Тихи
Starosedelac
- Poruka
- 183.938
Zivjeti u Hrvatskoj kao Srbin 90te i 91. je bilo neizdrzivo. U Slavonskom Brodu sam zivio, tada klinac od 14-15 godina. Prvi koji je dobio otkaz u svom odjelu je naravno bio moj otac-Srbin. Ljudima su minirali kuce po brodskim selima. Cisto onako-iz ljubavi. U skoli je pocelo „znamo mi ko si ti“ i slicne stvari. Odjednom nemas vise skolskih prijatelja a komsije koje su 10 godina dolazile nama a mi njima na kafu-vise nisu dolazile. Onda se zauzima garnizon, svi u kolektivnom ludilu, odjednom oni mladici, sjecam ih se ko dan danas iz makedonije, bosne, crne gore, uplaseni napustaju kasarnu, hrvati sa nekim povezima preko glave tipa rambo urlicu od srece. Zbog pucnjave u gradu sklonismo se u neki haustor, blizu centra. Neka zena nas pozva da se sakrijemo kod nje u stanu. Bolje da nismo. Sve sto je 45 godina bilo zakopano, na regal se izlozilo. U-slovo preko pola dnevne, kape tipa mile budaka krase police, grme ustaske pjesme a domacini takodje-u transu. Tudjman na bsk-ovom stadionu drzi govor a masa zapjenila franjo franjo. Opste ludilo. Na kraju me proglasise nacionalnom manjinom, uzese tati auto, u stan usao neki njihov lik i nama nista drugo ne osta nego bijeg u Bosnu. Tako je odprilike bilo i u Krajini i Baranji. Kako god okrenes mi Srbi iz Hr bi stradali tako i tako. Hrvati su tada bili ko s lanca pusteni, 45 godina nisu smjeli orgijat uz jure i bobana, tomsona i ostalih intelektualaca. Sad je to ipak malo drugacije. Trans je pao, neke likove iz Broda sam sreo po minhenu, sljaka se po kanalima i zivi u jeftinim minhenskim potkrovljima i podrumima. A jede lidl salama, pola kile za 3 evra. Otisli smo i mi ali otice vremenom i oni. Trecina hrvatske je prazna a Knin sluzi za podsjecanje na trans iz 90ih. A ostalih 364 dana ni ker da tamo zaluta. Uostalom vidi se stanje na Baniji posle potresa, jad i bijeda svih tamo.
(mrcloppity, 5. avgust 2021 18:46)
Iskustvo iz prve ruke....
(mrcloppity, 5. avgust 2021 18:46)
Iskustvo iz prve ruke....