansiranja treba da imaju svi a ne samo odabrani. Treba da se finansira i policija, i infrastruktura, i lebac za gladne, ili sve to ili nista. Bilo bi vrlo nezgodno za kapitaliste kad bi se ukinula policija isto kao sto bi bilo nezgodno i kada bi se ukinuli podsticaji za zaposlenje ili socijalna politika.

Tvin Konza

Elita
Banovan
Poruka
18.999
Ja se slazem da treba da postoji drzava. Ali beneficije njenog finansiranja treba da imaju svi a ne samo odabrani. Treba da se finansira i policija, i infrastruktura, i lebac za gladne, ili sve to ili nista. Bilo bi vrlo nezgodno za kapitaliste kad bi se ukinula policija isto kao sto bi bilo nezgodno i kada bi se ukinuli podsticaji za zaposlenje ili socijalna politika.
Tvoje osnovno nerazumevanje je što Sredstva države za sva ta davanja, uopšte ne padaju s neba kako zamišljaš.

Nego, stvarni ljudi (na primer TI) krvavo zarade neke resurse, i odatle se finansira država.

Pa kad je već tako, zašto onda ne prepustiti odluku o plasiranju tih resursa, tim samim stvaraocima (a ne dati državi da raspolaže)

bezimeni1

Primećen član
Poruka
592
Tvoje osnovno nerazumevanje je što Sredstva države za sva ta davanja, uopšte ne padaju s neba kako zamišljaš.

Nego, stvarni ljudi (na primer TI) krvavo zarade neke resurse, i odatle se finansira država.

Pa kad je već tako, zašto onda ne prepustiti odluku o plasiranju tih resursa, tim samim stvaraocima (a ne dati državi da raspolaže)
Sredstva dolaze od poreza. Ti koji pune budzet su svi, znaci svi bi i trebalo da imaju neku korist od toga sto su uplacivali porez. U kapitalizmu uglavnom imaju bogati jer se dobro finansira policija. Drzavu finansira i obespravljeni radnik. Prdnes i moras da platis porez.

Ali koju korist radnik ima od toga sto njegov visak ide gazdi koji moze to da zadrzi za sebe ili da sa tim da radi sta hoce, umesto drzavi iz cega bi se finansirala infrastruktura, zdravstvena zastita, njegova sigurnost u slucaju nezaposlenosti i slicno?

Reci slobodno kao covek da sirotinja treba da odumre a da treba da se bogatima udeli jos pola od toga sto imaju samo jer su kul ljudi, i da treba sve da odradi prirodna selekcija.

Tvin Konza

Elita
Banovan
Poruka
18.999
Sredstva dolaze od poreza. Ti koji pune budzet su svi, znaci svi bi i trebalo da imaju neku korist od toga sto su uplacivali porez. U kapitalizmu uglavnom imaju bogati jer se dobro finansira policija. Drzavu finansira i obespravljeni radnik. Prdnes i moras da platis porez.

Ali koju korist radnik ima od toga sto njegov visak ide gazdi koji moze to da zadrzi za sebe ili da sa tim da radi sta hoce, umesto drzavi iz cega bi se finansirala infrastruktura, zdravstvena zastita, njegova sigurnost u slucaju nezaposlenosti i slicno?

Reci slobodno kao covek da sirotinja treba da odumre a da treba da se bogatima udeli jos pola od toga sto imaju samo jer su kul ljudi, i da treba sve da odradi prirodna selekcija.
Čekaj ali pre tog plaćanja poreza su sredstva već bila u rukama građana.

Čemu onda služi redistribucija, zašto ne ostati na početnom koraku (ukinuti porez).

Ta tvoja zamisao da poslodavac "krade" u samom procesu rada, jednostavno nije tačna.

Naprotiv, često firme izgube pare (ne uspeju da prodaju svoj produkt klijentima), a to se ipak ne lomi na radnicima putem plate s negativnim predznakom