- Poruka
- 421.650
Miodrag Petrović Čkalja (1924-2003) je umetnik čije ime i danas izaziva osmeh i setu u isto vreme, a njegov nadimak, koji je postao legendaran, nastao je gotovo slučajno.Sve se odigralo na obali reke u okolini Kruševca, gde je mladi Miodrag Petrović provodio slobodno vreme sa svojim drugovima iz kraja. Među njima je bio i njegov bliski prijatelj, izvesni Jeftić.
Tokom pecanja, jedan od štapova (ili deo pribora) se zaglavio ili otplovio malo dalje od obale. Miodragu je bila potrebna čaklja - dugačka motka sa metalnom kukom na vrhu koja služi za primicanje čamaca ili izvlačenje predmeta iz vode.U brzini i dečjem uzbuđenju, umesto da vikne „Daj mi čaklju!“, Miodrag je napravio lapsus i povikao:„Daj mi čkalju!“
Tokom pecanja, jedan od štapova (ili deo pribora) se zaglavio ili otplovio malo dalje od obale. Miodragu je bila potrebna čaklja - dugačka motka sa metalnom kukom na vrhu koja služi za primicanje čamaca ili izvlačenje predmeta iz vode.U brzini i dečjem uzbuđenju, umesto da vikne „Daj mi čaklju!“, Miodrag je napravio lapsus i povikao:„Daj mi čkalju!“