Kako eliminirati tradiciju sakaćenja žena u Egiptu?

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
thumbnail.php

Kako eliminirati tradiciju sakaćenja žena u Egiptu?
Oni koji obavljaju tu praksu često su motivisani uvjerenjem da se “sakaćenjem ženskih genitalija” djevojčice mogu udati, kontroliše se seksualna želja i sprečava preljuba

SRNA 18/11/2010 13:15:00

Prema podacima iz izvještaja UN, objavljenog 2008. godine, u Egiptu je nad ženama između 15 i 49 godina izvršeno djelimično ili totalno uklanjanje vanjskih genitalija i to je tradicija duga 2 000 godina.

- Oni koji obavljaju tu praksu često su motivisani uvjerenjem da se “sakaćenjem ženskih genitalija” djevojčice mogu udati, kontroliše se seksualna želja i sprečava preljuba, navodi se u novijem istraživanju UN.

Dvadesetpetogodišnji beduin sa Sjevernog Sinaja Abdul Rahman pokušava da to promijeni i preko nevladine organizacije u udaljenom selu El Gora sastao se sa pripadnicima lokalnih plemena radi razgovora o ukidanju ovakve prakse.

Prema njegovim riječima, tu tradiciju teško je ukinuti, jer većina vjeruje da je obrezivanje vjerska norma kako za muškarce tako i za žene.

On priznaje da je i njegova supruga bila podvrgnuta ovakvom sakaćenju, ističući da će ona biti ta koja će donijeti odluku da li će to biti učinjeno i njihovim kćerkama.

Rahman je prošao obuku kod egipatske vlade i u Kairu se sastao sa vjerskim liderima koji su mu rekli da sakaćenje ženskih genitalija nije islamska tradicija.

Međutim, Rahman je priznao da nije bio uspješan u ubjeđivanju lokalnih plemena da prestanu sa ovom praksom.

Egipatski parlament 2008. godine proglasio je sakaćenje ženskih genitalija prekršajem i zabranio profesionalnim medicinskom radnicima da obavljaju ovu proceduru.

UN smatra da je ovo sakaćenje "ozbiljno kršenje ljudskih prava", koje može nanijeti teške zdravstvene probleme, uključujući krvarenje, otežano mokrenje, komplikacije pri porođaju i smrti novorođenčadi.

Većina islamskih zemalja ne prijavljuje visoke statističke podatke o sakaćenju, ali Egipat i nekoliko drugih afričkih država nastavljaju borbu ubjeđivanjem roditelja da je ta procedura više zastarjela tradicija nego vjerski obred.

Prema pretpostavkama, između 70 miliona do 140 miliona djevojčica i žena širom svijeta biva podvrgnuto ovoj proceduri.

Šeik Abu Malak koji je iz jednog od najsiromašnijih egipatskih oblasti Beni Sveif smatra da je to "suna ili put proroka Muhameda".

On predstavlja rasprostranjeno mišljenje u Egiptu uprkos vjerskom ukazu najviše islamske vlasti u toj zemlji Al Azara da sakaćenje ženskih genitalija nema osnove u islamskom zakonu i da je to "grijeh koji treba izbjeći".

Malak je naglasio da stav Vlade nije ubijedio većinu ljudi da prestanu sa tom procedurom i da će njegova novorođena kćerka biti obrezana kada bude imala oko 12 godina.

- To je zaista tradicija, koju činimo za Boga, kategoričan je Malak.

Dnevni Avaz

Mislim da to nije Islamski obicaj i da bi Muhammeda a.s. osudio svakoga ko bi spomenuo tu praksu sakacenja zena.Po toj logici bi trebalo muskarcima odsjeci penis da ne bi mogli zadovoljavati zene.Znaci tu nema logike a zenama se odsjeca nesto cemu mogu da vode ljubav na slobodan nacin.Mislim da je to najvise ostalo od tradicije i od crnackih plemena koji se nisu mogli odagnati tog obicaja uvodjenjem Islama na Africkom kontinentu.Inace cudi me da je taj obicaj prodro u Novom pazaru da su neki poceli svoje zene sakatiti a sada se smirila situacija i ne prica se mnogo oko toga.Mislim da je to paganizam i da se to treba ukinuti kao sto se trebaju ukinuti sve sto dolazi od paganskih obicaja Afrike.

Muslimanima je porpisano da se obrezu i da skinu kozicu sa vrha penisa.To se zove sunecenjem i to je jedna higijesnka stvar i to je stvar Islamskog obicaja kojeg je upotrijebljavao i Muhammed a.s.Tu vrstu obrezivanja koriste jos Jevreji koji su isto sljedebnici knjige kao i muslimani.Ono sto su Krscani uradili je da su se odrekli svih obicaja iz Starog Zavjeta te se opredijelili samo na Novi Zavet a to je Evandjelje a dok muslimani upotrijebljavaju Sunnet (obicaj svih proroka) svih Bozjih Poslanika od Ibrahima (Avrama) do Muhammeda a.s.Jedan oblik upraznjavanja obicaja ranijih Proroka je Kurban zrtva koja je uzela uzor u Avramu koji je dobio od Andjela ovna kojeg je trebao zaklati u zamjenu za sina Ismaela.

