Kako je Bog stvoren?

coco bill

Poznat
Poruka
9.660
Prvi put vidim ovo. Nauka ima svoje puteve a opet nije ni zagrebala povrsinu razumevanja stvari oko sebe. Meni kao laiku deluje da postoje dva istovremena rezultata (poput dualne prirode kvantne fizike) samo posmatranjem iz odredjenog ugla vidimo jedan od tih segmenata. Nema niceg jednostavnog u ulozi posmatranja. Naprotiv. Treba objasniti ono sto gledamo. Ne mislim da se menja priroda posmatranog nego ugao posmatranja. To je recimo analogno posmatranju prolaska nekog 3d tela kroz 2d prostor. Za 2d posmatraca taj fenomen nikad ne moze biti jasan.Lupetam. Ko sam ja da resim tajne kvatne prirode. Objasnjavam sebi sta umem. Puno pozdrava.
Pošto smo na religiji, pokušaću da ti ovaj eksperiment objasnim preko duhovne prakse koja se zove samoposmatranje.

Recimo da posmatraš sebe kada se uplašiš nečega. Utisak koji dolazi spolja pada na tvoj emocionalni centar i proizvodi negativnu emociju u tebi koji nazivamo strah. U normalnim okolnostima strah se ponaša kao talas, širi se u tebi kao val u onom gore experimentu.

Ali ako svesno posmatraš taj utisak njegovo ponašanje se menja, on se više ne ponaša kao val nego kao čestica. Strah se ne širi u tebi poput talasa jer si svestan utiska koji ga je proizveo. Promenu u ponašanju utiska je proizveo svesni posmatrač.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.839
Upravo tako, sve se može videti ako posmatraš šta se događa u tebi, pa i tajnu kvantne mehanike.
Još je ovaj eksperiment lagan za shvatiti. Nešto tu ima puno čestica,
pa neki prostor, pa dva proreza, pa kamera uključena, isključena..
Ima da se razmišlja onoliko. Zabava za intelekt. Gozba prava.

Al ono Bašarovo objašnjenje može samo da skrši mozak. Zamislite
beskonačan prazan prostor i u njemu jednu tako sićušnu česticu koja ne
podleže zakonima fizike. Nema masu, ne utiče na nju sila trenja niti bilo
kakva sila. Ta uslovno rečeno čestica se kreće beskonačnom brzinom
u beskonačnom prostoru. Zbog svoje brzine ona može biti bilo kada i bilo
gde u tom beskonačnom prostoru. Odnosno, ona je istovremeno svuda.
Sve što opažamo nije sastavljeno od grupe takvih čestica već od jedne
jedine koja je uvek i svuda.
I to nije priroda stvarnosti, nego tek poređenje.
Šta bre? :zblesav:

Гром

Domaćin
Poruka
4.275
Još je ovaj eksperiment lagan za shvatiti. Nešto tu ima puno čestica,
pa neki prostor, pa dva proreza, pa kamera uključena, isključena..
Ima da se razmišlja onoliko. Zabava za intelekt. Gozba prava.

Al ono Bašarovo objašnjenje može samo da skrši mozak. Zamislite
beskonačan prazan prostor i u njemu jednu tako sićušnu česticu koja ne
podleže zakonima fizike. Nema masu, ne utiče na nju sila trenja niti bilo
kakva sila. Ta uslovno rečeno čestica se kreće beskonačnom brzinom
u beskonačnom prostoru. Zbog svoje brzine ona može biti bilo kada i bilo
gde u tom beskonačnom prostoru. Odnosno, ona je istovremeno svuda.
Sve što opažamo nije sastavljeno od grupe takvih čestica već od jedne
jedine koja je uvek i svuda.
I to nije priroda stvarnosti, nego tek poređenje.
Šta bre? :zblesav:
Bašar kanališe demone i moram priznati da su jako maštoviti. S tim da je Bog svuda zato što sve što postoji postoji u Božijem umu, u njegovoj mašti. Tako je bog svuda u isto vreme.

