Kako izbeći polaritete ili krajnosti?

Zmija je u prici iz toga ugla agent dualizma ali bez nje ne bi bilo sanse da covjek razumije dualizam i predje u stanje nedualizma tj prestane biti bogom.
Elohimi su mislili da ce im svjetlo vratiti covjek na nivo totalnog neznanja tj ako mu zabrane spoznaju dobra i zla generalno.
Naime Elohim ne zna za relativni nivo to je ocito.

Kako se neka informacija pojavi, tako se ljudi podele u dva tabora.
Meni je interesantno to što su uvek dva gledišta, potpuno suprotna.
Retko se može sresti neko treće gledište.

Kako ne dozvoliti da te povuče jedna ili druga strana, nego ostati
trezven i neutralan?

zato što je ljudskoj prirodi sklonost da idu po nekim modelima ličnosti, događaja, autoriteta, već ranijih napisanih i prikazanih postulata mišljenja,
dela

npr. kao recimo Danteov - Pakao (čistilište, raj)

Najveci paradox je da Zmiju obozavaju notorni protivnici Zmije.
Oni ustima kazu Zmija je zavodnik a dualisticki razmisljalju i žive po "Zmijinom diktatu".
BIblija u sebi nudi izlaz iz toga dualizma u vise navrata no slatko je biti bogom na indirektan način pa se adrenalina odreći.

JA sam vec rekao da postoji dualizam iznad dualizma ili kad si usao u 3 u dimenziju razmisljanja izašavši iz prvobitnog moda dualizma.
TU isto kompleks boga vreba.
Zato mudraci ubacuju 4 i elemenat da ne bude extrem trojstvo to je prvobitna tetrada.
Unistilo mi desetke tema o tome nazalost.

A ko to "posmatra" ako ničeg sem ega nema a i sam ego je nepostojeći?
Ko to posmatra ti je u zen tradiciji koan na kome ljudi rade decenijama.
To nije nešto na šta može neko drugi odgovor da ti da. Pa i da ti odgovori
ništa od toga nemaš.
A ego je iluzija. Nije nepostojeći. Kao kada bih ti rekla da je san nepostojeći.
A ti lepo znaš šta si sanjao i za tebe taj san postoji. Postoji kao iluzija, ali
realno ne postoji.

Ko to posmatra ti je u zen tradiciji koan na kome ljudi rade decenijama.
To nije nešto na šta može neko drugi odgovor da ti da. Pa i da ti odgovori
ništa od toga nemaš.
A ego je iluzija. Nije nepostojeći. Kao kada bih ti rekla da je san nepostojeći.
A ti lepo znaš šta si sanjao i za tebe taj san postoji. Postoji kao iluzija, ali
realno ne postoji.
Ovo si pozajmila, nije budistička teorija. Već sam te pitao o ovome pa nisi ništa rekla... Teorija uopšte ne govori o nekom entitetu koji je realniji od ega i postoji uporedo. Možda telo jer je sam Buda rekao da je telo vrednije pošto će ostati 5,10,20 godina manje, više nepromenjeno sa nama a za naše misli ne znamo koje će biti ni u roku od 5 minuta. I sve nestane kad čovek umre. Pa šta nam onda ostaje da posmatramo, čime i iz kog razloga?

PS Po budističkoj teoriji. Drugo me ne zanima.

Poslednja izmena:
Ovo si pozajmila, nije budistička teorija. Već sam te pitao o ovome pa nisi ništa rekla... Teorija uopšte ne govori o nekom entitetu koji je realniji od ega i postoji uporedo. Možda telo jer je sam Buda rekao da je telo vrednije pošto će ostati 5,10,20 godina manje, više nepromenjeno sa nama a za naše misli ne znamo koje će biti ni u roku od 5 minuta. I sve nestane kad čovek umre. Pa šta nam onda ostaje da posmatramo, čime i iz kog razloga?

PS Po budističkoj teoriji. Drugo me ne zanima.
Šta sam pozajmila i od koga? Pomenula sam zen koan i objasnila
sam razliku između toga šta znači da ego ne postoji i šta znači da
je ego iluzija.

Posmatraš iz razloga da shvatiš šta ti sve nisi. Sa čime si sve
identifikovan. Probaj sa veštačkom inteligencijom da razgovaraš,
ako su joj učitali sve informacije o budističkoj teoriji. Ja govorim
iz sebe i drugačije ne mogu.

Šta sam pozajmila i od koga? Pomenula sam zen koan i objasnila
sam razliku između toga šta znači da ego ne postoji i šta znači da
je ego iluzija.

Posmatraš iz razloga da shvatiš šta ti sve nisi. Sa čime si sve
identifikovan. Probaj sa veštačkom inteligencijom da razgovaraš,
ako su joj učitali sve informacije o budističkoj teoriji. Ja govorim
iz sebe i drugačije ne mogu.
Tako treba ,sve sto je dobro prihvatiti od drugih bez ustezanja.
Bio s brda grada istoka zapada svugdje se nesto nauci ..

A ko to "posmatra" ako ničeg sem ega nema a i sam ego je nepostojeći?
Ego nam je slabost. No što više duhovno napreduješ više ga osećaš, pa to da automatski reaguješ zlo, prepoznaješ kao ego
koji kljuca, kao bokser koji udara u stomak. I onda se kontrolišeš ČP
No mi smo zapravo prazan list papira kad se rodimo, i ne znamo ko smo. To je nepodnošljivo, pa se prvom prilikom identifikujemo
sa nečim, da bi se našli kao nešto, a ne ništa ČP

Ego nam je slabost. No što više duhovno napreduješ više ga osećaš, pa to da automatski reaguješ zlo, prepoznaješ kao ego
koji kljuca, kao bokser koji udara u stomak. I onda se kontrolišeš ČP
No mi smo zapravo prazan list papira kad se rodimo, i ne znamo ko smo. To je nepodnošljivo, pa se prvom prilikom identifikujemo
sa nečim, da bi se našli kao nešto, a ne ništa ČP
Ok, samo ovo sam pitao manema koji je budista. Oni imaju drugačiju teoriju o tome šta sačinjava čoveka. Duša i suština nisu deo te filosofije, samo telo i ego. I ko tu može preostati još i da posmatra?

Back