Kako je Bog stvoren?

Konj_na_belom_princu

miriomorfoskoptičar
Moderator
Poruka
61.011
To je kako mi zamisljamo. No za tu tvrdnju ne postoje cinjenice koje bi nam ukazale da je to tako...
Meni nista drugo ne preostaje nego da zamisljam sto je u sustini i neka forma pokusaja razumevanja i potrage za Bogom. Sta ja imam kod sebe osim moc poimanja? Rodim se kao tabula rasa i samo mi preostaje da se osvescujem. S druge strane ako trazis fizicki dokaz da Bog postoji ili ga nikad neces naci ili ces shvatiti da sam tvoj um i sposobnost osvescivanja je dovoljan dokaz. No put ka kuci nije za sve isti i to tako treba da ostane.
 

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.647
Meni nista drugo ne preostaje nego da zamisljam sto je u sustini i neka forma pokusaja razumevanja i potrage za Bogom. Sta ja imam kod sebe osim moc poimanja? Rodim se kao tabula rasa i samo mi preostaje da se osvescujem. S druge strane ako trazis fizicki dokaz da Bog postoji ili ga nikad neces naci ili ces shvatiti da sam tvoj um i sposobnost osvescivanja je dovoljan dokaz. No put ka kuci nije za sve isti i to tako treba da ostane.
Znas kako, ta vera je prilicno naivna. Svet je nesavrsen i konstantno se menja. Ne mogu da zamislim tvorca ovog sveta slicnog onome sto zamisljas.
Pre bih rekao da je ovo arena, gde se super bica zabavljaju posmatrajuci kako umiremo i mucimo se i medjusobno borimo kao gladijatori.
Dakle oni su nesto kao rimska publika koja uziva gledajuci borbu gladijatora...
 

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.682
Kako je jedan mudrac rekao,sve postoji oduvek. Sve je promenjivo,osim pet zakona kreacije .
IMG_20230102_094744.jpg
 

Pacho Herrera

Iskusan
Poruka
6.375
Након што им је Илуватар испричао о Музици, Аинури су почели да је обликују. Њихови гласови, попут звука харфи, труба и хорова, пролазили су „изван слуха“ у дубине и висине звука. Велика Музика је испунила Безвремене Дворане и прешла преко њих чак у Празнину, тако да „није била ништавна“. Беспрекорна музика Аинура задовољила је чак и Илуватара током ове ране фазе.
Али убрзо су грешке ушле у велику Тему као резултат неслагања Мелкора, Аина чије су мисли постале чудне и различите од оних његове браће због његових лутања у Празнини. Илуватар је дао Ајнуру дозволу да уткају своје идеје у Музику, али Мелкорове мисли су се заправо сукобиле са Еруовим темама, јер је Мелкор желео да „повећа моћ и славу улоге која му је додељена”. Мелкорова жеља да створи своја створења помоћу Непролазног пламена и испуни празнину Празнине довела га је у сукоб са Илуватаровом визијом. Ове Мелкорове несугласице које су постале очигледне у његовој музици запрепастиле су људе око њега, а многи су посустали у свом певању или су своју песму прилагодили његовој.

Првобитну хармонију музике тако је прогутало „море узбурканог звука” све док није постало као „бесна олуја”. У том тренутку, Еру је одговорио тако што је устао са свог седишта и подигао леву руку. Ајнуру се учини да се тада осмехнуо. Након његове реакције на Музику, усред хаоса је почела нова Тема.
Ali ubrzo su greške ušle u veliku Temu kao rezultat neslaganja Melkora, Aina čije su misli postale čudne i različite od onih njegove braće zbog njegovih lutanja u Praznini. Iluvatar je dao Ajnuru dozvolu da utkaju svoje ideje u Muziku, ali Melkorove misli su se zapravo sukobile sa Eruovim temama, jer je Melkor želeo da „poveća moć i slavu uloge koja mu je dodeljena”. Melkorova želja da stvori svoja stvorenja pomoću Neprolaznog plamena i ispuni prazninu Praznine dovela ga je u sukob sa Iluvatarovom vizijom. Ove Melkorove nesuglasice koje su postale očigledne u njegovoj muzici zaprepastile su ljude oko njega, a mnogi su posustali u svom pevanju ili su svoju pesmu prilagodili njegovoj.

