Kako je dinar ovoliko stabilan?

Mozda nisi cuo ni da je inflacija u Srbiji izazvana sankcijama i odnosenjem zlatnih rezervi, a da strucni srbi i jagnjece brigade nisu rekle ni a? Da je Libija i Irak razbijen zbog krsenja sankcija uvedenih Srbiji, jer su bili duzni vise nego sto je bilo potrebno Srbiji da drzi dinar stabilan 90tih?

Kada bilo koji lanac, makar i srpski skine cene proizvoda, sta rade ostali nezavisni evropski lanci? Sede i vrte prste?
Pitao sam te KOLIKA je vrednost zlatnih rezervi Srbije koje navodis kao nekakav faktor koji nam daje neku *moc*ekon. suverenosti? Nacices to za 20 sekundi i onda napisi da li i dalje mislis da je istina to sto si prethodno napisao?

A onda mozemo da nastavimo i o *skidanju cena proizvoda* tj. KOLIKO tih 20-ak *ponizenih* proizvoda u srpskim ducanima realno moze da utice na inflaciju u Srbiji (tj. KOLIKO ce to popraviti zivotni standard stanovnika Srbije). Ja volim preciznost a ne manipulativno propagandnu galamu i dreku

Pitao sam te KOLIKA je vrednost zlatnih rezervi Srbije koje navodis kao nekakav faktor koji nam daje neku *moc*ekon. suverenosti? Nacices to za 20 sekundi i onda napisi da li i dalje mislis da je istina to sto si prethodno napisao?

A onda mozemo da nastavimo i o *skidanju cena proizvoda* tj. KOLIKO tih 20-ak *ponizenih* proizvoda u srpskim ducanima realno moze da utice na inflaciju u Srbiji (tj. KOLIKO ce to popraviti zivotni standard stanovnika Srbije). Ja volim preciznost a ne manipulativno propagandnu galamu i dreku
Kada bih raspravljao sa svim trolovima koji se placaju po medijima bio bih bar naglup, ali ne raspravljam.

Kada bih raspravljao sa svim trolovima koji se placaju po medijima bio bih bar naglup, ali ne raspravljam.
Zasto sam trol? Zato sto te pedagoski navodim da shvatis koliko si gluposti naveo u tako malo recenica?
Dakle - KOLIKA je vrednost zlatnih rezervi Srbije... koje si naveo kao nesto *mocno*?

A posle (ako se kvalifikujes - pokajes za lupetanja o *mocnim* zlatnim rezervama) cemo o takodje *mocnim* faktorima poput parizera u Disu i Gomex-u.

Ako neces - tvoja stvar ... nastavi da fantazmagorijama *koje ti se javljaju* zatrpavas temu

Poslednja izmena:
Da nisi trol ne bi napadao mene nego bi izneo argumente, trol razvodnjava pricu napadom na onoga ko pise..
Ko napada TEBE? Sta si ti da bi te bilo ko napadao? Halucinator koji pise da Srbija ima suverenost da se odupre poveriocima jer je *mocna* u zlatnim rezervama???

A zlatne rezerve nam 30-ak tona i vrede oko 2 milijarde evra (a samo javni dug nam 37 milijardi)

Sa kim ja *raspravljam*? Tuga

Zbog predvidljivosti poslovanja u Srbiji i zbog sprečavanje izazivanja panike kod građana.
Али на овај начин све фирме које послују са иностранством имају губитке и мање зараде јер не могу да дижу цену у еврима.

Ако извозиш производ добијаш мање динара за исту количину евра.

Ако увозиш скупље те кошта у динарима.

Зато и имамо толико скупље производе. Људи не капирају да овим у ствари они имају мање јер их све више кошта али падају на маркетиншки трик као живимо у стабилној земљи са стабилним курсом.

Али на овај начин све фирме које послују са иностранством имају губитке и мање зараде јер не могу да дижу цену у еврима.
Cene su već podignute jer su nafta i gas akočile i u evrima i u dolarima.

Sredoje, drži se ti pluga, rala i volova, odlično ti stoji taj tvoj novi outit.

Како на западу нису толико скочиле?
https://www.google.com/amp/s/www.slobodnaevropa.org/amp/nemacka-rekordna-inflacija/32207657.html

Nisu toliko ali su skočile. Nemačka je na primer mnogo privredno jača (i bogatija od Srbije), a i evri se štampaju najvećim delom tamo koliko mi se čini, tako da ona mnogo lakše može da podnese rast cena energenata. Lakše može da vodi valutni rat sa drugim zemljama. Skočile cene energenata ali i pala rublja da jesnim delom to konpenzuje.

Онда ми објасни зашто Хрватски, Грчки, Румунски, Лидл имају повољније цене истих производа од нашег?
Odakle znam, možda su u zakonodavstvima tih zemalja marže organičene i (ili) konkurencija veća? U prodavnici u kojoj ja kupujem gazda ,,šiba" trgovačku maržu 30%, to sigurno znam.

Nemačka je na primer mnogo privredno jača (i bogatija od Srbije), a i evri se štampaju najvećim delom tamo koliko mi se čini,
Da ista znas o ekonomiji znao bi da je upravo prisutnost (npr. zbog stampanja) vece kolicine novca (koji nije pokriven isto tolikim povecanjem kolicine robe) upravo uzrok inflacije. Tako da bi u Nemackoj inflacija morala da bude veca nego u Srbiji... sto nije slucaj.
Nema to veze sa tim ko je *bogatiji* nego da li kolicina (masa) novca na jednom trzistu odgovara kolicini roba na tom trzistu.
U Srbiji imamo neprekidno upumpavanje evra - sve veca kolicina evra (zbog zaduzivanja) koja NIJE PRACENA proizvodnjom srazmerne vece kolicine roba ... i zato imamo inflaciju u evrima tj. da su na srpskom trzistu cene proizvoda u evrima sve skuplje. Prosto ko pasulj - robe ima isto (a i dinara) a evra vise. Zato je i dinar *skuplji* sad u evrima nego pre 7,8 godina. Tojest *oborili* smo evro - samo sto cemo to platiti jednom kad prestane priliv evra i *jak, stabilni* dinar se skljoka za 3 dana npr. za duplo (to ce preko noci biti efekat koji je inace trebalo da bude za ceo taj period ali malo pomalo)

Poslednja izmena:
Da ista znas o ekonomiji znao bi da je upravo prisutnost (npr. zbog stampanja) vece kolicine novca (koji nije pokriven isto tolikim povecanjem kolicine robe) upravo uzrok inflacije
Jestw, ali kad je valuta nacionalna a ne u ternacionalna valuta. Po tvojoj logici cene u Americi treba da divljaju, ali se to ne dešava jer je dolar ujedno i nezvanična svetska valuta.

Back