Kako je moguce da postoji Bog kada nema slobodne volje ?

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tako mi doslo u mozgu :)

Produkt hemijske reakcije u mozgu ili produkt tvog razmišljanja?Da je sve to tačno da smo proudkt gena i okruženja ti bi bio onda vernik jer si okružen većinom vernika a i preci su ti bili vernici(ako ne bliži onda dalji).Dakle jednostavno tvoja konstatacija iz koje se izveo pitanje jednostavno nije tačna.Ti si sam izabrao da budeš to što jesi uprokos predispozicijama koju ti daju genetika i socijalno okruženje.Tvoja misao je slobodna.

Ja nemam ljubav prema TE, opet gresis. Ko god otvorenog uma pogleda dokaze iz biologije, genetike, geologije i tako dalje ne moze da ne prihvati tu cinjenicu. :)
Vernici veruju bez dokaza.

- - - - - - - - - -

Kako bez dokaza?

Da ovo ovde nisi vidio pa da kazem da neznas.
Ali zasto znas i opet L?

http://forum.krstarica.com/showthread.php/734403-AREHEOLOGIJA-potvrdjuje-Sveto-Pismo-Bibliju

Sta te to tera da L kada kazes da nemas svoju volju?

Eto, posto nemas svoju volju, onda poslusaj mene, nemoj vise da ne verujes.

Veruj od danas.

Po tvojoj izjavi ovde na temi koju su postavio, trebao bi sada da me poslusas jer nemas svoju volju.

Kako je moja misao slobodna ? Sta misao moze da bude sem produkt hemijskih reakcija u mozgu kojih ja nisam svestan ?

Lepo možeš da misliš šta ti je volja i u mislima ne može niko pa ni sam Bog da te ograniči.Misao je produkt umnog delovanja,razmišljanja ne hemije.Um generiše misli.Kako ih nisi svestan kad pričaš o njima?Da si nesvestan ne bi ni znao da postoje.

Nisi razumeo ono sta sam napisao, odgovori mi na pitanje ako mislis da si u pravu, sta je misao ako nije produkt hemijskih reakcija u mozgu kojih ti nisi svestan ?

Arheologija ne moze da potvrdi cuda i bogove, samo prirodne dogadjaje.

- - - - - - - - - -

Lepo možeš da misliš šta ti je volja i u mislima ne može niko pa ni sam Bog da te ograniči.Misao je produkt umnog delovanja,razmišljanja ne hemije.Um generiše misli.Kako ih nisi svestan kad pričaš o njima?Da si nesvestan ne bi ni znao da postoje.

Da mozes da kontrolises sta mislis morao bi da pomislis na nesto pre nego sto pomislis na to, znaci ti sam nemas kontrolu nad tim ( pogotovo kada pomislis na ogranicenja koja ti geni i ostali faktori postavljaju ).

Nisi razumeo ono sta sam napisao, odgovori mi na pitanje ako mislis da si u pravu, sta je misao ako nije produkt hemijskih reakcija u mozgu kojih ti nisi svestan ?

Arheologija ne moze da potvrdi cuda i bogove, samo prirodne dogadjaje.

Pa rekao sam ti lepo produkt umnog delovanja.To umno delovanje izaziva hemijske reakcije,manifestuje se kroz mozak.I svestan si hemijskih reakcija jer pričaš o njima.One su deo tvoje svesti.

Misao je zavrsni produkt tih hemiojskih reakcija, ne mozes da budes svestan njih. Milijarde neurona saradjuju u tom procesu, kako si svestan toga ? Sta je uopste umno delovanje ?

Pa ako je tako, onda ti ovde nikako ne bi mogao ni da pises.

Poceo bi da pises, i vodjen hemijskim reakcijama otisao bi prema wc pa onda bi skrenuo u kuhinju, pa iz kuhinje u spavacu a onda bi odjedared izasao napolje i sve tako.

Ali recimo da si seo da pises, reakcija misica vec daje alarm da sednes, i pocnes da pises.

Pocnes da pises:

Slobodna volj....................zaspa...