Гром

Domaćin
Poruka
4.275
Ravnodušnost će biti kraj čovečanstva.
Kada je Bog podelio Adama na muško i žensko podelio je i njihove sposobnosti, Takoje Eva kao buduća majka dobila da može da oseti svoju dušu, svoja osećanja jer su osećanja odgovor duše na naše misli. ono šta su misli na nivou uma to su osećanja na nivou duše. U budući da majka treba da oseti detinje potrebe njoj je dopalo da bude osetljivija na tom planu, A Adamo je dato da bude bliži razumu tako da Adam bolje čuje glas razuma. Nastaviće se kada se vratim s posla

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.476
Kada je Bog podelio Adama na muško i žensko podelio je i njihove sposobnosti, Takoje Eva kao buduća majka dobila da može da oseti svoju dušu, svoja osećanja jer su osećanja odgovor duše na naše misli. ono šta su misli na nivou uma to su osećanja na nivou duše. U budući da majka treba da oseti detinje potrebe njoj je dopalo da bude osetljivija na tom planu, A Adamo je dato da bude bliži razumu tako da Adam bolje čuje glas razuma. Nastaviće se kada se vratim s posla
Ok

Гром

Domaćin
Poruka
4.275
Kada je Bog podelio Adama na muško i žensko podelio je i njihove sposobnosti, Tako je Eva kao buduća majka dobila da može da oseti svoju dušu, svoja osećanja jer su osećanja odgovor duše na naše misli. Ono šta su misli na nivou uma to su osećanja na nivou duše. U budući da majka treba da oseti detinje potrebe njoj je dopalo da bude osetljivija na tom planu.

A Adamu je dato da bude bliži razumu tako da Adam bolje čuje glas razuma. Shvatićete da govorim o muškarcima i ženama kada govorim o Adamu i Evi, kao i o razlikama u načinu na koji doživljavaju svet. Žene doživljavaju kroz osećanja dok su muškarci za to malo uskraćeni pa se hvataju za razum. Zato je prihvatljivo da žene gledaju na ravnodušnost tako strogo jer im život bez osećanja ne znači mnogo.
Da bih objasnio ravnodušnost morao bih prvo da objasnim odakle dolaze osećanja i kako su povezana sa našim mislima, Tako imamo tri vrste osećanja,

Euforična osećanja, to je kada dobiješ na sprtskoj prognozi, kada osvojiš devojku u koju si zaljubljen ili dečka u koga je zaljubljena, kada kupimo novi ajfon ili kola.
Suprotno euforičnim osećanjima su osećanja patnji,nezadovoljstvo kada u zadnjem minutu izgubimo na sportskoj prognozi, , bes kada slupamo kola, ljutnja na devojku koja nas je ostavila....

Kad bi smo to uporedili sa prolaskom kroz tunel, desni zid tunela bi bila osećanja patnji, a levi zid euforična osećanja, i tako mi idući kroz mračan tunel čas udarimo u jedan zid čas u drugi i stalno se povređujemo,čak i kada nam je lepo.
Treća vrsta osećanja su životna radost, ljubav, prema bližnjima, milost, zahvalnost, sa ovakvim osećanjima mi idemo sredinom tunela i tada nam zarastaju rane koje smo stekli udaranjem u zidove tunela.

A kakva je ta prava ljubav koja je tako tiha da je skoro i ne primećujemo, kao sunce u proleće nit ti je hladno nit toplo, nego onako potaman.
Prava ljubav je stvar razuma i zato žene takvu ljubav doživljavaju kao ravnodušnost, jer je nenametljiva i skoro nikakva za njih koje su kroz osećanja navikle da doživljavaju svet.
Kada dete traži od majke koka kolu, ona mu daje jer je njoj lepo kada je njenom detetu lepo. Ona to smatra za ljubav nesvesna da to nije prava ljubav nego sebična ljubav.
Ja volim kada je mom detetu lepo. Prava ljubav prvo razmisli o tome šta je osnovna životna potreba deteta pa mu umesto koka kole da vodu, ili neki vitaminski sok.

Prava ljubav se ne povodi za osećanjima nego sluša glas razuma, I budući da su osećanja odgovor duše na naše misli to se postavlja pitanje kako nastaju naše misli.
Naše misli su uglavnom posledica našega suda oslonjenog na našu istinu, pa ako je istina u nama dobra mi ćemo imati lepa osećanja, a ako je naša istina osnovana na zabludama onda imamo euforična i osećanja patnji.

Nema ravnodušnosti, postoji samo nezainteresovanost,kada sretnemo komšiju o kome su nam rekli da krade mi već imamo loš sud o njemu, nećemo moći biti ravnodušni čak i kad pokušavamo da se pretvaramo da je sve ok.
A kad sretnemo drugog o kome imamo lepo mišljenje lice nam se samo širi u osmeh jer su naša osećanja prema njemu lepa.
A kad sretnemo nekoga prolaznika koga i ne znamo i o njemu nemamo nikakvu istinu onda će se u nama pojaviti nezainteresovanost za tog čoveka i mi ćemo prema njemu biti eventualno ravnodušni.

