Kako je otkupljena Renoarova "Kupačica"?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.705
Pjer Ogist Renoar ( 1841 — 1919) bio je francuski slikar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka.
Kao slavljenik lepote i posebno ženske senzualnosti, rečeno je da je „Renoar poslednji predstavnik tradicije koja ide direktno od Rubensa do Vatoa“.

Kupačica (franc. Nu).
U Beograd je stigla pre 85 godina.

Ogist-Renoar-Kupachitsa-kraj-19.-veka-pochetak-20.-veka.jpg

Umetnik - Pjer Ogist Renoar
Godina: 1910.
Tehnika:ulje na platnu
Dimenzije:129.5 × 172.7 cm
Lokacija:Narodni muzej, Beograd

Jula 1935. godine kada se najstariji državni muzej, Narodni muzej, spojen sa Muzejom savremene umetnosti, priprema za novo poglavlje, za svečano otvaranje u novododeljenoj zgradi Novog dvora pod imenom Muzej kneza Pavla, među prvim otkupljenim slikama bila je Kupačica, ulje Ogista Renoara. Sliku je u Parizu 1935. godine kupio Milan Kašanin, savremeni direktor Narodnog muzeja

Da bi se ova nabavka velike tržišne vrednosti ostvarila, pored namenskih sredstava za otkupe kojima su muzeji raspolagali a koja nikad nisu bila prevelika iako je u tom trenutku novoosnovani muzej raspolagao sredstvima oba matična muzeja, novac se prikupljao i dobrovoljnim prilozima.

Pored toga, Milan Kašanin je vanredno morao da zatraži od nadležnog ministarstva, još trećinu potrebne sume. Započeti ovako ambiciozno popunjavanje kolekcija novog muzeja bio je ne samo interes uprave Muzeja kneza Pavla, već i države koja je odobrila dodatni kredit i slika je kao paradigma buduće stalne postavke stigla u Beograd, spremna za svečano otvaranje.

Pod budnim pokroviteljstvom Kneza Pavla, ova kupovina je obavljena preko Uprave Dvora. Da bi se bolje razumeo ovaj veliki početni korak, dovoljno je uporediti troškove adaptacije zgrade Novog dvora za potrebe Muzeja, za koje je Država izdvojila 600.000 dinara, gde cena Kupačice predstavlja skoro četvrtinu ove sume – da bi se stekao utisak kakvu je podršku države uživao Muzej kneza Pavla. Ta vrsta podrške koja se prepoznaje iz vremena Muzeja savremene umetnosti, sada se samo intenzivirala.

Puna cena slike bila je 45.800 francuskih franaka (100 franaka vredelo je 290 dinara).
Kupačica je najznačajnije delo Ogista Renoara, od čak 76 njegovih radova, zbog specifičnih obrisa dve figure u pozadini i predela okupanih svetlom.

Njena vrednost procenjena je na milion i po dolara.

Slika je 1996. godine ukradena i ostecena .Nakon sto je pronadjena, vracena je Narodnom muzeju gde je tokom godinu dana restaurirana.
Slika i cela umetnicka kolekcija premeštena je u muzejsko skladište kako bi se zaštitila kolekcija dok se ne instalira bolji sistem zaštite.

(narodni muzej)
 
Poslednja izmena:

Back
Top