Onda se probudis, pocnes opet da pises pod dejstvom hemijskih reakcija, hemijska rekacija deluje............ nisam napojio krave.................. ali mi nemamo volju........... treba da kupim hleba...........mi smo vodjeni uticajem........... da li su deca dosla iz skole, moram da vidim.........Nasa misao je........gladan sam....

Ti nemas volju, nemas nikakvu kontrolu i uticaj na misli i volju, vodjen si samo hemisjkim reakcijama po tebi...

Poslednja izmena:
Svi smo mi produkt nasih gena, odrastanja i okruzenja, svaka nasa misao je produkt desavanja u mozgu kojih mi nismo svesni , kako je onda moguce da nam neko sudi posle smrti ?
dobro zapažanje.

svojim delima i nedelima sudimo sami sebi. to je stoga jer naše delanje zavisi od našeg uma.
ako naše misli i naše delo istinski dobro biće dobre i krajnje posledice. u protivnnom ima se smeće u tintari i u svetu.

Misao je zavrsni produkt tih hemiojskih reakcija, ne mozes da budes svestan njih. Milijarde neurona saradjuju u tom procesu, kako si svestan toga ? Sta je uopste umno delovanje ?

Kako možeš da pišeš o milijarda neurona kojih nisi svestan?Da ih nisi svestan ne bi ni znao za njih.Nije misao završni propukt već misao izaziva reakcije u mozgu i kroz te reakcije se manifestuje.Umno delovanje kako i sama reč kaže delovanje uma,razmišljanje,promišljanje,generisanje misli etc.

Poceo bi da pises, i vodjen hemijskim reakcijama otisao bi prema wc pa onda bi skrenuo u kuhinju, pa iz kuhinje u spavacu a onda bi odjedared izasao napolje i sve tako.

Ali recimo da si seo da pises, reakcija misica vec daje alarm da sednes, i pocnes da pises.

Pocnes da pises:

Onda se probudis, pocnes opet da pises pod dejstvom hemijskih reakcija, hemijska rekacija deluje............ nisam napojio krave.................. ali mi nemamo volju........... treba da kupim hleba...........mi smo vodjeni uticajem........... da li su deca dosla iz skole, moram da vidim.........Nasa misao je........gladan sam....

Ti nemas volju, nemas nikakvu kontrolu i uticaj na misli i volju, vodjen si samo hemisjkim reakcijama po tebi...

Objasni mi kako utices na svoje misli ? Jel ih pomislis pre nego sto ih pomislis ?

- - - - - - - - - -

Kako možeš da pišeš o milijarda neurona kojih nisi svestan?Da ih nisi svestan ne bi ni znao za njih.Nije misao završni propukt već misao izaziva reakcije u mozgu i kroz te reakcije se manifestuje.Umno delovanje kako i sama reč kaže delovanje uma,razmišljanje,promišljanje,generisanje misli etc.

Znam za njih jer sam citao o njima, ne zato sto sam svestan njihovih pojedinacnih radnji u mom mozgu. Generisanje misli je produkt kojeg ti nisi svestan, znaci ne mozes ti da biras sta mislis, jer onda bi morao da pomislis na nesto i da odaberes misao pre nego sto je pomislis, kapiras ?

- - - - - - - - - -

Sve nase misli su produkt hemijskih reakcija u mozgu kojih mi nismo svesni.

Pocnes da pises:

Opisao si ADHD, poremećaj zbog kojeg se pojavljuju nasumične misli.
Ali ljudi su razvijena bića i to im se ne dešava osim kad imaju retke poremećaje.
Ne mogu da verujem da još niko nije stvarno shvatio šta LazaB pokušava da kaže.
Da bi se stvorila misao moraju da rade milioni neurona, ali mi nismo svesni da se misao stvara jer ne mogu drugih milion neurona da stvore misao o tome kako prvih milion neurona prave misao. Zato je stvaranje misli nesvesno.
Kad se stvori misao mi je onda imamo u svesti ali se pokreće sledeće nesvesno stvaranje koje odlučuje šta ćemo sa već stvorenim mislima i zato ne radimo nasumične stvari.
Fin.

