<< Skinut tudji post, al se extra nadovezuje na temu>>
Nešto apsolutno tačno!
Razmišljam o promeni posla, ali ne samo firme, već posla))) .
Juče na RTS-u sam gledao nešto o zapošljavanju. I kaxu kako neće niko da bude čobanin, pa zatim prikažu jednog čobanina kako čuva ovce.... I pitaju ga kako mu je, jel voli taj posao i jel može da se živi?
Kaže on dobro mu je, posao nije previse težak.... I na kraju kaže da mesečno zarađuje 60.000 dinara (a još sam čuo da imaju hranu i smeštaj)?!?! ***!!!! On je počeo da radi kao čoban sa 15 godina (koji će mu srednja škola ), a ja sa 25. Dakle, zaradio je (uzeću manju cifru, jer verujem da nije uvek imao toliku platu ) 45.000 * 120 (meseci) i zaradio je za tih 10 godina: 5.400.000 dinara, a ja sam išao najpre u srednju školu i neka sam mesečno trošio 3.000 dinara * 48 = 144.000 dinara, a zatim sam išao 5 godina na fakultet i tu sam trošio min. 16.000 mesečno, dakle 60 * 16.000 = 960.000.
Sumiram:
ČOBANIN vs Osoba koja je pohađala sr. školu i fakultet
5.400.000 din ~ 66.666 EUR-1.104.000 ~ 13.629 EUR
Dakle, razlika je 6.504.000 ~ 80.296 EUR
Neka prosečna plata programera iznosi 800 evra ~ 64.000 dinara. Postavlja se sledeće pitanje: Da li će programer IKADA stići zaradu čobanina???
Ajde, da ne budem materijalista: Ko će zdravije i duže da živi?
COBANIN ili Programer?
Gde živi:
-Obično na selu: čist vazduh, lepa priroda, nema automobila....
-Obično u gradu: smog, automobili, bez puno zelenila, bez dvorišta, bašte...
Radno mesto:
-Livada, zelenilo.....
-Kancelarija, okružen monitorima i zračenjem......
Radne aktivnosti:
-Teranje razne stoke na ispašu, dakle fizički aktivan
-Kucanje u tastaturu: aktivno skoro svih 10 prstiju
Ishrana:
Domaći proizvodi: mleko, sir, domaća rakija......
Ovde ne možemo generalizovati, ali velika verovatnoća je: kupovni proizvodi proizvedeni u fabrikama uz gomilu supstanci i konzervanasa....
Dakle, logički posmatrano čobanin će da živi zdravije i duže!!!
Na kraju se pitam: Ko je ovde čoban?
<< Svaka cast autoru! >>