Pitanje je odlicno. Lepo je sto neko mlad ima tako visoku svest o problemu ugrozenosti nase planete. Zasto ovo vazno pitanje nisi postavio na Prirodnim naukama? Siguran sam da bi se i tamo nasao neko ko bi ti nesto pametno savetovao.
Mislim da ti je lakse da preduzmes nesto tipa "ceger umesto najlon kese" nego da sam pravis nesto sto ce da trosi obnovljive izvore energije. Za ugradnju solarnih celija i njihovo koriscenje za snabdevanje energijom, na primer ako zivis u kuci, verovatno da postoje nekakvi majstori. Ono sto ti licno mozes da ucinis je da posebno odvajas svoj otpad, da ne bacas najlon kese u djubre, nego da pokusas da ih negde das na reciklazu, mozda bi u nekoj trgovini primili ocuvane kese, da stedis svaku vrstu energiju, da se manje vozis automobilom, da vise koristis autobus ili bicikl kao prevozno sredstvo.
To je otprilike ono sto mi trenutno pada na pamet. Ali, o svemu ovome sigurno mozes da pronadjes informacije na interentu, ili da saznas od nastavnika u skoli, jer kampanja za doprinos svakog pojedinca ocuvanju planete vec odavno postoji u svetu. Medjutim, ono sto je po meni najveci problem je sto, ako zivis u Srbiji, nemas bas mnogo manevarskog prostora. Uredjenost gradskog saobracaja nije podredjena biciklistima i pesacima, ne postoje posebni kontejneri za odlaganje razlicite vrste smeca i tako dalje. Jos smo mi daleko od primene tvoje visoke svesti. Tako da ti je strpljenje dok se malo stvari u nasem drustvu ne promene, mozda i najbolji i najrealniji savet. Uostalom, ne zaboravi, mi smo mala zemlja, i od nas ne zavisi bas mnogo.