Kakvo je tvoje iskustvo sa IELTSOM?Koliko si dobro znao engleski kada si izasao na ispit?Ja bas imam frku od ieltsa,idem na casove,ali mislim da cu bas morati da ucim da bih polozila!
Pa pazi, ono sto sam zvanicno ucio engleski, bilo je 2 ili 3 godine u gimnaziji (ne secam se vise) kao drugi strani jezik i godinu dana na faksu. Ono sto sam tada znao, a sto manje vise znam i sada je ono sto sam pokupio od muzike, filmova i sl. i to mi je izgleda dobro islo.
Pre IELTSa uzeo sam nesto casova u jednoj skoli blizu moje kuce, da bi se spremio (jer me je mrzelo da se sam organizujem kad dodjem umoran s posla, ovako je to kao neka obaveza, jel)...
Posle par meseci sam izasao na test, ovi iz British Council-a su ga organizovali u tzv "Singidunum" privatnom faksu u BG. Taj "univerzitet" je tada zapravo bio gornji sprat neke robne kuce (mislim da je to sad Maxi diskont) na Vozdovcu preuredjen u 4-5 ucionica, u koji se ulazi kada se provuces izmedju gomile ulicnih prodavaca i improvizovanih tezgi i udjes na zadnja vrata.
Prvo ide deo sa citanjem (imas par tekstova i po set pitanja nakon svakog, ide od najkraceg i najlakseg prema slozenijem tekstu). Kada pozaokruzujes odgovore, prelazi se na deo sa slusanjem. Puste ti CD na mini-liniju i nakon svakog dela snimka (2-3 minuta) imas pauzu da zaokruzis odgovore na prateca pitanja.
Kada to prodje prelazis na pisani deo, Treba da napises 2 eseja. Prvi mora imati oko 150 reci (treba da napises pismo, meni je konkretno bila tema kao dosao sam u nepoznat grad i pisem prijatelju utiske), a drugi esej (na zadanu temu - meni je npr. bila tema prednosti i mane naseg skolskog sistema u odnosu na zapadne) mora imati 250 reci. Vreme je ograniceno mislim na 1 sat, na tebi je da odredis koliko ces potrositi na koji esej.
Nakon toga imas par sati pauze, kazu ti kada da dodjes na usmeni deo. Kada te prozovu, udjes, unutra je sluzbenica koja te snima na mikrofon dok razgovorate. Zadaje ti temu na koju treba da pricas bez prestanka 2-3min, a potom ti ona postavlja pitanja. Meni je tema bila koje mi je omiljeno godisnje doba i zasto. Treba da budes sto opustenija, da govoris tecno i bez pauza, makar to bile najobicnije gluposti... Ceo razgovor traje mozda 15-tak min, i to je to. Rezultate dobijes e-mailom, i kasnije na formularu na kucnu adresu koju si naznacila kada si prijavljivala ispit.
Inace, Manitoba ce ti traziti samo fotokopiju rezultata, tj ne moras slati original (pise u onom pdf-u) za razliku od FSW gde traze da im British Council salje rezultate.
Ja sam prilicno osrednje uradio, da ne kazem ocajno, mislim da je bilo 6 pisanje, 8 slusanje, 7.5 citanje i 6.5 razgovor, dakle 7 u proseku. To mi je donelo 10 od max. 12 poena za jezik, i kanda je bilo dovoljno
Za IELTS inace ima raznih udzbenika, ja sam koristio Longman-ov (po njemu su radili u toj skoli) i nesto sa strane, milsim da je bio Oxford.... najbrze ces se spremiti ako nabavis Oxford ili Cambridge udzbenike, jer mi se cini da su mnogo koncizniji od Longmana