Vidimo iz rečenog da mu većinom nismo ravnodušni jer uvek imamo neko mišljenje i osećanja o ljudima oko nas, ali ima ljudi, pogotovu žena koje pravu ljubav, milost zahvalnost, tumače kao ravnodušnost jer su im ta osećanja previše fina za njihovu osećajnost

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.476
@Гром
Možda se i slažem ali ne otvaraj "Pandorinu kutiju" - mislim na priču o muškarci VS žene, počeće nepotrebna svađa i nadvlačenje a toga mi je dosta.

Drugo- ovo može i na pdf filozofija.

Treće- žene su se promenile. Skoro sam pisao na pdf psihologija o Rakićevoj "Iskrenoj pesmi" gde "bedna žena" jadna sva, veruje u muško zaklinjanje u ljubav (pdf filozofija) jer je "ženi potrebno da bude voljena" itd.

Ako je nekad, makar i do skoro baš tako bilo, više nije. Žena danas razmišlja kao muškarac, ne vidim neku razliku. Rade, voze, imaju svoje stanove i ne izgleda mi da su sazdane od emocija. Ako i jesu prirodno, umeju da savladaju i to prirodno.

Vidiš?

Гром

Domaćin
Poruka
4.275
@Гром
Možda se i slažem ali ne otvaraj "Pandorinu kutiju" - mislim na priču o muškarci VS žene, počeće nepotrebna svađa i nadvlačenje a toga mi je dosta.

Treće- žene su se promenile. Skoro sam pisao na pdf psihologija o Rakićevoj "Iskrenoj pesmi" gde "bedna žena" jadna sva, veruje u muško zaklinjanje u ljubav (pdf filozofija) jer je "ženi potrebno da bude voljena" itd.

Ako je nekad, makar i do skoro baš tako bilo, više nije. Žena danas razmišlja kao muškarac, ne vidim neku razliku. Rade, voze, imaju svoje stanove i ne izgleda mi da su sazdane od emocija. Ako i jesu prirodno, umeju da savladaju i to prirodno.

Vidiš?
I žena može da bude veliki čovek, a mnogi muškarci budu žene

DedaStojan

Iskusan
Poruka
5.425
@Гром

Vidiš?
Sve se mjenja kad ravnoteze nema.
U negativnom smislu.

Гром

Domaćin
Poruka
4.275
@Гром

Vidiš?
ne bih ja to na filozofiju, razlika između filozofiranja i ovoga šta ja pišem je ogromna za one koji imaju oči da vide

Ateista5

Ističe se
Poruka
2.644
Pa jel rešio on sada tvoje misterije? A kako bi onda rešio misterije
celom svetu?
On rešava za sebe. Niko to ne može za tebe da uradi sem tebe.
Aristarh, Arhimed, Kopernik, Galileo, Njutn......... su resili dosta "misterija" za sve nas.
Da su resavali te "misterije" ko ti ii tebi slicni ne bi postojala ljudska civilizacija, ma ljudi ne bi postojali.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.839
Aristarh, Arhimed, Kopernik, Galileo, Njutn......... su resili dosta "misterija" za sve nas.
Da su resavali te "misterije" ko ti ii tebi slicni ne bi postojala ljudska civilizacija, ma ljudi ne bi postojali.
U bre.. :lol: Toliki ljudi pre njih živeli, a sad su nam postali hleb
naš nasušni pa bi majkali svi bez njih.

Osim što ne bi postojala današnja, nazovi civilizacija, zašto
misliš da smo ja i meni slični tolika pretnja ljudskom rodu?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.839
Kakva pretnja? O cemu pricas?
Da ljudi tako resavaju "misterije" prosto bi nestali kao vrsta.
Ljudsku vrstu je izbacilo u "prvi plan" upravo stvarno resavanje problema.
Meni to tako zvuči.
Postoji nivo običnog, uslovno rečeno životinjskog, načina života,
gde je jako bitno obezbediti osnovne životne potrebe i produžiti
rod. Čovek slobodno može ceo život tako proživeti i da mu u
fizičkom smislu ne fali ništa. Međutim, kada čovečanstvo predugo
boravi samo u tom domenu, neminovno dolazi do svakakvih
bolesti i katastrofa izazvanih neznanjem. Neznanjem o nečemu
višem, koje u sebi sadrži i unapređuje i ovaj niži domen.