oni u africi sto umiru od gladi su tako resili , to je njihova slobodna volja .

kad neki majmun bombarduje stambeno naselje i ubije decu na spavanju to je slobodna volja te dece

to sto te otpuste iako si najbolji radnik pa na tvoje mesto dodje direktorov sestric je tvoja slobodna volja .

i jos mnogo , mnogo toga.

a ovi sto misle da je bitna slobodna volja da li ces otici u toalet ili ne , bravo

Znam za njih jer sam citao o njima, ne zato sto sam svestan njihovih pojedinacnih radnji u mom mozgu. Generisanje misli je produkt kojeg ti nisi svestan, znaci ne mozes ti da biras sta mislis, jer onda bi morao da pomislis na nesto i da odaberes misao pre nego sto je pomislis, kapiras ?

- - - - - - - - - -

Sve nase misli su produkt hemijskih reakcija u mozgu kojih mi nismo svesni.

Pa da je tako, upravo sam ti gore pokazao kako bi to od prilike izgledalo.
Lozis se na neke teorije, nekih tvoijih naucnika kojima ni ime neznas kada te covek pita kao ovih dana sto bese.

Jednostavno si vernik, ali ti druga vera i to je ok.
Pokusavas da nam propovedas svoju veru, ali slabo ide jos si nov neutvrdjen.

oni u africi sto umiru od gladi su tako resili , to je njihova slobodna volja .

kad neki majmun bombarduje stambeno naselje i ubije decu na spavanju to je slobodna volja te dece

to sto te otpuste iako si najbolji radnik pa na tvoje mesto dodje direktorov sestric je tvoja slobodna volja .

i jos mnogo , mnogo toga.

a ovi sto misle da je bitna slobodna volja da li ces otici u toalet ili ne , bravo

I kod tebe ocigeldnod eluju hemijske rekacije?

O tome ovde ne pricamo.
To o cemu ti pricas, je uticaj tudje volje.
Neko je svojom voljom odlucio da ubija druge ljude.
I to je uticaj zla na ovoj zemlji koje ce Bog da zaustavi jer samo nikada nece stati.

Ovi ljudi mogu u tom trenutku da pocnu da beze, i da se skrivaju.

Ali dok bi cekali procese hemisjke reakcije koji su bili u toku u tom trenutku, nijedan ne bi ostao ziv...

Ne mogu da verujem Glasnice da ne kapiras ovako jednostavan koncept. Objasni mi molim te kako to biras sta mislis ?

Pa ima vreme za to.

Sada ne mogu, jer upravo deluje druga hemijska rekacija i neda mi da pisem...

A ja ne mogu da odlucim, po tvojoj teoriji odlucuje hemisjka rekacija ne ja...

Prvo da nam objasnis kako to funkcionise sa hemijskim reakcijama, jer po tebi one valdaju nama, nema volje.

Ja sam ti pokazao gore kako bi to funkcionisalo ovako kako ti kazes.

A kada nam to objasnis, onda ce se odgovor na ovo sto pitas, sam pokazati iz toga...

Sada moram da cekam,da dodje hemijska rekacija, daj odgvor na njegovo pitanje.

Imas li savet kako da ubrzam da dodje do toga?

Trebam li nesto da jedem sto ima odredjeni miris ili sta?

.
Kako ne mogu da biram evo upravo sam izabrao i generisao misao i pretočio u odgovor tebi.Pomisao i misao su dva različita pojma.Pomisao je misao u nastajanju i itekako smo ih svesni.
Dakle prvo pomislim,zatim um tu pomisao generiše u misao pa ih prezentujem tebi da bi tvoj um tu misao da spozna.Potpuno slobodno.
Ni ti ljudi ne bi mogli da pišu o tim nervnim impulsima koje prenose milioni neurona da ih nisu bili svesni i da ih nisu opazili kroz praćenje aktivnosti mozga.

Back