Prvobitnu harmoniju muzike tako je progutalo „more uzburkanog zvuka” sve dok nije postalo kao „besna oluja”. U tom trenutku, Eru je odgovorio tako što je ustao sa svog sedišta i podigao levu ruku. Ajnuru se učini da se tada osmehnuo. Nakon njegove reakcije na Muziku, usred haosa je počela nova Tema.

Друга тема је била „слична, а ипак различита“ од Прве; прикупила је нову снагу и лепоту. Убрзо, међутим, Мелкорова неслога се дигла против тога, и дошло је до „рата звука насилнијег него раније“, при чему је Манве преузео вођство Теме против неслоге. Овога пута, Мелкорова тема је победила над осталима; многи Ајнури су престали да певају потпуно од страха. Илуватар је затим поново устао са свог места, овог пута строгог израза лица.
Подигао је десну руку и још једна Тема се отворила. Следећа тема је имала звук за разлику од осталих пре ње. Почео је тихо усред збрке Друге теме и звучао је као таласање меких и слатких нота. Временом је добијала снагу и дубину, све док нису настале две потпуно различите песме. Једна је била испуњена "немерљивом тугом", која му је давала огромну лепоту, док је друга била гласна, помпезна тема која јој се насилно супротстављала. Ипак, ова тема која се понавља није могла да превазиђе тужну, а ова друга је само узела највеће ноте прве и „[уткала их] у свој свечани образац“. Борба између две теме изазвала је потресање Илуватара, па чак и Празнине иза њега. У овом тренутку, Еру је још једном устао и подигао обе руке, "и у једном акорду, дубље од Бездана, више од небеског свода... Музика је престала".


Community Verified icon
 

Pacho Herrera

Iskusan
Poruka
6.375
Илуватар је затим разговарао са Аинуром о Музици и последицама које ће произаћи из било каквих покушаја да се у њу унесе раздор, као што је Мелкор учинио. Да би им показао резултат њихових поступака, повео их је у Празнину и рекао: "Ево ваше музике!". Ајнури су видели визију онога што је њихова песма створила— „Свет који је био укрућен усред Празнине... али није био од ње“. Видели су историју овог света како се одвијала и били сведоци улоге коју је сваки одиграо у његовом стварању. Чак су и Мелкорови раздори допринели слави ове креације.

Ајнури су били запањени када су деца Илуватара дошла у ову визију, јер су била део Еруовог плана који им није био откривен пре него што је музика пуштена. Илуватар је опевао Децу током Треће теме, а нико од Аинура се није усудио да допринесе њиховом стварању.

Илуватар је изненада одузео визију, а Аинур није могао да види како ће се завршити. Неки кажу да су видели историју Универзума само до владавине људи. Нагли крај визије изазвао је немир међу Ајнурима, и Илуватар је схватио да они желе да визија добије истинско биће, како би — чак и упркос страшним манама које су у њу унете — Универзум био стваран као и они сами су.

Стога је Еру рекао: "Еа! Нека ове ствари буду!". Послао је Пламен Непролазни у Универзум, и далеко се у Празнини појавила светлост — почетак достигнућа музике Ајнура.
Универзум и даље функционише према дизајну декларисаном у Музици, а недостаци у њему потичу од Мелкорових неслагања, који су део њега од његовог почетка. Ипак, Илуватар је инсистирао да ће ови недостаци донети нове и веће ствари у остварењу музике.

Еру је дозволио онима из Аинура који су то желели да уђу у Еа и наставе свој рад на његовом обликовању. Они који су на крају дошли у Арду били су (осим Мелкора) касније познати као Валари.

Иако су сви Аинури учествовали и били присутни у Песми, нипошто нису све знали све време; појединац Аину можда није послушао делове Песме. Манве је у својству краља Арде морао поново да уђе у Песму и обрати пажњу на детаље које раније није приметио, а појавила су се нова открића о обиму и плану Илуватара.[1]

Можда ће врхунац добрих резултата Мелкоровог раздора бити Друга музика Ајнура, песма која ће бити још дубља од прве. У њему ће сваки певач у потпуности разумети своју улогу у Музици, а све Илуватарове теме ће бити одсвиране исправно. Друга музика ће бити дата онако како се пева, уместо да буде направљена само на инсистирање наивних створења.

