Kako je podmornica implodirala

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.103

VIDEO) 3D ANIMACIJA IMPLOZIJE Snimak koji detaljno pokazuje kako je UNIŠTENA PODMORNICA Titan sa svojih petoro putnika​

Snimak koji detaljno pokazuje kako je implodirala podmornica “Titan” i kako je poginulo njenih petoro putnika postao je viralan na društvenim mrežama.
3D animacija implozije Titana

3D animacija implozije Titana

Kako navodi "Dejli mejl", animaciju je za 11 dana pogledalo čak pet miliona ljudi.Kanal na “Jutjubu” “AiTeli” pokazao je kako se i zašto podmornica "Titan" - čiji su putnici stradali prošlog meseca dok su bili u ekspediciji do olupine “Titanika” – uništila usled ogromnog podvodnog pritis
Podmornica Titan
Podmornica je izgubila kontakt sa matičnim brodom “Polarni princ” 18. juna tokom spuštanja do “Titanika”, na 3.800 metara ispod površine. Nekoliko dana kasnije pronađeni su njeni ostaci. Rečeno je da se dogodila "katastrofalna implozija".
Poginuli su britanski istraživač i milijarder Hamiš Harding (58), izvršni direktor "OšenGejta" Stokton Raš, 73-godišnji francuski istraživač Pol Anri Nargelet i pakistanski biznismen Šahzada Davud, poverenik Instituta SETI i njegov 19-godišnji sin Sulejman.

"Eksperimentalni dizajn podmornice Titan"​

Nova animacija, koja koristi softver otvorenog koda “blender”, pokazuje kako je “eksperimentalni dizajn” podmornice bio drugačiji u odnosu na postojeću tehnologiju koja koristi čelik, titanijum i aluminijum. “Dejli mejl” piše da je “Jutjub” kanalu trebalo 12 sati da ubaci podatke o kompaniji “OšenGejt” (OGE), čiji je “Titan”, u softver za 3D modeliranje kako bi napravio dinamičnu animaciju za gledaoce.

Na kraju je, tvrde stručnjaci, problem bila “Titanova” konstrukcija od ugljeničnih vlakana jer ovaj materijal može da “iznenada pukne i slomi se”. Animatori su čak napravili kako bi izgledala unutrašnjost podmornice.
- Ovo je verovatno jedna od osnovnih podmornica za duboko ronjenje koju ćete ikada videti – rekli su.

Kontakt izgubljen nedugo nakon porinuća​

“Titan” je 18. juna oko 8.00 ujutro porinut u Atlantski okean iznad olupine “Titanika”. Petoro putnika je počelo da se spušta dok je Raš upravljao plovilom. U 9.45 je izgubljen kontakt sa “Polarnim princom”.
Kompaniji je trebalo osam sati da prijavi nestalu podmornicu Američkoj obalskoj straži nakog gubitka kontakta.

Potraga za Titanom
Prijava je pokrenula veliku međunarodnu akciju spasavanja petorice putnika. Brodovi iz svih krajeva sveta krenuli su da pomognu u potrazi dok je preostali kiseonik u podmornici isticao, kako se smatralo. Detektovani su i zvukovi lupanja ali je kasnije rečeno da verovatno nisu došli od podmornice već da je ona implodirala tokom spuštanja.

Otkriveno je i da je monitoring sistem američke mornarice pokupio mogući zvuk implozije tokom zaronjavanja, ali se potraga svejedno nastavila.
Nekoliko dana kasnije, 22. juna, pronađeni su ostaci implodirane podmornice blizu olupine “Titanika”. Mornarica je pokrenula istragu krajem juna, dan nakon što se ispostavilo da su tokom misije pronađeni ljudski ostaci a delovi podmornice preneti na obalu, kad je javnost dobila prvu priliku da ih vidi.
Stradali putnici Titana
FOTO: AP PHOTO / TANJUG/AP
Stradali putnici Titana

Posinak stradalog milijardera izazvao bes javnosti​

U međuvremenu je Brajan Zas, posinak jednog od stradalih putnika Hamiša Hardinga,izazvao bes na društvenim mrežama nakon što je rekao da je spreman da dobije nasledstvo, ali da još uvek ne može da dobije datum.

Nakon što je deaktivirao neke od svojih profila na društvenim mrežama, Zas se sada vratio, izjavljujući: "Sa milionima na pretek, još uvek ne mogu da je**m".
Nije potvrdio da li je još dobio puno nasledstvo ili koliko će novca dobit - verovatno ga deli sa sestrom, polubraćom i majkom. Može proći i do dve godine da se isplate nasledstva izvrše u SAD.
Zas je ranije kritikovan što je bio na koncertu dok se njegov očuh smatrao nestalim u Atlantiku.
 
Poslednja izmena:

Back
Top