Kako im se obracate

Персирање јесте начин на који се показује поштовање (што није доказ да оно реално и постоји)!
Због тога теби персира службеница, јер те поштује као клијента (чак и ако те реално не поштује као човека), али то нема везе са овим о чему говоримо.

Говоримо о односу СТАРИЈИ-МЛАЂИ.
Како се обраћаш колегама који по годинама могу да ти буду родитељи, а како се обраћаш колегама који су твојих година или млађи? Значи - на истом сте рангу на послу, разликујете се по годинама?
Бпнтон налаже да персирамо старијом особама. Тек када старија особа предложи да се престане са персирањем - онда се прелази на ''ти''. ;)

ТО ПОКУШАВАМ ДА ОБЈАСНИМ!

Дакле говоримо о односу старији - млађи. У мојој компанији се персира само председнику исте. Значи, без обзира на године, функцију, положај, радни стаж, нико никоме не персира, јер смо заправо сви КОЛЕГЕ, и нема потребе за персирањем.(чак и онима који су у другим РЈ се не персира) Што се тиче старости, ретко који запослен ми може бити родитељ, јер ја нисам толико млад, а и особље није толико маторо :mrgreen: а чак ни њима. Када је реч о титулама, сви који су мени подређени су старији од мене од године до 10 година, па не очекујем да ми персирају због ранга, нити ја њима.
- како би било да жена која је кафе куварица у мом сектору, старија је од мене 15 година, а по рангу нижа за 17 позиција, мени персира...или ја њој? Ужас!

И још једном, персирам само људима које не познајем и који су за обострано персирање, и наравно, тамо где папир то захтева. Јер, персирање у смислу поштовања је само мртво слово на папиру.

Помешао си ствари.
Питање је да ли би се ти њој обратио са ''ти'' пошто, како кажеш ''године нису услов за персирање''? :roll:
Да ли персираш деци и тинејџерима? ;)

Наравно да не бих, јер је не познајем. Али, персирање између особа које се не познају се подразумева, без обзира на године. У чему је разлика између службеника у банци и клијента, и две особе на аутобуском стајалишту(наравно са приметном разликом у годинана)?

А узгред, како се ти обраћаш људима за које оцениш да су млађи од тебе, а притом их не познајеш? :think:

Веровала или не, некад чак и деци и тинејџерима морам да се обраћам са "ви" јер ми је такав посао. У директном сусрету не! (овде се ипак ради о крајности :whistling: )

:zcepanje::zcepanje::zcepanje:
E slatko si me nasmijao..
Slicno mi se desilo prije dvije godine, kad sam pitala jednu gospodju da joj ustupim mesto, u gradskom autobusu, sa propratnim postovanjem, naravno, a ona me napade pred ljudima kako sam nepristojna te zar ona izgleda toliko staro da bi morala da sedi..i tako ja ostadoh posramljena..a inace je imala oko 60god i bila je neprikladno obucena za svoje godine, i jako jako nasminkana..a ja naivna glupaca..:lol:

Jos nesto, neka se svako obraca kako hoce, ovo je mrtva trka:)
Svako ima svoj stav, naravno, sve zavisi u kakvoj si porodici odrastao;)

ИИИИИИИ ево га доказ за моју теорију. Дакле, бонтон налаже да млађи персирају старије, лепо понашање да..уступимо место старијем у аутобусу, а видите да то некога може и да увреди. :hvala:

Немој да минираш тему, имамо ми још примера са којима можемо да се ћерамо :mrgreen:
И немој да мислиш да неко није квалитетно васпитаван ако има ставове који се не подударају са другима. :per:

joj ja sam sa njegovim roditeljima bas ok, zavoljela sam ih i oni mene ali jos uvjek im se ne obracam imenom vec ih uvjek direktno pitam i persiram. ako su mi dalje, pridjem pa im se obratim.
ono "cika Aco ili teta Vido" ne mogu prevaliti preko usta, jer mi djeluje hladno. A opet samo imenima mi je bezveze, djeluje mi kao da ih nepostujem dovoljno. iako oni to ne bi dozivjeli tako ali ja bih :roll:
kontam cim se vjerimo, opusteno cu im reci "E sad vas vise ne trebamo persirati, jel tako?" :)
mogla bih i sada ali nesto kao cekam da se bas "orodimo" :lol:
i da, nikad ih ne bi zvala mamom i tatom. to mi je nekako bezveze.roditelji su jedni.
dok mu tetku, ujaka, tetka zovem kao i on..tetak, ujace ...

