Kako izgleda nastava u "demokratskim školama"?

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.572
U Danskoj postoji takozvana demokratska škola čiji je cilj da deca nauče da služe zajednici, a ne da slušaju učitelje. U suštini, škola bi trebalo da bude antiautoritarna, da bude ogledalo moderne demokratije.

Škola se nalazi u prirodi, van grada. Mnogi đaci dolaze na nastavu autobusom – to nije ništa neobično. Međutim neobično je to što u školu dolaze kad hoće. Važno je da u školi provedu pet sati. Većina đaka se pojavljuje između devet i 10 sati…

Ovo je demokratska škola u kojoj je sloboda veoma važna. Đaci sami odlučuju šta, i od koga uče. „Ema je napisala pismo i ja sam htela da ga dešifrujem“, kaže učenica Freja Pedersen.

0,,6360285_1,00.jpg

U tzv. demokratskoj školi u Danskoj deca sama odlučuju kada, šta i sa kim žele da uče

Deca razmenjuju znanje

Ema je napisala pismo runama – a Freja ne zna to drevno pismo. Ema je morala da objasni Freji šta koje slovo, tj. znak znači. Tipičan primer za ovakav tip škole. Deca prenose znanje drugoj deci. „Zabavno je i ovako učim mnogo brže zato što me to interesuje. Da su slučajno rune ispisane na tabli u običnom razredu, mislim da bi mi to bilo dosadno", kaže Freja.

U drugoj prostoriji vrše se pripreme za Božić. Možda na prvi pogled svakodnevica u ovoj školi deluje haotično, ali kao i kod mrava – u stvari se iza svega krije neki sistem. I pravila! - kaže učiteljica Kristina Tomsen: „Kuhinja recimo može da bude veoma opasno mesto. Zbog toga su i pravila važna. Ima ih ovde u školi dosta. Najvažnije pravilo je da se jedni prema drugima odnosimo s poštovanjem. To znači da saslušamo šta neko ima da nam kaže, ali i da prestanemo kada nam se kaže – stop."

Kazne za kršenje pravila

Dakle i u demokratskoj školi sloboda je ograničena. Kada se pravilo prekrši – sledi kazna. Kim koji se podrugivao jednom učeniku, morao je za kaznu odmah da ode da pomaže u čišćenju dvorišta. Kaznu mu je odredio komitet za pravdu u školi, objašnjava Nina Knudsen. „Onaj ko ne poštuje pravila i ne posprema za sobom, mora nešto po kazni da uradi za zajednicu. Ipak, sve se to kreće u normalnim granicama. Onaj ko je nasilan mora da odgovara pred celom školom. To je naš glavni organ, vrhovna instanca. Kad se dotle dođe - to znači da je u pitanju ozbiljna stvar.“

0,,6360287_1,00.jpg

Najvažnije pravilo - poštovanje!

Takozvane slobodne škole u Evropi imaju dugu tradiciju. Mnogo toga govori u prilog ideje i koncepta - da se lepo i korisno mogu spojiti i u obrazovanju dece.

Autori: M. Vagner / N. Rujević

Odg. urednica: I. Ivanović

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14736176,00.html
 
Poruka
22.606
A kakvom ih to demokratijom uče?
Sloboda je stanje duha ali ničim ne sme biti sputana,niti nekakvim pravilima, ni tuđim nametanjem mišljenja,niti finansijskim ograničenjima i mnogim drugim uticajima koji ograničavaju slobodu na bilo koji način.To što oni imaju slobodu da dolaze u školu kad hoće i uče šta hoće, nije sloboda- to je samo privid takozvane slobode ali ne znači nužno da ona to i jeste.:aha:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.