- Poruka
- 4.307
Данас има доста људи који говоре о томе како су неке диструбиције лаке а неке диструбуције су тешке. То је погрешно. Не постоје лаке и тешке диструбуције, премда уистину постоје неке које се теже за одржавање од других али их то не чини тешкима. Ово је једно кратко упуство како да прескочите тражењеу по Google-у која је за вас Линукс диструбуција а сви знамо да ће тамо прва диструбуција да изађе је Ubuntu. Међутим поставља се питање да је да ли декстоп окружење и workflow Ubuntu-a је оно што ви желите? Постоје бројне Линукс диструбуције настале на бази Ubuntu-a који кориснику нуде можда бољи искуство.
Углавном, да скратимо причу
Углавном, да скратимо причу
- отиђете на сајт distrochooser! Distrochooser.de је сајт помоћу којег можете видите на брзи начин која је Линукс дистрибуција за вас. Ово су моји резултати. Једино ми је жао што нема Slackwere-a на листи али зато има CRUX који ми је испао на тесту.
1. Debian - користим га на главном рачунару
2. Arch
3. Gentoo
4. Artix
5. CRUX
6. Void
Напомена: кад су понуђена више одговора можете да кликните два пута на исти и онда звездица је пуна. То значи да тај одгогор префирате - Посетите сајт дистрибуције, погледајте шта она нуди, каква је то диструбуција, каква јој је филозифија, научите шта је слободни софтвер (free software) и зашто он важан део Линукс система и филозофије, да ли користите уобичајне пакете или неке своје, да ли свој јединствени фајл систем, да ли је написана на свом језику, да ли је написана од 0 или се заснива на некој од познатих. Затим инсталирајте VirtualBox на вашој Windows машини и крените редом да пробате као ја што сам својевремено па сам из Linux-a упао у Solaris системе случајно. Зато постоји тачка 1 да вам се то не догоди. Можете поново да урадите тест 1 ако сте стекли нова сазнања.
- Опратите пажњу на табелу које су пријатељске дистрибуције. Табела је мојих руку дело!
Ако тражите дистубуцију са старије особе онда је можда боље да инсталирате неке ограничене које саме надограђују и саме се старију о себи EndlessOS или ChromeOS Flex.
Poslednja izmena: