Како децентрализовати Србију?

Једноставно.
Ако имаш неке паре у штеку-све у рецимо Чајетину,код госн.Стаматовића.
куц,куц-добар дан,добар дан.

И Веља је под Слобом дуго година био независтан-киту моју би био независтан да није било преко потребних средстава,
онда му и на крају дошао главе :D

Како рекомпоновати власт (републичку, градску, општинску и можда неке друге нивое власти) зарад децентрализације и бољег функционисања државе?

Ко има паметне идеје?
Uvesti direktan izbor poslanika po teritorijalnim jedinicama, a ukinuti stranacke liste.

Sve ostalo vise nije prakticno.

Jednostavno.Vratiti prava Vojvodini iz ustava 1974.godine.Za ostale regije se sami izborite.Vojvodina,Beogradski region,jugoistočna Srbija i zapadna Srbija.

Како да не...
ти да поздравиш пуно оно крмче из Лиге и мош слободно да му поручиш
да ће салце да му једу срспки црви на српској земљи кад гекне....никакви војвођанери...
натурализовани немци
илити његови омиљени рвати :D

nepotrebno komplikovanje

republicka i opstinska vlast su dovoljne

okruzna , reonska , pokrajnska i ostale medjuvlasti su nepotrebne

nicemu ne sluze a kostaju

Ovo je prvi korak - uprostiti vlast i uvesti samo 2 nivoa - lokalnu i republicku. To obavezno uraditi.

E sad, ono sto se obicno podrazumeva pod decentralizacijom su administrativna podela koja je - videli smo na primeru Autonomnih pokrajina - u nasem slucaju pogubna, a i nepotrebno komplikuje i poskupljuje vlast, i ekonomska raspodela sredstava.

Za ekonomsku raspodelu mogu samo da kazem - PAZITE STA RADITE, MOZE I DA VAM SE OSTVARI! Naime, svaka opstina morala bi dobro da se preracuna, jer nece biti da bas sve opstine u Srbiji iskljucivo pljacka centralna vlast. Ne branim centralnu vlast, lopurde - to valjda svi znamo, ali koliko znam od ranije postoje opstine koje su jako siromasne i zapravo DOBIJAJU novac od centralne vlasti, kada se napravi totalni presek finansija.

Znaci nece za sve bas da vazi da ih neko pljacka, neki i dobijaju. Sad samo treba da se prebroji i preracuna ko dobija a ko gubi, i koliko.

U principu, kao i kod plata, poreza i doprinosa, a o cemu je takodje bilo skoro nekoliko tema, najpostenije je da svaka opstina trosi svoje pare. Samo ponavljam, bojim se da se mnogima ovo nece bas dopasti, pa bolje da se dobro promisle sta traze.

Ali sam takodje siguran da niko nikome ne zabranjuje da se razvija, radi i podrzava dobre ideje - postoje opstine kao Svilajnac pod Bidzom (kakav god bio), ili Jagodina pod Palmom, koji se solidno nose i zapravo imaju odlicne rezultate s obzirom na novac kojim raspolazu.
Znaci niko bas ne ide po Srbiji i samo podmece noge, mora svaka opstina da se pretrese sama sa sobom, da vide gde su, sta su, sta mogu da rade, koje su im prednosti, koje su im mane, i to objektivno da sagledaju, i da krenu sa idejama sta bi mogli da rade da se razviju. Niko bolje ne zna neki kraj od lokalnih stanovnika.
Prilicno sam siguran da niko ne bi imao nista protiv da se neka opstina razvije svojim idejama, a verovatno bi dobili i sredstva, kredite ili nesto slicno - pa svi mi normalni volimo da Srbija bude sto razvijenija, a i vlasti ne bi bilo mrsko da je pohvale sto je dala lovicu a ideja tamo necija.

Znaci decentralizacija = uproscenost administracije (samo 2 nivoa) i da svako raspolaze svojim sredstvima - pa kom' obojci, kom' opanci.

Једноставно постоје управни окрузи у Србији који могу да послуже као добра основа за децентрализацију. Уместо Војводине од 2 милиона становника која има исти проблем са НС као остатак Србије са БГ на том простору би било 7 јединица самоуправе. Велики број надлешности државе пребацити на те округе да се неки дебил у БГ не би бавио урбанизмом у Нишу.
Изборни систем такође променити да би свака јединица самоуправе била заступљена у скупштини.

Monarhija, krunski savjet, visi civilni i krunski sudovi u prestonici, ostalo po opstinama. Smanjiti partijasenje na minimum, unistiti epidemiju skupstina, i ostaviti ljudima po opstinama da se bave politikom o svom trosku. ako im je tolko stalo do demkratije, i to o svim pitanjima koja se ne ticu bezbjedosti.

Tako je i organizovana sadasnja vlast, svaki pasa u svom pasaluku **** raju i ljudi kao pre 100 godina idu u pecalbu ili traze posao u beogradu.
Seljacka vlast lepo rasporedjena i po drzavnim organima, a narocito u pravosudju, skolstvu i zdravstvu sve moj do mojega strucnjak iz svoje zabiti.

Back