Kako de formatiram particiju?

Skiljk

Zainteresovan član
Poruka
435
Imam tri particije na racunaru i na jednoj ( C: ) sam imao Windows koji je nesto bagovao, pa sam instalirao novi na drugu ( E: ) koji sada odlicno radi ali na onoj staroj mi je ostao onaj Windows koji sada ne mogu nikako da obrisem. Probao sam da formatiram particiju (desni klik/format) ali mi ne polazi za rukom, jednostavno nece da je formatira...
Ako neko zna kako to mogu da uradim, preko nekog programa ili kako vec nek' pritrci u pomoc...:lol:
Hvala...

Particija C se NIKADA ne sme formatirati bez obzira što je Windows na nekoj drugoj partticiji.
Naime mnogi važni fajlovi (ntldr, ntdetect, boot.ini) se UVEK instaliraju na C particiju (sistemska particija), a ona na kojoj instaliraš OS naziva se boot particija. Sistemska particija je samo jedna, a boot particija može biti onoliko koliko imaš OS instaliranih (ja na primer imam WinXP i Win7). Znači ako formatiraš C nećeš moći da pokreneš operativni sistem. U slučaju "nereda" kojeg si napravio najbolje je napraviti sve ispočetka, važne podatke (dokumenta, filmove, pesme, slike, itd...) prebaciti na jednu particiju, uzeti sistemski CD i fino instaliratri OS na C particiju.

Poslednja izmena:

Back