Kako je Bluetooth dobio ime?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.346
Bluetooth tehnologija, nastala 1990-ih godina, prvobitno je trebalo da se zove Personal Area Networking.
Tada su se sastali predstavnici tri velike kompanije – Intel, Ericsson i Nokia – kako bi razgovarali o standardizaciji različitih proizvoda,
tako da se mobilni uređaji i računari mogu povezati.

Tokom samog razvoja, trebalo je smisliti ime za novu tehnologiju, a inženjer Intela Džim Kardač predložio je da radni naziv bude Bluetooth.
Svi su se složili, dok se u nekom trenutku u budućnosti ne pronađe bolje ime.

Bez obzira kog proizvođača pogledate, znak za ovu konekciju uvek je isti: plave je boje sa znakom koji podseća na iskrivljeno slovo "B".

Zapravo, blutut znak potiče iz 10. veka. U to vreme, današnjom Danskom vladao je vikinški kralj po imenu Harald "Blutut" Blatand,
koji je prvi ujedinio brojna vikinška plemena u veliko dansko kraljevstvo, pod jednom krunom.

Pronalazači blutut konekcije su za znak uzeli inicijale kralja Haralada "H" i "B", ali ispisane skandinavskim runskim znakovima.

Bluetooth.svg_.png


Istraživači se još uvek ne slažu oko toga zašto je Harald uopšte dobio nadimak "Bluetooth" (plavozubi). Između ostalog, postoji teorija da je obožavao da jede borovnice, pa su mu zubi gotovo uvek bili plavi.

Po drugoj legendi koja kaze da je kralj imao pokvaren zub koji je bio tamniji od ostalih, tačnije “tamnoplav ili crn”.

Obzirom na to da je ovo napisano u knjigama iz 12. veke, godinama nakon kraljeve smrti, teško je sa sigurnošću znati koliko su ove priče istinite.

(internet)
 

Back
Top