Kako formirate mišljenje?

Kako formirate mišljenje?

• Preneto iz porodice

• Lično iskustvo

• Interneta

• TV i novina.

• Knjiga

• Okruženja

• Emocija nastalih iz životnih problema ili ko zna čega

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

kihot

Iskusan
Banovan
Poruka
6.563
Podstaknut temom Jevreji u Srbiji i naši odnosi otvorih ovu temu jer se pojavilo dobro pitanje. Evo forum politika, svako iznosi svoje stavove kako ste došli do njih.
Moj slučaj.

Preneto iz porodice.
Gotovo ništa, nešto u osnovnoj možda, opšte stvari, način razmišljanja, ponašanja i životnog opredelenja sam formirao potpuno sam pod uticajem događaja i okoline.

Lično iskustvo
Apsolutno, to mi je osnov svega i jedino do čega na osnovu njega dođem smatram potpuno sigurnim i stojim iza toga. Na osnovu ličnog iskustva mi je celokupno ponašanje i razmišljanje. Od srednje lično iskustvo me je napravilo onakvim kakav jesam i kako razmišljam.

Internet
Sjajna stvar, ima šta god hoćeš i izuzetno sredstvo za informisanje. Postoji tu problem odabira informacije, imaš apsolutnu slobodu odabira informacije samo šta ćeš izabrati? Koristim ga puno i način odabira informacija mi je na osnovu onoga što već znam. Procena tačnosti nekih informacija je na osnovu ličnog iskustva.
Služi mi kao sredstvo za informisanje ali ne i formiranje mišljenja.

TV i novina.
Ni pod razno. TV ne gledam bar jedno 10 godina, ne bojkotujem nego me retko zanima, gledam ga samo kada natrčim kod nekoga.. TV je sredstvo manipulisanja, informacije su servirane i pomoću njih se utiče. Ne samo informacijama, pogledajte razliku između nekih vesti, jedna ista informacija tonalitetom voditelja i postavkom reči može drugačije da deluje.
Ono što je još gore TV je neverovatno sredstvo za gubljenje vremena i isključivanje mozga. Vreme bi trebalo pametnije da se iskoristi. U poslednje vreme je postalo još gore, ljudi su iz sivila svog života počeli da prenose emocije i žive razne rialiti gluposti, od Velikog brata do Farme. Iskreno rečeno mnogim i ovaj forum služi za to, ne za razmenu mišljenja nego bekstvo od realnost.
Could living a virtual life make some people happier than the real thing?
http://abcnews.go.com/Technology/vir...ry?id=10389345
When reality gets hard to take, there's an escape to a parallel universe — a virtual world without end where real people create online personas called avatars. Anything is possible.
http://www.cbsnews.com/stories/2006/...n1852600.shtml

Knjiga
Da ali sa odabirom kredibilnih autora, opet je osnov lično iskustvo pomoću koga sam formirao mišljenje. Knjige ne mogu da stvore pravu sliku ali mogu bar malo da približe stvari. Primera radi nije isto pročitati knjigu nekoga putopisca o Brazilu ili otići lično tamo ili na primer iz istorije da bi se stekla neka slika mora da se potraži više izvora i opet odluka za mišljenje ko je u pravu ako su različiti je subjektvivna.

Okruženja
Da, odmah posle ličnog iskustva no ljude kojima verujem procenjujem na osnovu njega a sa mnogima je i zajedničko. Tako da su informacije koje dobijem od pojedinih ljudi o nekoj osobi npr koju ne znam ili opis neke zemlje osnov za formiranje mišljenja ako nisam imao lično iskustvo.

Emocija nastalih iz životnih problema ili ko zna čega
Apsolutno ne, kontrolišem ih i dozvoljavam samo da racio sudi. Ne dozvoljavam sebi da budem ogorčen ili da generišem mržnju i slično samo jer je to loše po mene.
Frustriranost je nešto najgore moguće pogotovo ako uslovljava razmišljanje i ponašanje.

smesne-slike-029.jpg

Dosadan si sa ovom psiho-analizom Frojde...

Nije stvar o pljuvačini.
Stvar je u tome što je Cuki samo iskoristio anketu sa one teme o Židovima, pa napravio novu temu, kojoj sam reče nije mesto ovde.:mrgreen:

Pa dobro, kakve to ima veze?

Poenta i jeste u tome da na osnovu onoga sto ovde mozes da procitas i postavis neku temu koja je produkt tvog razmisljanja.

Najlakse je da preneses vest copy/paste i stavis link.

A ovakve teme gde covek sam razmislja, osmislja, uvidja neki problem i zeli da o tome raspravlja, za njih vazi `dosadan si sa ovom psiho-analizom Frojde`.

Zakljucak se sam namece: nemoj ovoliko ozbiljno, daj nesto lakse da se malo pljujemo, podyebavamo itd. Zato i kazem da je tema za Filozofiju ili psihologiju gde su ozbiljni ljudi, ne za ovde gde su bezveznjakovici

Poenta i jeste u tome da na osnovu onoga sto ovde mozes da procitas i postavis neku temu koja je produkt tvog razmisljanja.

A ovakve teme gde covek sam razmislja, osmislja, uvidja neki problem i zeli da o tome raspravlja, za njih vazi `dosadan si sa ovom psiho-analizom Frojde`.

Zakljucak se sam namece: nemoj ovoliko ozbiljno, daj nesto lakse da se malo pljujemo, podyebavamo itd. Zato i kazem da je tema za Filozofiju ili psihologiju gde su ozbiljni ljudi, ne za ovde gde su bezveznjakovici

Sve stoji i sve si lepo rekao.
No, samo jedan mali problem...Jel ti smatraš da će na ovom podforumu ovakva tema doživeti više od 4-5stranica?
Kad dođu Tihi i Strani plaćenik bre i još par njih ima da potone ko Titanik...:mrgreen:

Anketa tamo mi je baš pala napamet zbog neverovatne razlike gledanja na stvari i kako je rcimo mržnja ka Jevrejima nastala, odakle to a nisu imali nikakav dodir sa njima. Onda mi je samo palo napamet da sve to važi za ceo forum politika i čisto me zanimalo na koji način ljudi formiraju mišljenja, ponekad šokantna.

Lično iskustvo
Najvažniji način za formiranje mišljenja. Ovde se nema šta ni dodati ni oduzeti.

Internet
Kod ovoga se treba paziti jer se vrlo lako šire dezinformacije ali u svakom slučaju na osnovu određenih procena može se lako izvući ona prava srž a da se dobiju dobri i precizni odgovori na pojedina važna pitanja.

Knjiga
Naročito knjige klasika do XX veka a delimično i stručna literatura i beletristika. Treba se i ovde paziti da se ne naiđe na programirane i naručene tekstove ali u suštini lako ih je demontirati.

Okruženja
Na tuđim primerima (dobrim i lošim) sa kojim si upoznat se najbolje uči. To je na neki način dopuna ličnog iskustva.

Back