Ateista5

Ističe se
Poruka
2.644
Meni to tako zvuči.
Ekskluzivnost, posebna visa znanja, pripadanje grupi odabranih............. najklasicnija slika vernika.
E bas me razocara. :neutral:
Nekako nisam te tako dozivljavao.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.839
Ekskluzivnost, posebna visa znanja, pripadanje grupi odabranih............. najklasicnija slika vernika.
E bas me razocara. :neutral:
Nekako nisam te tako dozivljavao.
O Bože. :lol:
Nisam vernik. Ja sam slobodni istraživač. Jel tebi brani neko da
istražuješ osim uverenja da to neko drugi može obaviti umesto tebe?
Ne..
Nisam ni odabrana, niti pripadam grupi. Samo sam odabrala da
potražim viši smisao. Jel tebi neko brani da napraviš takav izbor?
Ne..
Dalje ne znam o kakvoj ekskluzivnosti pričaš. Niko ništa ne krije
i ne čuva sebično za sebe, već je priroda tog znanja takva da
moraš samostalno do njega da dođeš. Ne važi onaj princip koji
smo u školi naučili. Pročitaš, ponoviš pročitano i znaš.

Гром

Domaćin
Poruka
4.275
Ideja da bog postoji dolazi iz neznanja tj moramo na bilo koji nacin objasniti stvari koje ne razumijemo.
Dok ideja da ne postoji bog dolazi od potrebe da se izbegne priogovor savesti kada radimo loša stvari, Bog je deo našega uma i ispostavilo se da te misli koje nas opominju da ne radimo loše stvari zapravo dolaze od naše desne moždane hemisvere. Te misli nikako ne odgovaraju intelektu koji vlada levom hemisverom jer on voli da živi po zakonu jačeg, oko za oko zub za zub. Intelekt voli životne užitke i do njih je spreman da dođe i lažima i krađom i svakom vrstom nemorala, pa se trudi da nas udalji od boga u nama tako štp stalno gunđa kako mi ne bi smo čuli njegov glas u svojim mislima. Sem leve i desne hemisvere koje različito misle mi imamo i čeoni režanj koji zahvata i jednu i drugu hemisveru i služi za rasuđivanje i razumno odlučivanje, Ali taj čeoni režanj se islključuje kada ima viška dopamina ili adrenalina u kravi, jer kada smo u opasnosti najmanje nam treba da razmišljamo šta je dobro a šta zlo, nego beži ili se bori. I pođšto intelektu ne odgovara da mi rasuđujemo o mislima koje nam on nudi onda se on potrudi da nas navede da radimo stvari koje dižu nivo dopamina i isključuju čeoni režanj. Alkohol kafa. slatkiši, droga, muzika, filmovi, rialiti.... I kada nas naš intelikte napuni dopamimom i adrenalinom tada je bezbedan i može da nam uvali sve one misli koje govore da nema boga u nama i da je on tu glavni dasa. I što je čovek inteligentniji to ga njegov intelekt lakše uradi i pokaže mu da nema boga. Ima Boga prijatelju i to je onaj deo tebe čije misli stalno odbacuješ jer te ukorava za životne užitke koje upražnjavaš,

Poslednja izmena:

Ateista5

Ističe se
Poruka
2.644
O Bože. :lol:
Nisam vernik. Ja sam slobodni istraživač. Jel tebi brani neko da
istražuješ osim uverenja da to neko drugi može obaviti umesto tebe?
Ne..
Nisam ni odabrana, niti pripadam grupi. Samo sam odabrala da
potražim viši smisao. Jel tebi neko brani da napraviš takav izbor?
Ne..
Dalje ne znam o kakvoj ekskluzivnosti pričaš. Niko ništa ne krije
i ne čuva sebično za sebe, već je priroda tog znanja takva da
moraš samostalno do njega da dođeš. Ne važi onaj princip koji
smo u školi naučili. Pročitaš, ponoviš pročitano i znaš.
Ako ti tako kazes.

Meni to tako zvuči.

m0nk!

Zainteresovan član
Poruka
147
Mislim da je u pitanju sadržana greška.

Ako uzmemo u obzir definiciju Boga, onda On ne može biti stvoren. Bog je prvi uzrok, On je stvorio sve, a Njega nije stvorio niko.

Ovo nije teško spoznati ako samo na trenutak promislimo o manjkavosti naših čula kojima percipiramo svijet oko sebe.

Dakle, pitanje ne može glasiti: može li trokut biti krug?