Inace obrezivanje zena nije Islamska tradicija nego je to tradicija Africkog kontinenta koji nema utemeljenja u Serijatu tako da se to mora sprijeciti i da se osudi takvo djelanje ljudi iz Egipta i zi Africkog kontinenta naseljenim muslimanima.Mislim da ce se to vremenom elimnirati i da ce se ti muslimani odreci obrezivanja zena.

Mislim da nije potrijebno ni jedno ni drugo nego se treba izdati fetva (zakon) koja ce osuditi sakacenje zena i tu praksu pokazati muslimanima neislamskom i da svako ko uradi obrezivanje zena ne moze biti pravilan musliman.Mislim da fetvu treba izdati Saudijska Arabija koja treba osuyyditi takav obicaj muslimana u Africi.Jedino se tako moze rijesiti problem i muslimani ubjediti da to vise ne rade.Zao mi je jadnih cura koje ne mogu uzivati u carima seksa nego mozda samo se opuste i dozvole muzu da uradi sta treba i poslije zaspu i sutradan zatrudne i tako postanu majke i oko toga se opredijele.razumijete ne mogu da uzivaju u seksu i da se opuste i da vristu od srece i da ona popne na muza pa da mu mijesa i da mu izaziva orgazam.

Mislim da nije potrijebno ni jedno ni drugo nego se treba izdati fetva (zakon) koja ce osuditi sakacenje zena i tu praksu pokazati muslimanima neislamskom i da svako ko uradi obrezivanje zena ne moze biti pravilan musliman.Mislim da fetvu treba izdati Saudijska Arabija koja treba osuyyditi takav obicaj muslimana u Africi.Jedino se tako moze rijesiti problem i muslimani ubjediti da to vise ne rade.Zao mi je jadnih cura koje ne mogu uzivati u carima seksa nego mozda samo se opuste i dozvole muzu da uradi sta treba i poslije zaspu i sutradan zatrudne i tako postanu majke i oko toga se opredijele.razumijete ne mogu da uzivaju u seksu i da se opuste i da vristu od srece i da ona popne na muza pa da mu mijesa i da mu izaziva orgazam.
Шта ти је искуство!!!:hahaha::rotf::zcepanje:

http://bs.wikipedia.org/wiki/Berberi

Evo procitajte nesto o Berberima koji su autohtono stanovnistvo u Africi.Oni su dosta Arabizirani ali jedan od poznatih Berbera je Zinedin Zidan koji je Alzirski Berberin.Mislim da se kod berbera razvio taj obicaj sakacenja zena jer kad su primali Islam oni su zadrzali svoje stare obicaje i mislim da su imali u7tjecaja na Africke crnce koji rade takve obicaje.

OGG8D00Z.jpg

Berberska djevojka

Не разумем...зашто забрањивати један
овако цивилизовани чин?
:per: :per: :per:

Postoji jedan Hadis (izreka Muhammedova a.s.) u kome je Muhammed a.s. rekao da muz koji vodi ljubav sa zenom se ne smije udaljavati od zene dok je ne zadovolji inace ce se onaj muz koji se udaljava od zene a ne zadovoljavajuci je do kraja nazvati sebicnjakom i tako ce doprinjeti da supruga ne bude zadovoljna s njim.
To je dovoljan dokaz da je Muhammed a.s. vodio racuna o tome da i zena bude zadovoljna tokom seksa i to opovrgava radnju Africkih muslimana koji upotrijebljavaju obrezivanje djevojaka kako bi one navodno ostale cedne i izbjegnute od bluda i preljube.Mislim da je Allah dao svakom covjeku pamet da razmislja i da se sklanja od necistih radnji i za to je potrijeban mozak da osoba razmislja i da zna sta valja a sta ne valja.Obrezivanjem se ne moze sprijecditi nista osim sto se time zene oslabljuju za seks koji im je jako potrijeban u braku i kao zadovoljenje i kao cilj produzenja poroda.

Da nije bilo ove hrabre žene:ok:
Mislim ono niej samo POTPUNO obrezivanje ŽILETOM:( Nego i zašivanje:eek:To u životu nisam čuo...I kad se uda a udaju se sa 13 godina,prodaju ih majke,muž raseče:roll:
I kad je došla u London i otišla u bolnicu neki lik radnik poreklom iz Somalije joj je pogrešno prevodio sa engleskog i pretio joj da ne sme da prekrši tradiciju...
Ona je mogla da zaboravi na sve to i živi u luxuzu,ali nije.

Back