Poslednja izmena:
joj ja sam sa njegovim roditeljima bas ok, zavoljela sam ih i oni mene ali jos uvjek im se ne obracam imenom vec ih uvjek direktno pitam i persiram. ako su mi dalje, pridjem pa im se obratim.
ono "cika Aco ili teta Vido" ne mogu prevaliti preko usta, jer mi djeluje hladno. A opet samo imenima mi je bezveze, djeluje mi kao da ih nepostujem dovoljno. iako oni to ne bi dozivjeli tako ali ja bih :roll:
kontam cim se vjerimo, opusteno cu im reci "E sad vas vise ne trebamo persirati, jel tako?" :)
mogla bih i sada ali nesto kao cekam da se bas "orodimo" :lol:
i da, nikad ih ne bi zvala mamom i tatom. to mi je nekako bezveze.roditelji su jedni.
dok mu tetku, ujaka, tetka zovem kao i on..tetak, ujace ...

Када би мене неко јурио са једног краја на другиј како би ме питао "Хоћете ли кафу", питао бих саговорника да ли имамо проблем у комуникацији. Заиста не знам какав проблем имају људи који не могу особе позвати именом, без обзира на персирање. :huh:
Ако ти његови родитељи нису мама и тата, не би требало ни да су ти тетка и стриц ;)

Када би мене неко јурио са једног краја на другиј како би ме питао "Хоћете ли кафу", питао бих саговорника да ли имамо проблем у комуникацији. Заиста не знам какав проблем имају људи који не могу особе позвати именом, без обзира на персирање. :huh:
Ако ти његови родитељи нису мама и тата, не би требало ни да су ти тетка и стриц ;)[/QUOTE]

znam ali ne bi ih mogla zvati mamom i tatom..:(
i sam razmisljala o zvanju imenom i persiranjem, znaci bez ciko i teto ali mi nekako ruzno, tj ja se ruzno osjecam :(

Ако ти његови родитељи нису мама и тата, не би требало ни да су ти тетка и стриц ;)

''Чика'' и ''тетка'' у нашем језику и култури нису само особе из родбине, него све старије особе којима желимо да се обраћамо фамилијарније од ''господине'' и ''госпођо''.
Шта се правиш блесав, као да то не знаш?:roll:

И не желим и не бих дозволила да ме другари из одељења моје деце зову именом. Ја за њих нисам Хелен, могу да им будем само тетка Хелен.;) Као што ни ђацима не бих дозволила да ме зову именом, него са наставнице Хелен.

Poslednja izmena:
Svog sadasnjeg supruga znam dve godine, kao i njegove roditelje, a u braku sam vec godinu i po dana. I dalje se svekru i svekrvi obracam direktno, izbegavajuci da im kazem ciko i teto (sto mislim da je izuzetno glupo i smesno - nismo deca od 10 godina) ili mama i tata (nedopustivo - ipak imam svoje roditelje), a takođe mi je neprijatno da im se obratim po imenu, iako bih im pored toga persirala. Baš me zanima da li imate slicnih problema i kako izlazite na kraj sa njima?

moja zena ih zove po imenu, a ja tastu zovem "tasta":evil:

''Чика'' и ''тетка'' у нашем језику и култури нису само особе из родбине, него све старије особе којима желимо да се обраћамо фамилијарније од ''господине'' и ''госпођо''.
Шта се правиш блесав, као да то не знаш?:roll:

И не желим и не бих дозволила да ме другари из одељења моје деце зову именом. Ја за њих нисам Хелен, могу да им будем само тетка Хелен.;) Као што ни ђацима не бих дозволила да ме зову именом, него са наставнице Хелен.

Много има људи са којима су се неки "ородили" на тај начин, али је то далеко од културе! Позната ми је та ствар, и не одобравам је. Тако да се не правим блесав, као што ти кажеш... :roll:

Што се тиче правила у школи, у то не задирем, нити сам потезао та питања, зна се ко је наставник/професор, а ко ђак. Питао сам конкретно, како би се обратила особи млађој од себи(по слободној процени), а да исту не познајеш? На ово питање ми ниси одговорила! И како можеш да утичеш на људе како ће да те ословљавају?
(особа би са мном завршила сваки дијалог када би ми сугерисала да је ословљавам са префиксом "чика", "тетка"...) :banovati:

Много има људи са којима су се неки "ородили" на тај начин, али је то далеко од културе! Позната ми је та ствар, и не одобравам је. Тако да се не правим блесав, као што ти кажеш... :roll:

Што се тиче правила у школи, у то не задирем, нити сам потезао та питања, зна се ко је наставник/професор, а ко ђак. Питао сам конкретно, како би се обратила особи млађој од себи(по слободној процени), а да исту не познајеш? На ово питање ми ниси одговорила! И како можеш да утичеш на људе како ће да те ословљавају?
(особа би са мном завршила сваки дијалог када би ми сугерисала да је ословљавам са префиксом "чика", "тетка"...) :banovati:

Зависи колико имаш година. Ако имаш мање од 20, а уколико нисмо у некој званичној комуникацији, ја бих ти заиста сугерисала да ме зовеш тетом...јер ти и ја не можемо бити другари па да ме зовеш именом...
Ел да наставимо разговор или смо свршили? :zper:

Poslednja izmena:
Могу да утичем на то како ће ме ословљавати из простог разлога што ћу захтевати одређено ословљавање и нећу комуницирати уколико се то не поштује.

