Kako izmeniti podsvest?

Alberty

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.456
Kazu psiholozi da je podsvest jako tvrdoglava, pa me zanima koji je najefikasniji nacin za izmenu nekih nezeljenih aspekata podsvesti (npr. odvikavanje od neke lose navike...). Da li se podsvest najbolje menja auto-sugestijom ili vizualizacijom, ili pak neko drugom metodom?
 
Мозак код људи се развија до 21 године, и претпостављам да до тог доба може и подсвест да се промени. По мом мишљењу свака "промена" подсвести код зрелих људи је обична заблуда.
 
Мозак код људи се развија до 21 године, и претпостављам да до тог доба може и подсвест да се промени. По мом мишљењу свака "промена" подсвести код зрелих људи је обична заблуда.Po Karl Gustav Jungu, procesom individuacije (osvescivanjem nesvesnog materijala) se licnost dalje razvija, tako da ne vidim zasto to ne bi islo i kod odraslih ljudi?
 
Po Karl Gustav Jungu, procesom individuacije (osvescivanjem nesvesnog materijala) se licnost dalje razvija, tako da ne vidim zasto to ne bi islo i kod odraslih ljudi?

Da ali to nije menjajne nesvesnog dela ličnosti već njeno integrisanje u cilju korišćenje sveokupnih ljudskih duhovnih potenciala. Krajnji cilj je celovitost koja se naravno nikada do kraja ne dostigne.
U tvom slučaju je u pitanju navika a ona se menja jakom voljom , vežbom i upornošću .
 
prevođenjem u svjesno ...:tajna: psihoanalizom

Da kada se radi o kompleksima ali kada su navike u pitanju tu psihoanaliza ne pomaže . Recimo niko danas neće koristiti psihoanalizu zbog pušenja duvana. Iako opsesivno konzumiranje duvana može biti i posledica fiksacija u ranoj fazi razvoja deteta ali to su ređi slučajevi , najčešći uzrok je sama navika (onda tu imamo nikotin koji izaziva zavisnost ali da ne širim priču).
 
Poslednja izmena:
Pa mislim da se prvo te podsvesne navike i postupci koji se ponavljaju moraju prihvatiti kao takvi, prvo da covek nauci da zivi sa tim, ali svestan da sve to radi. Dakle da covek postane svestan svih navika, radnji i razmisljanja.

Tek nakon toga je moguce da pokusa da promeni.
 

Back
Top