Kako je ovo mogutje u RS?

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
33.695

SPOR OKO BOLOVANJA RADNICA Ljekar dao otkaz "zbog pritisaka" poslodavca, evo šta je on odgovorio​


Marinko Umičević odgovorio je na optužbu ljekara banjalučkog Doma zdravlja i komentarisao njegov otkaz​

Doktor porodične medicine Rade Dujaković dao je otkaz u jednom banjalučkom Domu zdravlja, nakon što je na njega i njegove kolege, kako kaže, vršen pritisak poslodavca jer je produžio bolovanje radnici oboljeloj od karcinoma. A zbog lošeg stanja pozicija doktora medicine, ovi ljekari obraćali s se svim nadležnim institucijama, ali ih niko nije podržao.

- Sa teškim oboljenjem, po život opasnim, nakon niza operacija, na red je došlo zračenje koje zahtijeva mirovanje, ali i dugotrajne procedure. Zbog ovakvog stanja radnica tvornice obuće "Bema" nije bila u stanju da radi. Potrebno joj je bilo bolovanje. Međutim to se poslodavcu nije svidjelo", rekao je za BN doktor porodične medicine Rade Dujaković i dodao:


„Ja sam do sad napisao u ovih šest mjeseci, pet – šest izjava, u kojima sam decidno objasnio konkretno situaciju moje pacijentice, a njegove radnice, čije je on ljekarske podatke i ličnu tajnu iznio, javno objelodanjujući njeno ime i njenu dijagnozu. Žena je mlada, oboljela od karcinoma, operisana, zračena, sada je na hemoterapiji, on to sve prenebregava ili kaže znam ja da je ona bolesna, ali moje je da obezbijedim proizvodnju“.

Pored teškog stanja radnice, Umičević je, kako objašnjava Dujaković, zahtijevao da doktor obešteti njegovo preduzeće.

"Zbog terapija nije stigla na vrijeme da dostavi neophodnu dokumentaciju komisiji, što je poslodavac iskoristio da vrši protisak na ljekare, jer joj je produženo bolovanje. Bila je to kap koja je prelila čašu", kazao je Dujaković, koji je poslije toga dao otkaz.

„Nije prihvatio odluku komisije, nego je naravno išao formalno pravno, aha doktor je potpisao doznaku, ja ću doktora za gušu. I tako je devet mojih kolega se našlo na tapetu. Način na koji se okomio na nas i na kraju krajeva uprkos svim argumentima, ta tenzija ne popušta. Jednostavno evo to traje već šest mjeseci. Kod mene je to bila kap koja je prelila čašu žuči u mom konkretnom slučaju, ja sam prošle sedmice dao otkaz u domu zdravlja“, ističe Dujaković.

Poslodavac Marinko Umičević preko advokata se obratio ljekarima, kazavši da određeni ljekari zloupotrebljavaju svoj posao i ne rade ga kako struka nalaže.

Dujaković istiće da bolovanje propisuje komisija, a na doznakama se potpisuje doktor porodične medicine.

„Mi čak i ne možemo otvarati bolovanje bez specijalističkih nalaza, znači sve što dotična radnica u konkretnom slučaju ima, to je sve urađeno po nahođenju specijalista i subspecijalista, onkologa, radiologa, Centra za dojku Kliničkog centra i na posletku komisije. Komisija je produžila radnici bolovanje na način kako je to uradila, a nažalost na doznaci je potpis ljekara“, kaže ovaj ljekar.

"Nisam vršio pritisak na doktora"

Marinko Umičević odgovorio je na optužbu ljekara banjalučkog Doma zdravlja i komentarisao njegov otkaz.

"To je njegova privatna stvar, a koliko znam, već je počeo da radi privatno", komentarisao je tehički direktor Fabrike obuće „Bema“ Marinka Umičevića javni nastup doktora porodične medicine Rada Dujakovića.

"Ako je rađeno po zakonu, što me ne tuži. Pustite vi tu priču. Neka svako radi svoj posao po zakonu i sve će biti u redu. Nisam ja vršio pritisak ni na koga, samo štitim interese „Beme“, kazao je Umičević za Srpskainfo.

On tvrdi da ima pismeno da je „Bema“ oštećena pogrešnim propisivanjem bolovanja.

"Zato tražim od doktora i Doma zdravlja 15.000 KM kao nadoknadu štete", dodao je Umičević.

Link
 
Poslednja izmena:

Back
Top