Kako izbeći polaritete ili krajnosti?

Jasna

Stara legenda
Poruka
77.642
Kako se neka informacija pojavi, tako se ljudi podele u dva tabora.
Meni je interesantno to što su uvek dva gledišta, potpuno suprotna.
Retko se može sresti neko treće gledište.

Kako ne dozvoliti da te povuče jedna ili druga strana, nego ostati
trezven i neutralan?

...
trezven i neutralan?

Ради се о маниру размишљања, разговора.
Врло проста ствар, а у крајњем може довести и до тешких борби.

Ако свачијем ставу (сем очигледно кретенских) приступиш са разумевањем,
у смислу да си и сам прошао кроз ту мисаону фазу,
и ако то урадиш без поцењивачког става "ууу од кад сам ја тако мислио"
може се десити да разговор буде добар и да чак неко промени свој став.

trezven i neutralan?
ako si trezven i neutralan to je ekvivalent "boli me uvo", znači ne upuštaš se. Zato ne vidiš tu treću stranu

trezven i neutralan?

Сагледавати подпуну и целовитију слику ...

Често је илузија да постоје двесупростављене стране.

Углавном постоји једно целообухватније колективније мишљење и једно поларизованије ...уже .. подскуп ...личније

Mudro zbori Brus Li. Ono što me zanima je kako praktično to primeniti.
Kad krenu bujice da vuku jedna na jednu, druga na drugu stranu.
Gomila argumenata, mišljenja, informacija, emocija i najgore od svega,
očekivanja okoline da zauzmeš stranu.
u vezi očekivanja okoline važno je prvo odreći se potrebe ega da se sviđa drugima i da ga vole, da mu daju validaciju. Važno je i shvatiti da istina nije tamo gde je rulja i da se često od strane kontrolora političkog ili verskog ili bilo koje oblasti javnog života stvaraju suprotstavljene opcije koje sve kontroliše ista ruka.

Ego kroz identifikaciju sa grupom traži validaciju tako što članove grupe kojoj pripada vidi kao one više vrednosti a one koji nisu članovi kao bića niže vrednosti. U realnosti svi smo kao bića kao duše iste vrednosti a kao ličnosti vredimo onoliko koliko volimo druge a ne koliko oni vole i cene nas.

Izlaz je u nadilaženju iluzije ega, u identifikaciji sa Bogom, u shvatanju da je sve jedno, da smo svi jedno samo imamo različite prethodnim iskustvom dostignute tačke sa kojih posmatramo situaciju.Onda više nismo isključivi i skloni svrstavanju pri podelama jer naše ja uključuje i trudi se da razume sve poglede na stvarnost.

Spoznaja dobra i zla na apsolutnom nivou.
To je baza dualizma ili kompleks biti bogom.
To je objašnjeno u simboličkoj priči iz Biblije kao dar zmije Adamu i Evi u raju. Poznavanje dobra i zla da bi bili kao bogovi. A u stvari to je bio trojanski konj kojim je unet crno beli pogled na svet. Biti za ili protiv bez razumevanja suprotstavljenog gledišta. Retki su oni koji ne misle za sebe da zastupaju dobro a da su njihovi neprijatelji zlo. Na višim nivoima dualizam je između saosećanja i mudrosti.

Veći deo života sam potrošila na takva istraživanja. Iz krajnosti
u krajnost. Može da izgleda i potpuno pozitivno. Da te ponesu
emocije, podrška drugih ljudi. Da sve izgleda sjajno. Ali je
u suštini beskorisno.
"In Buddhism, there is no place for using effort. Just be ordinary and nothing special. Eat your food, move your bowels, pass water and when you're tired go and lie down. The ignorant will laugh at me, but the wise will understand."

"Put every great teacher in a room, and they'd agree about everything, but put their disciples in there and they'd argue about everything."

"Zen is not “attained” by mirror-wiping mediation, but by “self-forgetfulness in the existential 'present' of life here and now.” We do not “come”, we “are.” Don't strive to become, but be"

"In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others."

Bruce Lee

trezven i neutralan?
Zato što uz informaciju ide i sugestija, kako informaciju tumačiti. Pa sve zavisi od sugestije...

To je objašnjeno u simboličkoj priči iz Biblije kao dar zmije Adamu i Evi u raju. Poznavanje dobra i zla da bi bili kao bogovi. A u stvari to je bio trojanski konj kojim je unet crno beli pogled na svet. Biti za ili protiv bez razumevanja suprotstavljenog gledišta. Retki su oni koji ne misle za sebe da zastupaju dobro a da su njihovi neprijatelji zlo. Na višim nivoima dualizam je između saosećanja i mudrosti.
TU u toj prici je crno bjelo postavljeno jer jedna krajnost je bogovsko raspoznavanje dobra i zla tj apsolutni nivo tipa crno bjelo dok na drugoj strani pocetni deafult nikakva spoznaja po pitanju dobra i zla koje je navodno stanje raja.
Spoznaja na relativnom nivou tu nema kao opcija po mom vidjenju.

Ti bogovi iz raja su u padu ko i covjek.S razlikom sto oni su besmrtni.
Zato im treba covjek i zato brane pristup drvetu zivota covjeku jer bi upali u vjecno stanje dualizma.

TU u toj prici je crno bjelo postavljeno jer jedna krajnost je bogovsko raspoznavanje dobra i zla tj apsolutni nivo tipa crno bjelo dok na drugoj strani pocetni deafult nikakva spoznaja po pitanju dobra i zla koje je navodno stanje raja.

Zato im treba covjek i zato brane pristup drvetu zivota covjeku jer bi upali u vjecno stanje dualizma.
priča je po meni simbolična...drvo poznavanja dobra i zla je filozofija polariteta tipa mi i oni..znači stalno generisanje sukoba i mržnje na osnovu razlika i toga ko je u pravu...drvo života je filozofija obožavanja života i jedinstva sa njim...znači ljubav prema svemu i svima...povratak u raj je jedenje sa drveta života odnosno prelazak na stav ljubavi prema svemu i svima...

Čuj, bogovi u padu:hahaha:

priča je po meni simbolična...drvo poznavanja dobra i zla je filozofija polariteta tipa mi i oni..znači stalno generisanje sukoba i mržnje na osnovu razlika i toga ko je u pravu...drvo života je filozofija obožavanja života i jedinstva sa njim...znači ljubav prema svemu i svima...povratak u raj je jedenje sa drveta života odnosno prelazak na stav ljubavi prema svemu i svima...
To sam i rekao s razlikom sto Elohimi su svjesni tog prokletstva no ubrali su vjecnost tako da ne mogu sami nista pa trebaju covjeka.
Tocnije oni trebaju nedualiste da dobiju svjetlo nazad koje su izgubili kreiranjem covjeka.

Kad Elohimi kazu nakon sto Adam i Eva ubrali s stabla crno bjelog spektra da su postali ko i oni(Elohimi) time se izjednacavaju u padu u crno bjelu realnost.
Elohimi stite Adama i Evu da ne budu vjecno u crno bjelom spektru pa im se preče da ne uberu vjecnost u tom stanju no radi sebe jer trebaju transcedentirati.
To je izrazeno u Metafori Jakovljeve ljestve gdje silaze i uzlaze.
Dakle oni trebaju ljude ko sto ljudi trebaju njih.
Elohimi su s ljudima u razvoju.

Back