Аинур је изјавио да ће сви људи учествовати у Другој музици, али је непозната улога коју ће вилењаци имати у њој, ако је има.

Када су Елдари живели у Аману, Валари су им испричали причу о Музици. Била је то једна од првих прича које је Валар дао Вилењацима након њиховог доласка у Аман; традиционално веровање вилењака је да им је већину тога рекао сам Манве. Вала је морао да преузме на себе значајан задатак да преведе причу са свог језика на Куениа и, поред тога, да је преведе у облику који би деца Илуватара могла да разумеју — слика Аинура који свира сјајну песму, стога, могла би бити потпуно метафоричан.

Мудрац Румил је предао причу на писање, назвавши је Аинулиндале. Нолдори су понели причу, или бар сећање на њу, са собом када су отишли у Средњу земљу, и пренели је Едаинима. Сачуван је у Ривенделу и вероватно Арнору и Гондору, и вероватно је постао део дела Билба Бегинса Преводи са вилењачког крајем трећег доба.
 

Pacho Herrera

Iskusan
Poruka
6.375

World of the Unseen​View source


All things in either counted as a part of the visible or Unseen world. Part of the former were material objects and all living creatures, while other beings like the Spirits were part of the Unseen. Furthermore, some beings could exist in both, such as the Ainur and the Calaquendi, the Elves who dwelt in Valinor.[1]

Wraith-world​


Conception by Paul Lasaine of the "wraith world", for The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

The wraith-world was the unseen realm in which cursed spirits such as the Ringwraiths had form.
The One Ring could draw Ring-bearers to the wraith-world, allowing its denizens to be fully seen. It allowed the bearer to utilize strange powers and heightened olfactory and auditory senses. Any wraith within the realm would see the Ring-bearer, and vice versa, and the bearer could be subjected to that world's weapons, such as the Morgul-blade. Additionally, upon wearing the Ring, the bearer would turn invisible to all except for the wraiths themselves and the Dark Lord Sauron.[2]
Those who were in the wraith-world could also see the brilliant, shining form of the High Elves known to exist in the other side of the threshold of the Unseen[citation needed]: Frodo Baggins saw Glorfindel in this form while wounded by the Morgul-blade.[3]
рајал у адаптацијама
Филмска трилогија Господар прстенова

У филмској трилогији Господар прстенова Питера Џексона, свет духова се појављује као обичан физички свет, али таман, суморан и изобличен, због ауре Прстенових духова. Носиоци прстена који носе Прстен би се тамо лако идентификовали по духовима.
Филмска трилогија Хобит

У Хобиту: Битка пет војски, Вилењаци из Мрачног шума су приказани у сјајном облику када Билбо Багинс, носилац Прстена, ставља Прстен и улази у свет духова.
 

KraNp

Poznat
Poruka
9.301
Пре стварања материје и енергије било је једно НИШТА !! "Власник" тог "ништа" је Света Тројица. Онда је ОТАЦ створио материју и енергију, простор и време, и на крају све остало. Бог је "врх пирамиде". ОН је тај који ствара и нико други. Дакле, нема потребе питати се ко га је створио.
 

