Kako je Hamas znao da će da pobedi?

Schrodinger

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.072
Izveli su naizgled neuracunljiv i jeziv napad (na Putinov rodjendan), znajuci kakav ce odgovor da usledi i da je moguca posledica unistenje njihovog pokreta. Mnogi su izgubili veci deo svojih porodica i familije, naizgled bez ikakvog cilja i plana. Medjutim danas su jaki gotovo kao i pre rata a pridobili su i odredjene simpatije sire medjunarodne zajednice.
Kako je doslo do toga?
VAŠINGTON – Palestinska militantna grupa Hamas regrutovala je između 10.000 i 15.000 članova od početka rata sa Izraelom, rekla su dva izvora iz Kongresa SAD za Rojters, pozivajući se na američke obaveštajne službe.
Izvori su naveli da bi to značilo da Hamas može da ostane stalna pretnja za Izrael.
Prema tim izvorima, obaveštajni podaci ukazuju da je takođe između 10.000 i 15.000 boraca Hamasa ubijeno u ratu sa Izraelom.
Bivši američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je 14. januara da SAD veruju da je Hamas regrutovao gotovo onoliko boraca koliko je izgubio u ratu sa Izraelom, upozoravajući da je to "recept za trajnu pobunu i večiti rat", prenosi Tanjug.
Nije mi jasno da li je ovo pitanje vise za pdf "politika" ili "teorije zavere"... vase misljenje?

Poslednja izmena:
Hamas pobedio?!?!?!?!?!?!?!?!

Ako ovo dole nazivas pobeda....

Tebi kolega nesto ne fercera kako treba medju sinapsama, negde mora da imas neki prekid protoka informacija, nesto nisi shvatio dobro

resource_137093_47093_1737729361.jpg

U vasem svetu Izrael je uklonio pretnje i ostvario ciljeve specijalne operacije?
Pa nije li? Mislim, teško da se za neku terorističku grupu može reći da je u potpunosti poražena, pre svega zato što je cela Gaza jedan veliki Hamas i nikad me znaš da l je neki pubertetlija u farmerkama i dresu Batistute terorista ili civil, ali da, Izrael je ostvario većinu ciljeva. Nema više raketa koje padaju na Tel Aviv iz tog pravca

Pa nije li? Mislim, teško da se za neku terorističku grupu može reći da je u potpunosti poražena, pre svega zato što je cela Gaza jedan veliki Hamas i nikad me znaš da l je neki pubertetlija u farmerkama i dresu Batistute terorista ili civil, ali da, Izrael je ostvario većinu ciljeva. Nema više raketa koje padaju na Tel Aviv iz tog pravca
Smatras da su njima problem rakete? Cilj je bio da se u potpunosti okupira ili promeni struktura vlasti u Gazi a sada povlace vojsku i nemaju nikakvu kontrolu nad onim sto se tu desava.
Od demilitarizacije nema nista takodje

Smatras da su njima problem rakete? Cilj je bio da se u potpunosti okupira ili promeni struktura vlasti u Gazi a sada povlace vojsku i nemaju nikakvu kontrolu nad onim sto se tu desava.
Od demilitarizacije nema nista takodje
Najneposredniji problem i jesu rakete, tj konstantna pretnja od terorističog napada koja postoji dok postoji Hamas. Činjenica da su napadi znatno oslabljeni, gotovo nepostojeći, govori nam da je Hamas na samrti.

Otkud ti znas sta su Netanjahu i Generali zacrtali kao cilj rata, da im nisu drzao svecu i prepisivao preko ramena?!
Ok cilj im je bio da pobiju sto vise civila kao odgovor. Samo to su mogli i na daljinu bez uvodjenja vojske.
Najneposredniji problem i jesu rakete, tj konstantna pretnja od terorističog napada koja postoji dok postoji Hamas. Činjenica da su napadi znatno oslabljeni, gotovo nepostojeći, govori nam da je Hamas na samrti.
Naravno da ne govori. Hamas se sada bavio odbranom, ocuvao kapacitete a raketa ce biti u buducnosti (s tim sto ne verujem da one nanose preveliku stetu).

Naravno da ne govori. Hamas se sada bavio odbranom, ocuvao kapacitete a raketa ce biti u buducnosti (s tim sto ne verujem da one nanose preveliku stetu).
Drugo, položaj u kojem je Sirija danas znatno će otežati isporuku oružja i stratešku komunikaciju između Irana i Hamasa i Hezbolaha. Izrael je ostvario skoro pa sve svoje ciljeve. U ovim okolnostima bolje nije moglo.

Izveli su naizgled neuracunljiv i jeziv napad (na Putinov rodjendan), znajuci kakav ce odgovor da usledi i da je moguca posledica unistenje njihovog pokreta. Mnogi su izgubili veci deo svojih porodica i familije, naizgled bez ikakvog cilja i plana. Medjutim danas su jaki gotovo kao i pre rata a pridobili su i odredjene simpatije sire medjunarodne zajednice.
Kako je doslo do toga?

Nije mi jasno da li je ovo pitanje vise za pdf "politika" ili "teorije zavere"... vase misljenje?
Mislim da bi imate čudan kriterijum za termin "pobeda" :lol:

Mislim da bi imate čudan kriterijum za termin "pobeda" :lol:
Pobeda Ukrajine bi bila npr. ako bi se sada uspostavilo primirje a njih NATO nastavio da naoruzava.
Nisu ni prema Iranu, to je bitno
Veze Hezbolaha preko Libana sa Gazom su skoro iste kao i pre. Asadov rezim bi pre ili kasnije svejedno pao, ne moze manjina da vlada sunitskom zemljom.

Ovde se valjda ne radi o Ukrajini nego Hamasu, a okolnosti su sasvim drugačije na nekoliko nivoa.

Hamas je počeo rat iz jedne pozicije i snage i završio na drugoj. Direktnim poređenjem prilično je izvesno da su 6.10.2023 bili u mnogo boljoj poziciji nego danas u svakom mogućem smislu.
Tako da me interesuje gde je pobeda u tvojim ocima? To što ih je preteklo nešto?

Hamas je počeo rat iz jedne pozicije i snage i završio na drugoj. Direktnim poređenjem prilično je izvesno da su 6.10.2023 bili u mnogo boljoj poziciji nego danas u svakom mogućem smislu.
Nije poceo vec izazvao rat sa mogucnoscu sopstvenog unistenja a nemogucnoscu ikakvog dobitka u smislu okupacije dela Izraela npr.
Tako da me interesuje gde je pobeda u tvojim ocima? To što ih je preteklo nešto?
To sto su opstali i sto ce Gaza ostati pod njihovom kontrolom.

Back