Дакле, кад одем у банку па ми се тамо клинка-шалтеруша обрати са ''ти'' (ваљда мисли да ће ми тако дати комплимент да изгледам млађе), ја ћу је питати да ли се ми то познајемо када ми се тако фамилијарно обраћа....:mrgreen:

Онога ко ми се обрати са гопођице обавезно исправим да сам ја госпођа.

Значи када неко не зна правила етикеције - радо ћу га упутити. ;)

Питао сам конкретно, како би се обратила особи млађој од себи(по слободној процени), а да исту не познајеш?

Зависи колико је млађа. Уколико је дете или тинејџер...онда са ''ти''.
Уколико је старији - онда са ''ви''.
Опет, и то зависи од прилике: трговцима, шалтерушама, непознатим колегама....дакле, некоме у службеној комуникацији, увек ''ви'', без обзира на године.

У суштини, имамо сличне ставове, али из различитих углова. Дакле, ни ја не бих комуницирао са особом која би ми сугерисала како да је ословљавам. Када би ми се непозната особа обратила са "ти", истом мером бих и узвратио(што, заправо, и радим), без обзира на године.
Дакле, обраћање непознатим особама са моје стране почиње са "господине..." или "госпођо...", никакве тетке, стричеви или ујаци не долазе у обзир. Свака нова "тетка" би ипак морала да прође фамилијарну контролу :mrgreen:

Иначе, ја немам специјалне прохтеве. Нека ме зове ко како хоће, како ће дијалог почети, тим тоном ће тећи...без тетака :whistling:

Али, нико овде не говори о томе да се непознате особе ословавају са ''тетка'' или ''чико''!Говори се о свекру и свекрви!
Ја сам спомињала родитеље мојих пријатеља којима се тако обраћам...и другаре моје деце који се мени тако обраћају....значи - људи који нам нису генерацијски блиски да бисмо им се обраћали са ''ти'' и именом, а који нам нису ни странци да бисмо морали да држимо хладну дистанцу са ''господине'' и ''госпођо''....

Врти коло...

Па зашто да се некоме у фамилији обраћамо са "ви"? Зар то не ствара дистанцу у рангу са називањем свекра и свекрве, господине и госпођо...? Или да СВЕКРВУ зовеш ТЕТКА(име)...?!

Али, да бисмо показали поштовање..? Знам, али све ово звучи само као теоријско поштовање, практично доказују дела...

Не, нећемо у круг... ;)

Врти коло...

Па зашто да се некоме у фамилији обраћамо са "ви"? Зар то не ствара дистанцу у рангу са називањем свекра и свекрве, господине и госпођо...? Или да СВЕКРВУ зовеш ТЕТКА(име)...?!

Али, да бисмо показали поштовање..? Знам, али све ово звучи само као теоријско поштовање, практично доказују дела...

Не, нећемо у круг... ;)

Да, па овде говоримо управо о ОБРАЋАЊУ, а не о ДЕЛИМА којима се доказује поштовање! :roll:

Иначе, ја сам још на првим странама објаснила зашто сам свекрву звала како сам звала. Безвезе је да опет пишем.

Док смо се забављали свекрви сам се обраћала са ''тетка Радо'', као што се иначе обраћам родитељима мојих другова и другарица....(тетка Цицо, чика Лазо...)...Кад смо се венчали рекла ми је:''Сад можеш да пређеш на ТИ, и да ме зовеш само Радо'', а мени је то било глупо. Нисам могла да не персирам старијој особи, а већ сам била навикла да је зовем тако са ''тетка''...тако да је тако и остало...

Наравно! Рада зна да се (углавном) не персира унутар фамилије. :super:

Наравно! Рада зна да се (углавном) не персира унутар фамилије. :super:

E, видиш, тетка Рада и ја нисмо из истог културног миљеа. У крају из ког је она потекла никоме се не персира, никада, у у крају из којег сам ја и у којем живим - до скоро (до пре пар генерација) се персирало и рођеним родитељима (у неким породицама је и дан данас тако)! :p
И даље је савим нормално да се персира унутар фамилије: теткама, течама, стричевима, стринама, бабама, дедама, па тако и свекрвама и таштама...;)...и у мом крају то је ствар културе, лепог васпитања и указивања поштовања. :)

Poslednja izmena:
Nemam svekrvu jos...:mrgreen: ...ali definitivno bi joj se obracala sa VI!! Verujem da je u pocetku upoznavanja potrebno postaviti jasne granice dokle i jedni i drugi mozemo da "idemo" u komunikaciji i da se ne mesamo u tudje stvari...
Ako svekrva svesno i namerno bez moje dozvole "zapliva" u moju baru, utopicu je...:mrgreen: Tad postajem jako neprijatan sagovornik i jos jasnije i bezobraznije ukazujem gde joj NIJE mesto...:rtfm:

Back