Kako je Bog stvoren?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
72.161
U redu cekam.
Kakvo je tumacenje trebalo da bude?
Квантој честици су приписали дуалну природу. Некада је талас, некада
је честица. Као да је то некаква загонетка, парадокс. Талас је у пољу
бесконачних могућности, а ти твојом пажњом фиксираш реалност.

markocheda

Domaćin
Moderator
Poruka
4.729
Upravo sam to u poruci i uradio.
Možemo samo filozofirati.
A filozofirati o postojanju boga, bez uzimanja citata iz knjiga je tvoja prednost, jer se ne hvataš za informaciju koja negde postoji već je stvaraš ti, što je tvoja prednost, jer ne zavisiš od već postojane informacije. Pa čak i ako ne postoji bog, ti si tu tvrdnju digao na nivo koji nije već zapisan negde, što bi religije trebale da uzmu u razmatranje ako žele da opstanu u svetu u kojem se sve dovodi u pitanje.

Ateista5

Ističe se
Poruka
2.679
Znaci kada mi nismo postojali (mislim ljudi) sve je bilo "talas u polju beskonacnih mogucnosti " jer nije imao ko da "svojom paznjom fiksira realnost".
Ali onda nije mogao da nastane ni ovaj ovakav univerzum pa ni mi.
A mi smo tu i evo cavrljamo. Nesto tu ne stima.
Ovo sto si napisala koriste oni koji u igru zele da ubace boga jer - evo resenja - bozjom paznjom je fiksirana realnost.

markocheda

Domaćin
Moderator
Poruka
4.729
Znaci kada mi nismo postojali (mislim ljudi) sve je bilo "talas u polju beskonacnih mogucnosti " jer nije imao ko da "svojom paznjom fiksira realnost".
Ovo sto si napisala koriste oni koji u igru zele da ubace boga jer - evo resenja - bozjom paznjom je fiksirana realnost.
Ali sad je tvoje da kažeš ako želiš suprotno od toga: Ne. to nije tačno zato što....."pa odgovor"

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
72.161
Nema samo čovek svesnost.
Ne moraš Boga da ubaciš u igru, jer on je samo dao polje za igru.

Konj_na_belom_princu

miriomorfoskoptičar
Moderator
Poruka
61.011
Nije nekada talas nekada cestica vec je i jedno i drugo u isto vreme. Tacnije po mom razumevanju to je talas cije je vrtlozenje toliko brzo da poprima oblik cvrste materije. Kao novcic kad se vrti on postaje kugla. Jos tacnije priroda pojavnog univerzuma je talas. A njegovi fantasticni Boziji fenomeni su rezonanca i harmonici.

Poslednja izmena:

DedaStojan

Iskusan
Banovan
Poruka
5.457
Netočno

Гром

Domaćin
Poruka
4.281
E sad konkretno ovaj post je tačno- netačno 50:50

Današnji ljudi pre svega veruju da je suprotno od ljubavi ravnodušnost a ne mržnja.
Bojim se da svi ostali "saveti" takođe navode na ravnodušnost a to potvrđuje i stanje u kojem se nalazi celo čovečanstvo: svi su na lekovima za smirenje živaca, što za cilj ima otupljivanje i ravnodušnost.

Ima dosta knjiga koje su "prorekle" ovoliku apatiju (ravnodušnost) koja će biti sve gora i sve izraženija vremenom i to će biti najgori Armagedon, drugi nam ne treba.

Sad ti pročitaj moj post 2 puta ako treba. Jednostavno "ne drži vodu" pola od toga što si napisao, sa druge strane namere su ti dobre, što je najvažnije.
Ravnodušnost je na pola puta od mržnje ka ljubavi. Mržnja i ljubav pokreću čoveka na akciju pa se neštoi desi ali ravnodušnost je ta koja izaziva bezvoljnost, lenjost, depresiju, ravndušnostz je istonedostatak ljubavi a mržnja suprotnost ljubavi. Razuimemda ljudi veruju da je ravnodušnost suprotnost ljubavi ali takođe vreujem da ti ljudi se nisu baš potrudili da malo te stvari ozbiljnije istraže. Svakako da ni ja neznam sve i da se i meni potkrade po neka greška. Zato prava vera sve proverava i nikome slepo ne veruje.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
72.161
Ravnodušnost je na pola puta od mržnje ka ljubavi. Mržnja i ljubav pokreću čoveka na akciju pa se neštoi desi ali ravnodušnost je ta koja izaziva bezvoljnost, lenjost, depresiju, ravndušnostz je istonedostatak ljubavi a mržnja suprotnost ljubavi. Razuimemda ljudi veruju da je ravnodušnost suprotnost ljubavi ali takođe vreujem da ti ljudi se nisu baš potrudili da malo te stvari ozbiljnije istraže. Svakako da ni ja neznam sve i da se i meni potkrade po neka greška. Zato prava vera sve proverava i nikome slepo ne veruje.
Mržnja ne pokreće na akciju. Ljutnja i bes, da.
Mržnja dolazi od mrznuti ili od mraza. Što bi današnji klinci rekli, to je kad si kul
i kada te nešto ne dotiče.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
72.161
Akoti nešto znači da ispadneš pametnija evo ja odustajem, pametnija si. Stvarno nema razloga da nastavimo sa ovim
Naravno da sam pametnija, ali to sada stvarno nije bitno.

Slušaj šta ti sama reč kaže. Srpski jezik je veoma interesantan.
Kada ti omrzne neka hrana ili neka odeća, to ti samo više nije
interesantno i ignorišeš to. Nisi ni ljut ni besan.
Bitno je da se mržnja razlikuje od ljutnje i besa, jer kad bi Bog
mrzeo na onaj način kako mi mržnju pogrešno doživljavamo,
to ne bi bio Bog nego nekakva zver naopaka.
Bog je samo nedotaknut grehom, hladan spram toga.

coco bill

Poznat
Poruka
9.679
Nije nekada talas nekada cestica vec je i jedno i drugo u isto vreme. Tacnije po mom razumevanju to je talas cije je vrtlozenje toliko brzo da poprima oblik cvrste materije. Kao novcic kad se vrti on postaje kugla. Jos tacnije priroda pojavnog univerzuma je talas. A njegovi fantasticni Boziji fenomeni su rezonanca i harmonici.
Zapravo, to zavisi od posmatrača, kada je posmatrač prisutan onda se elektron ponaša kao čestica u suprotnom je talas.

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.491
Ravnodušnost će biti kraj čovečanstva.

Konj_na_belom_princu

miriomorfoskoptičar
Moderator
Poruka
61.011
Čuo si za double slit experiment?
U ovom videu ti je sve objašnjeno.

Prvi put vidim ovo. Nauka ima svoje puteve a opet nije ni zagrebala povrsinu razumevanja stvari oko sebe. Meni kao laiku deluje da postoje dva istovremena rezultata (poput dualne prirode kvantne fizike) samo posmatranjem iz odredjenog ugla vidimo jedan od tih segmenata. Nema niceg jednostavnog u ulozi posmatranja. Naprotiv. Treba objasniti ono sto gledamo. Ne mislim da se menja priroda posmatranog nego ugao posmatranja. To je recimo analogno posmatranju prolaska nekog 3d tela kroz 2d prostor. Za 2d posmatraca taj fenomen nikad ne moze biti jasan.Lupetam. Ko sam ja da resim tajne kvatne prirode. Objasnjavam sebi sta umem. Puno pozdrava.