Kako je Đoković prošao na žrebu za Rolan Garos?

ambidekster65

Legenda
Moderator
Poruka
64.519
1685080149-Novak-DJokovic-scaled-e1685080188519-750x500.jpg


Razmišljanje navijača Novaka Đokovića pre žreba za Rolan Garos teklo je u stilu: samo ne Rune četvrtfinale i Alkaraz polufinale. Jedno je došlo, ovo potonje, ali em je to daleko, em i protivnici treba da razmišljaju o osvajaču 22 grend slem titule, pa makar delovao ranjivo kao Đoković trenutno na šljaci.
Alkaraz je skoro svima zakucan kao prvi favorit i to je mač sa dve oštrice za njega. Pokazao je da nije mašina u porazu od Marošana u Rimu, a kada u duel s Đokovićem na tri dobijena seta uđeš sa utiskom da si favorit – ne samo ti, nego i drugi oko tebe – onda to zna da se obije o glavu. Jer, Đoković je lisac sa svim onim što to u sportu podrazumeva: da namiriše slabost, da te pusti da se samouništiš, da oseti ključne prevoje u meču kad treba pojačati…


No, da vidimo šta ih čeka pre toga. Često kažu da “sve zavisi od Đokovića”. To je teoretski tačno za svakog igrača, s tim što je Novaku i 60-70 posto mogućnosti dovoljno da slavi protiv većine. Taj bazni, čvrsti nivo igre u kojem ne igra meč života, ali ni ne poklanja svašta, trebalo bi da bude dovoljan sve do polufinala. Koji procenat više ako je rival posebno inspirisan.


Aleksandar Kovačević, momak srpskih roditelja koji je tenis počeo da igra u Central parku u svom rodnom Njujorku, još se nije srodio sa šljakom, a ni Fučovič ili Grenije ne bi smeli da budu više od zagrevanja, uz sve poštovanje.

1656347664-RTS8PLLO-1024x683.jpg


Prva potencijalna mina je Alehandro Davidovič Fokina, koji nema velike pobede na šljaci ove sezone, ali ima nekoliko onih “zamalo” setova i mečeva – sa Alkarazom, Ćorićem i Rubljovom. On počinje od mladog Fisa, koji se hrani energijom publike, pa Van Aš i Čekinato. Neće biti to baš lagana šetnja.


Hurkač ili Bautista su četvrto kolo – koliko god Španac bio u padu, Novak jednostavno ne voli da igra s njim, skoro uvek bi tada Bautista pružao partije iznad trenutnog nivoa. Za Hurkača nije potrebno toliko strpljenja i živaca, ima i efikasnijih načina da se Poljak slomi.

Rubljov ili Hačanov četvrtfinale, i protiv obojice bi Novak bio veliki favorit. Malo je pao Andrej posle titule u Monte Karlu, može se očekivati i blaga nervoza protiv Lasla Đerea na startu, ali očekujem Rubljova u osmom slem četvrtfinalu (Evans i Šelton su preostala dvojica nosilaca u toj osmini). Ako Novak bude preko puta, opet će Rubljov ostati bez polufinala.

Karlos Alkaraz


Na papiru, Karlitosov put je teži. Cicipas mu ide u četvrtfinalu i, mada ga je Španac lagano dobio u Barseloni, nije isključeno da se Grk probudi, pokazivao je neke naznake. Šapovalov ne zna gde bije trenutno, ali s njim se nikad ne zna kad može da počne da bije u metu. To je Alkarazu treće kolo, a četvrto su Muzeti ili Nori, koji je dobio Alkaraza u Riju i koji dolazi sebi posle pada forme.

Kod Cicipasa su nosioci Zapata Miraljes, pa Ože-Alijasim ili Korda, tu Španac u ovom trenutku deluje kao najveća prepreka, što znači da Stefanosov put do najboljih osam nije pretežak.


U drugoj polovini žreba je glavni favorit čovek koji je samo jednom došao do četvrtfinala u Parizu. I to možda dosta govori o toj polovini – iako se između Danila Medvedeva i šljake izgleda rađa naklonost, to se ne sme zaključiti dok ne dođe potvrda na Rolan Garosu.

1681988911-Holger-Rune-1024x656.jpg


Za mnoge je favorit za finale i Holger Rune, momak koji zaista pokazuje znake šampionske nepokolebljivosti i odlučnosti, ali koji tek treba da zabode neke zastavice, poput one na polufinalu slema. Videćemo ima li fizički ono što je potrebno, ali i mentalno, da ga ne sputa breme jednog od kandidata za trofej. U njegovoj četvrtini je više kotiran Kasper Rud, ali on ove sezone ne deluje kao čovek sposoban da ponovi prošlogodišnje finale.

Fransisko Serundolo, Fric, Zverev, Ćorić, svi vrebaju svoju šansu i svako ima realnije osnove da se nada nego prethodnih godina.

Čudno je pisati o žrebu, a ne spomenuti Rafaela Nadala… I zahvaljujući tome, slem koji je nekada važio za najotvoreniji sada je ponovo to.

Ko će držati pehar 11. juna na stadionu Filip Šatrije?

Sport Klub, Sasa Ozmo
 

Back
Top