yagi
Domaćin
- Poruka
- 4.400
Персирање јесте начин на који се показује поштовање (што није доказ да оно реално и постоји)!
Због тога теби персира службеница, јер те поштује као клијента (чак и ако те реално не поштује као човека), али то нема везе са овим о чему говоримо.
Говоримо о односу СТАРИЈИ-МЛАЂИ.
Како се обраћаш колегама који по годинама могу да ти буду родитељи, а како се обраћаш колегама који су твојих година или млађи? Значи - на истом сте рангу на послу, разликујете се по годинама?
Бпнтон налаже да персирамо старијом особама. Тек када старија особа предложи да се престане са персирањем - онда се прелази на ''ти''.
ТО ПОКУШАВАМ ДА ОБЈАСНИМ!
Дакле говоримо о односу старији - млађи. У мојој компанији се персира само председнику исте. Значи, без обзира на године, функцију, положај, радни стаж, нико никоме не персира, јер смо заправо сви КОЛЕГЕ, и нема потребе за персирањем.(чак и онима који су у другим РЈ се не персира) Што се тиче старости, ретко који запослен ми може бити родитељ, јер ја нисам толико млад, а и особље није толико маторо а чак ни њима. Када је реч о титулама, сви који су мени подређени су старији од мене од године до 10 година, па не очекујем да ми персирају због ранга, нити ја њима.
- како би било да жена која је кафе куварица у мом сектору, старија је од мене 15 година, а по рангу нижа за 17 позиција, мени персира...или ја њој? Ужас!
И још једном, персирам само људима које не познајем и који су за обострано персирање, и наравно, тамо где папир то захтева. Јер, персирање у смислу поштовања је само мртво слово на папиру.