Kako je 0.01 posto unistilo 83 posto

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.248
Sa 7.6 milijardi ljudi koliko nas ima trenutno na ovoj planeti, mi predstavljamo tek 0.01% svih zivih bica na planeti Zemlji. Cak i sa ovih 0.01% ljudska civilizacija je dominantna u zivotu na Zemlji. Od pocetka ljudske civilizacije, covecanstvo je unistilo 83% sisara u divljini i 50% biljnog sveta. Nas u zivotu odrzavaju jedino zivotinje ili stoka i biljke koje sami uzgajamo za konzumaciju.
Bakterija je velika forma zivota na planeti sa cak 13% od ukupnog zivota, dok su biljke na ubedljivom prvom mestu sa 82% ukupnog zivota. Sva ostala ziva stvorenja, od insekata i riba do zivotinja, cine tek preostalih 5% zivota na Zemlji.
Zivot na Zemlji se nalazi u okenima, na kopnu i ispod povrsine zemlje. Verovali ili ne, sve sto zivi u svim morima i okeanima, od plavih kitova pa do sardina, je tek 1% ove mase. Vecina zivota na Zemlji se nalazi na kopnu i predstavlja 86% mase, dok su bakterije koje zive ispod povrsine zemlje predstavljene sa cak 13% mase.
TOC_Entangled_Turtle_by_Francis_Perez1.jpeg

Ono sto smo, dakle nas 0.01% uradili ovoj planeti i ostalim zivim bicima koje zive sa nama, i nacin i dinamika kojom smo promenili ovu planetu, nateralo je naucnike da deklarisu novu geolosku eru. Mi sada trenutno zivimo u eri koja treba da se zove "Anthropocena". (Jos nije zvanicno priznato).
Uzgajanje pilica, curki, pataka i ostale zivine koju uzgajamo za nase potrebe danas cini 70% pticijeg sveta. Ptice u prirodi cine svega 30%. Slika o sisarima je jos gora. Od svih sisara na planeti, 60% sisara spada pod vestacko uzgajanje, odnosno stoku za ljudsku ishranu. Vecina su svinje i krave. Od ukupnog broja sisara, 36% sisara smo mi, ljudi. Verovali ili ne samo 4% sisara zivi u divljini. Dakle ljudi, krave, ovce i svinje sada predstavljaju neverovatnih 96% sisara na ovoj planeti.

kr.jpg

Farma krava u Brazilu.

Unistavanjem divljih stanista da bi napravili farme, secom drveca, izgradnjom i urbanizmom je pocetak necega sto mnogi naucnici nazivaju "sestim masovnim izumiranjem" na planeti Zemlji. Samo u zadnjih 50 godina, zahvaljujuci ljudima, izumrlo je 50% zivotinjskog sveta. Poredjenja novih procena sa onima iz vremena pre nego sto su ljudi postali famreri i zapoceli industrijsku revoluciju, otkriva da je ostala samo jedna sestina svih divljih sisara, od miseva pa do slonova. Tri stotine godina ljudskog lova na kitove, ostavilo je tek petinu morskih sisara u okeanima.
Od pocetaka ljudske civilizacije pa do sada, unistili smo 83% divljih sisara, 80% morskih sisara, 50% biljaka i 15% svih riba.
Uprkos ljudskoj prevlasti, po pitanju ukupne tezine na ovoj planeti, svi virusi su tri puta tezi od svih ljudi zajedno. Svi crvi na planeti su tri puta tezi od ljudi, sve ribe su 12 puta teze dok su svi insekti cak 17 puta tezi od svih ljudi. Gljivice su 200 puta teze od ljudi, bakterije su 1.200 puta teze od ljudi, dok su biljke cak 7.500 puta teze od svih ljudi.

Strategies-to-reduce-deforestation-1.jpeg

Ljudska civilizacija trenutno koristi ekvivalent od 1.6 planeta Zemlja da bi odrzali trenutni tempo nasih zivota i ekosistem u trenutnom stanju, ne moze da se nosi sa nasim zahtevima.
Verovali ili ne od 8 miliona razllicitih vrsta biljaka i zivotinja na ovoj planeti, cak jedan milion je kriticki na ivici opstanka.
Od ukupne povrsine zemlje koju cini kopno, ljudi su obradili ili preuredili cak 75%.
Na 66% okeana i mora su ljudi uticali komercijalnim ribolovom i zagadjenjem.
Skoro 90% svetskih zaliha morske ribe u svim okeanima i morima je u potpunosti iskoriscavano, prekomerno iskoriscavano ili totalno iscrpljeno.
Ljudski globalni sistem ishrane je glavni pokretac gubitka bioloske raznovrsnosti. Samo zbog poljoprivrede, 24.000 razlicitih vrsta biljaka i zivotinja su u opasnosti od izumiranja. Poljoprivreda je takodje odgovorna za 70% gubitka kopnenog biodiverziteta.
Ali nisu samo biljke i zivotinje ti koji ispastaju zbog ljudskih postupaka. Mi to radimo i sami sebi.
Oko 3.2 milijardi ljudi je direktno pogodjeno degradacijom zemljista. Zbog degradacije zemljista u obalskim podrucjima, skoro 300 miliona ljudi je u opasnosti od poplava i uragana.
Direktan uticaj ljudi na prirodu i biodiverziju ce samo pojacati ljudko siromastvo, glad i zdravlje i uticati na klimu, okeane i zemljiste.
plastic-pollution-solutions.jpeg

Izvor podataka:
UN Enviromental Program
World Wildlife Foundation
NASA / NOAA
Guardian/BBC Earth
PlanetEarth.org.

"75 percent of the Earth’s land surface has been significantly altered by human actions, including 85 percent of wetland areas." Sa sajta United Nations Enviromental Programme"....
"altered"-izmenjen. ......izmenjen ljudskom aktivnoscu. Mozda sam tako trebao prevesti a ne obradjen i preuredjen. Sam sam prevodio. Izvinjavam se. @Sensei....zameni ako mozes.

"75 percent of the Earth’s land surface has been significantly altered by human actions, including 85 percent of wetland areas." Sa sajta United Nations Enviromental Programme"....
"altered"-izmenjen. ......izmenjen ljudskom aktivnoscu. Mozda sam tako trebao prevesti a ne obradjen i preuredjen. Sam sam prevodio. Izvinjavam se. @Sensei....zameni ako mozes.
ma ok je to, znam da si preneo podatak, nego mislim da su preterali. Recimo, ako proteraju put kroz neku divljinu onda računaju da su sve to promenili, ali u realnosti su samo neznatan deo.

Back