louiskrstic

Domaćin
Poruka
3.137
Ako Bog postoji, u nekom fizičkom obliku, kako je stvoren?
Odakle uopšte ideja da bog postoji u pojavnom svetu?
Svako iz svog stanja svesti ima pravo da zamišlje, pretpostavlja i zaključuje.
Kako se naša svest menja (ekspandira) iz života u život tako i mi menjamo svoj stav, odnos i svoje poimanje života i Kreatora.
Apsolutno ne postoji potreba da se Kreator, Bog (TO), manifestuje u nižim svetovima a naročito u ovom Fizičkom svetu.
On je stvorio kreaciju, stvorio pojedine vladare u svakom pojedinom svetu i još mnoga bića koja će se starati da sve funkcioniše po planu samog Kreatora ali i po zakonima koje je postavio u svakom od svetova.
Pored toga, uvek u nižim svetovima postoji Njegov predstavnik koji takođe ima važnu ulogu/zadatak. Ta uloga se najviše ogleda u tome da sve Duše koje su dosegle stadijum duhovne zrelosti/Svesti povede, podučava i omogući im da se vrate u sami svet gde su kreirane. A te Duše smo mi koji ovde živimo i evo divanimo na ovoj temi.
Bog je svemoguc.. sto znaci da je on stvoritelj svega pojavnog i nepojavnog. I u velikoj igri moze da se manifestuje kako pozeli pa i u fizickom otelotvorenju. Ne vidim sta bi bio problem.
Otuda, Da li Kreator može da se manifestuje ovde. Siguran sam da može, ali nikako u celosti jer je to nemoguće već samo deo njega budući da je ON (TO) duhovno Biće i kada bi stvarno pkušao razorio bi sve svetove i svu kreaciju svojim strašno visokim vibracijama. Čak je to razlog da Mi, Duše, u ovom svetu moramo imati nekoliko tela ili omota. Bez njih, ovaj svet ne bi izdržao ali nama Dušam bi niske vibracije ovog sveta i te kako naudile.
To je kako mi zamisljamo. No za tu tvrdnju ne postoje cinjenice koje bi nam ukazale da je to tako...
Činjenice?
Postoje činjeniceali ne takve da ih naša humana svest možwe sagledati i razumeti pa zato one nisu namenjene našoj humanoj ili ego svesti, već su namenjene nama Dušama i to onda kada se postaramo da dovoljno podignemo/ekspandiramo svoju svest i onda ih sagledamo i razumemo.
Prvo suočavanje sa načinom kreacije predstoji Dušama kada se vrate na prvi ili čisto duhovni svet, koji je odmah iznad nižeg pola kreacije. Tada se može pogledati kako je tekla kreacija i kako teče razvitak svake Duše i svih nas zajedno.
Tajni apsolutno nema jedino što na nama ostaje da ekspandiramo/podignemo svoju svest i počnemo znati sve što smatramo da trebamo znati. Svo znanje je utkano u samu suštinu života koja je Duh Sveti i mi Duša, nikada ne sumnjamo u to znanje jer jednostavno znamo da to što dobijemo od Duha Svetog jeste ISTINA.
Izidje isys i rece.Ja sam.istina put i zivot.
Isus je uzdigao svoju svest do stadijuma koji je zvan Hrist ili Kraist - zavisi od jezika - i on je govorio iz tog stanja svesti kada je izneo citirasnu rečenicu, "Ja sam, istina, put i život." To znači da ove reči nisu došle od čoveka koji se zvao Isus ili Isa, kako ga neki zovu, već su došli iz same suštine života odnosno iz pomenutog stanja svesti.
Iz tog stanja svesti je možda i rekao da, "Ja, Duh Sveti, jesam istina, Put i život," u smislu da samo idući mojim putem kojeg ja podučavam može svako od vas dosegnuti Carstvo Nebesko.
Zapisivači koji su to stavili na papirus ili šta, jesu zapisali onako kako im je prenešeno ili onako kako je humana svest razumela. Jer, Duh Sveti je taj koji je Reč Boga, i preko Nje je Kreator kreirao sve što je kreirano i preko Nje(ga) Duha Svetog mi možemo dosegnuti potrebna stanja svesti i vratiti se u samo srce Kreacije.
 

4thman

Poznat
Poruka
8.248
Ne vidim ni ja problem, ali ovde se na svakoj temi pre ili kasnije pojavi
to pitanje, pa da ga rešimo nekako.
Mnogo pametniji su pokušavali...

Završiće se bez promene mišljenja, pošto smo ga već skoro svi izgradili...

Uzrok stvaranja ga je stvorio.
Posledica stvaranja istog je i ova tema odnosno pitanje zašto je stvoren Bog? Koje pokušavamo da odgonetnemo od kako znamo za pojam postojanja (istog) sebe.

Iz aspekta personifikacije/religija istog je razumevanje samih sebe i pokušaj promene shvatanja sveta oko sebe. Iako se menjao samo način suština je ostala ista.

Iz aspekta viđenja kroz prirodu i filozofiju ljudskog udela u tom istom univerzumu je da smo više od zvezdane prašine, da smo proizvod više sile i da imamo nadu za ciljeve koje ta sila oslikava. Mir. Možda pre svega. Balans.

Iz aspekta samo otvorene, objektivne, orbitne, i ogoljene filozofije, zašto? Zato.
 

Top